Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de curent

Vizitator ZeRoberto

Postări Recomandate

intreb si eu aici sa nu mai deschid alt topic.dupa ce mi-am facut o sursa cu 317 dedicata montajelor cu uC m-am hotarat sa-mi fac provizii de conectori atat idc cat si siruri mama/tata simple si duble. doar ca vreau sa iau si tipul de conectori evidentiati in poza si nu le stiu denumirea. am vazut pe site la Te.::.eM.::.E ceva asemanator si totusi nu destul.as vrea sa aibe pinii la 5.08mm (presupun ca la 2.54mm e imposibil sa ingramadest) si prinderea firului sa fie simpla cu surub.imi indica cineva cum se numesc sau poate chiar un link cu produsul. multumesceu personal ma gandesc ca voi avea nevoie doar cu 2 si respectiv 3 fire...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Puntea e foarte buna. Cu 7808 nu ai insa ce sa faci pentru ca el scoate 8v fix, nemodificabil.

Wrong, merge exact ca 317, dar de la 8V în sus. E valabil pentru orice circuit din seria 78xx.
Da, intr-adevar poti sa faci si cu LM78xx ce faci cu LM317 dar este o oarecare diferenta: La LM317 curentul prin pinul de adjust, deci prin potentiometrul/rezistenta sprea masa este de tipic 50uA, in timp ce curentul prin pinul de masa al regulatoarelor 78XX(implicit prin rezistenta pusa pentru cresterea tensiunii) este de tipic 5mA. Astra inseamna ca ar trebui sa folosesti potentiometre de putere mai mare, rezistente de putere mai mare pentru ca trebuie sa ai un curent semnicativ mai mare prin divizor fata de cat consuma el. De exemplu, in datasheetul de la LM317 iti recomanda un curent prin divizor de 5mA, adica de 100 de ori mai mare decat curentul tras de regulator. Daca ai aplica principiul asta si la 78xx ar trebui sa consumi 500mA doar prin divizor....Din motivul asta se folosesc in general configuratii in care se mai adauga doar diode in serie cu masa circuitului pentru a creste tensiunea cu un multiplu de 0.6 sau cu tensiunea unei diode zenner.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut !

Postez in acest topic pentru a nu mai creea unul nou.

Am facut aceasta sursa de tensiune http://www.electronics-lab.com/projects/power/032/ si am mica "problema".

Cand il alimentez de la traf de 12V pot regla tensiunea doar de la 3.3V in sus pana la 15.5V. La fel se comporta si cu un traf de 24, tensiunea minima este de 3V.

As dori sa pot regla tensiunea de la 0V, pot face altceva in afara de a pune o alta sursa de o tensiune negativa de 3V ?

Link spre comentariu

Cred ca merge daca s-ar conecta capatul de jos al rezistentei R1 la -3.3V in loc de masa. Trebuie ca cei -3.3V sa fie bine stabilizati si filtrati pentru ca vor influenta iesirea.

Se poate obtine o tensiune negativa din a.c. ca insursa cealalta:adica cu R2 C2 C3 D5 D6. R3 si D7 formeaza un mic stabilizator, se poate folosi zenner de 3.3V, dar recomand sa se adauge inca un condensator in paralel cu D7, relativ maricel pentru o filtrare buna.

Link spre comentariu

Pai nu ajuta cu nimic, pentru ca tocmai de asta ai inauntru un amplificator de eroare. El compara tensiunea de la iesire divizata de R3 si R4 cu o fractiune din tensiunea de referinta scoasa pe la pinul 6 si divizata cu R1 P1 R2. Deci ca sa faci corect treaba ar trebui sa umbli la tensiunea aia de referinta. Mutand capatul lui R1 pe la -3.3...-3.9V vei ajunge ca la capatul potentiometrului sa ai aproximativ 0V.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

D-l Ratza a prezentat o "improvizatie" practicata de unii electronisti; insa, in afara de observatia cu marimea curentului prin pinul "spre masa", si observatia mea ca in afara de faptul ca au capsule cu 3 terminale, 317 si 7808 functioneaza destul de diferit, ar trebui sa nu pierdem din vedere ca intercalarea divizorului rezistiv intre terminalul "masa" si masa electrica va COMPROMITE functionarea circuitului ca stabilizator...Sfat pentru incepatori: Stiu ca e plictisitor, dar electronica nu e o chestie simpla (in ciuda unor aparente!) si ar trebui inceput cu o solida cunoastere a fizicii legate de electricitate (Ohm, Kirchhoff, Faraday, Oersted, poate chiar Maxwell...)Pe aceasta cale, in afara de intelegerea fenomenelor, se evita efectele pirotehnice, spectaculoase dar uneori costisitoare si/sau dureroase...Succes la studiu!PS Sper ca v-ati "prins": fac parte din categoria aia de moshi care a studiat CU PLACERE fizica, incat si-a "pierdut" 5 ani facand (pe bune!!!) o facultate de electronica!!!Noroc bun!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări