Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem electric de dezghetat jgheab


cosmin88

Postări Recomandate

Salut! Dupa cum scrie si in titlu caut disperat o solutie de a dezgheta o portiune de jgheab de 3.5m care ingheata datorita caldurii din podul casei si inclinatiei mare pe care o are acoperisul, pentru ca m-am saturat sa imi petrec in fiecare zi cate 2 ore spargand gheata din el si inghetandu-mi mainile tot acest timp.M-am gandit la niste rezistente electrice ca si cele care se folosesc la incalzirea in scaune la masini problema aici fiind ca au contact cu apa.Am cautat pe net si ma gasit covor electric dar este mare petru ce vreau eu.Ideea ar fi ca ar trebui puse in interiorul jgheabului pentru a topi mai repede gheata dar aici vine contactul direct cu apa iar eu m-am gandti ca elementul de incalzire (rezistenta) sa fie introdu-sa intr-o teava metalica izolata sa nu aiba contact cu apa.Varianta a 2 ar fi pe exteriorul jgheabului dar aici ma gandesc la pierderile de caldura de aici ,la un timp mai mare de incalzire plus un consum mai mare de energie electrica.M-am mai gadint la un sistem simplu compus dintr-o teava de pexal care pe introduce in jgheab contectata la o pompa iar pompa la o sursa de incalzit apa , prima idee care mi-a venit fiind un fierbator de apa , pompa panand in circulatie apa incalzita prin conducta din jgheab ar rezulta topirea ghetii.Este un sistem bun dar mai incomod dpdv al constructiei deci tind tot spre rezistentele electrice.Va rog sa-mi da-ti si mie cateva idei pentru ca de 3 zile tot cauta pe net rezistente si nu am gasit ceva acceptabil si in privinta pretului.Ce tipuri de rezistente sa folosesc?Tin neaparat sa fac acest lucru pentru ca daca jgheabul respectiv este inghetat apa curge chiar in fata casei si se face un mare ghetusi si nu as vrea sa ma trezesc cu vro' mana sau picior rupta atat eu cat si restul familiei. astept parerile dvs.multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cosmin88

    25

  • bogdan_

    16

  • gica70

    8

  • bassbox

    6

Top autori în acest subiect

eu in schimb ti-as recomanda un tratament de suprafata a jgheabului in interior (eventaul cu vaselina sau ulei de motor ars) si in felul acesta cred ca vei reusi sa scot blocul de gheata in cateva secunde fara prea mult efort

Link spre comentariu

@Liviu MNu cred ca e o solutie tocmai buna, respectivele dispozitive sunt facute sa lucreze totusi la temperatura camerei, nu la -20...30 de grade. Diy as face asa: Faci un sir de rezistente de 2-3-5W pe care il bagi printr-un furtun. Calculezi valorile de rezistente functie de sursa de tensiune. As folosi un transformator, poate spre 20-30V ca sa fie totul sigur, just in case.Mai pui un termostat pe la vreo 5 grade, undeva pe la mijlocul jgheabului, ca sa nu mearga constant cand nu e nevoie. Ca putere totala, cred ca undeva pe la vreo 20-30W pe metru ar ajunge, acum nu stiu exact cat de mare e jgheabul.

Link spre comentariu

@Liviu M

Nu cred ca e o solutie tocmai buna, respectivele dispozitive sunt facute sa lucreze totusi la temperatura camerei, nu la -20...30 de grade.

 

Diy as face asa: Faci un sir de rezistente de 2-3-5W

Cablul ala e fix o rezistenta (nichelina?) bagata intr-un furtun siliconic ;). Si exista si unele mai puternice, cele din linkurile mele erau exemple.

Ce-i drept, e exagerat de scump, probabil nu e chiar cel mai eficient (dar nu e departe de propunerea ta), da' indeplineste o parte din conditii (in special cea cu etanseitatea).

 

LE Interesante astea date de ghimpe-- ; pacat ca n-au si preturi.

Link spre comentariu

Nu mai insistati cu izolatia pentru ca inante sa scriu aici am facut asta atat polistiren cat si vata minerala plus tavanul in sine deci izolatie exista.Poblema e panta ridicata a acoperisului caldura care se face in pod si plus ca in acesta camera este bucataria unde se gateste si exista aburi din aceasta cauza se face aceasta topire rapida a zapezi si de aici gheata.Exista geam si usa care in momentul deschiderii toata caldura iese direct in jgheabul respectiv.Chiar daca prin absurd as modifica acoperisul datorita bucatariei tot ar exista asa ceva deci singura solutie pe timpul iernii un sistem de incalzire a jgheabului care are diametru de~ 15 si lungime de 4m

 

Am cautat azi toata ziua am sunat la diverse firme si ori vand en-gros ori catitati de 20- 30m iar pretul. fiind de 300E petnru 30m, cel mai ieftin am gasit undeva la 2.5mil dar ceva slabut la vro 15w si lungime 3m dar cu transport cu tot iesema tot undeva la 100E

 

Mai sus expica un coleg ceva cu rezistente, il rog se detalieze putin aceasta idee.Din ce ma inteles eu as fi legarea in serie a unor rezistente practic in tot jgheabul sa fie un sir de rezistente care alimentate de la un transformator sa se incalzeasca si sa genereze caldura necesara topiri ghetii Cu acesta iidee as iesi mult mai ieftin avand in vedere preturile pentru cablul incazit. rog sa dezvoltati acest subiect, mi se pare unul util pentru mine

 

 

 

ghimpe acesta este cablul de care am eu nevoie am sa sunt mine si la firma din lincul tau.multumesc

Link spre comentariu

Salut,

 

Uite cum ma gandeam eu. Sa zicem ca vrei sa obtii 40W/m, pentru 4m iti trebuie 160W. Alimentarea sa zic ca vine de la 24V, asta inseamna 6.67A si rezistenta totala de 3.6 ohmi, adica 0.9 ohmi pentru fiecare metru. Daca ai folosi 9 rezistente de 0.1 ohmi, puterea disipata pe fiecare ar fi de 6.67*6.67*0.1 = 4.5W aproximativ. Folosesti de exemplu 9 rezistente de 10W de genu ASTA. Deci legi rezistentele in serie incat sa iti iasa un sir de 4 metri. Varianta pe care eu o vad optima ar fi sa le bagi apoi in teava de cupru(se omogenizeaza mai bine caldura), dar va trebui sa iezolezi terminalele sa nu faca concact cu teava pentru a nu se produce un scurt. Daca nu e convenabil asa, poti sa la bagi intr-un furtun cu diametru convenabil.

 

Dupa cum am zis, alimentare de la tensiune mica pentru siguranta. Se pot recalcula rezistentele pentru tensiunea dinsponibila pe care o ai.

As mai adauga un termostat, eventual inglobat si el intr-o cutiuta ceva sa simta temperatura in jgheab, mentinuta de exemplu pe la vreo 5 grade. Pentru asta gasesti circuite pe internet, eu unul nu am reusit sa gasesc un termostat simplu bimetalic la temperatura mai mica de 30 de grade. Si sigur nu vrei sa obtii o temperatura asa de mare. Daca sunt 5 grade sigur s-a topit gheata. Iar sa incalzesti permanent nu cred ca se merita.

Desigur, e si varianta cu control manual, ii dai drumu pana se topeste, il opresti apoi.

Link spre comentariu

Salut, E forte buna ideea ta si cred ca 97% o voi pune in practica .Am cateva intrebari Legat de putere eu zic ca 30w/m sunt suficienti practic la 4m ar fi 120wMaine ma voi uita pe acasa sa vad ce transformatoare de 24v am daca nu ma gandeam sa folosesc 12v de la o sursa de calculator iar la 120w insemnand 10A. ce parere ai pot folosi si 12vLegat de rezistente voi folosi cele indicate de tine dar daca folosesc de 10W si vreau o putere de 30w/m vin 3 rezistente pe metru nu? parca sunt putine, ce parere ai? sau nu calculez eu bineRevin maine cu ce transformatoare gasesc. salut

Link spre comentariu

din cauza modului cum sunt puse rezistentele ar trebui sa disipi pe ele mai putin de jumatate din puterea lor nominala. In plus, e bine sa pui cat mai multe pt a avea o distrbutie uniforma a puterii disipate. Sa pui 3/m inseamna una la 30cm si ma gandesc ca nu se va topi bine. Revino cu info despre traf, tensiune, putere. Nu recomand sursa de pc, va trebui sa asiguri incarcare si pe 5v destul de mult.

Link spre comentariu

ma bag si eu in seama... cred ca mai bine ar termostata instalatia desi nu e treaba tocmai usoara pentru ca el tocmai asta vrea, ca rezistentele alea sa se incalzeasca... oricum gheata va prelua multa caldura de la rezistente daca acestea se incalzesc. deci cred ca poate sa treaca de jumatate puterea lor disipata atat timp cat sunt in gheata... iar cand nu e gheata (gol jgheabu) acestea sa se opreasca din incalzire) ca sa nu se arda sau sa consume degeaba. daca merge pe rezistente bagate in teava de cupru cel mai bine ar fi sa preieie temperatura de pe teava iar rezistentele sa fie fixate cu ceva pasta termoconductoare pe teava de cupru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări