Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate: Amplificator in clasa D


pelikanu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • feri.visky

    2

  • pelikanu

    2

  • Kosmin

    1

  • mișa

    1

Top autori în acest subiect

Nu credeam ca cineva se va incumeta sa abordeze un amplificator in clasa D numai cu tuburi... Schema respecta topologia clasica amplificatoarelor de acest tip:1.Oscilator (cu unda aprox. dreptunghiulara)2.Integrator RC3.Comparator(+modulator)4.Driver5.Final6.Dioada de"recuperare"7.Filtrul trece josNeputindu-se asigura o impedanta mica de iesire s-a atasat si un trafo de iesire... ...trecand peste acest fapt deloc minor... un asemenea amplificator va fi f. greu de inblanzit in regim DIY!!! Dincolo de cunostiinte ceva mai evoluate in domeniul analizei spectrale, teoria comutatiilor, conversii D/A-A/D este nevoie de un laborator bine dotat si deasemenea si de componente de calitate pentru anumite repere...

Link spre comentariu

Toate bune si frumoase pana acum, nimeni nu a spus ca NU functioneaza montajul, deci sunt sanse deosebit de mari sa functioneze.Daca 6X8 poate fi inlocuit cu 6AT8 si 6U8 poate fi inlocuit cu 6EA8 (nu cunosc daca au echivalent in ???? ????????? ???????????????? ?????????), minunea de 38HE7 cu ce poate fi inlocuit? nu l-am intalnit pana acum.

Link spre comentariu

Clasa D in audio foarte utila atunci cind randamentul puterea-utila/puterea-consumata devine un criteriu vital(Space Station,Solar energy,etc) .

Aceasta clasa D ca aplicatie in cazul tuburilor electronice (in audio) este oarecum lipsita de sens numai prin simplul fapt ca energia consumata pentru a aduce catodul la incandescenta este destul de mare-astfel aportul la randament este in sens negativ,deasemeni ca acuratete asupra sunetului amplificat nu aduce nici un avantaj ba din contra...(producind daca vreti o stilizare-mai mica sau mai mare a semnalului , in functie de marimea frecvetei de modulat=parfum de tuberoze OFILITE).

Asadar clasa D in cazul in care cautam un sunet de calitate in cazul tuburilor electronice (si nu numai), este oarecum impropie-transforminduse mai mult intr_o curiozitate...functonala si atit(UTILA NUMAI PENTRU RANDAMENTUL EI).

Link spre comentariu

Intr-adevar solutia cu tuburi este, cred doar pentru, a fi in ton cu tuburile si dorinta multora de a reproduce scheme moderne folosind doar tuburi...Primul 6x6 este un banal oscilator si poate fi inlocuit cu usurinta... cu conditia sa oscileze in domeniul sute de kHz la MHz... la fel si al doilea care este comparatorul.Pe grila pentodei se aplica semnalul de referinta (triunghiular) iar pe grila triodei semnalul audio care se va tramnsforma intr-un sir de "bits 1" cu latimi variabile. Din anodul pentodei se culege semnalul modulat in "latime"...Cerinta pentru tuburile acestea ar fi sa aibe capacitati mici intre electrozi...Al treilea tub 6U8: si acesta poate fi usor inlocuit si cu un tip PCL/PCF... tot din televizoare.... fiind un amplificator de audio/impulsuri. Pe linga cerinta de frecventa de lucru este si o oarecare putere...Al patrulea tub insa pune probleme... am putea folosi un tub de televizor si anume amplificatorul de deflexie pe orizontala. Dar cu dioda tampon nu stiu ce tip echivalent s-ar pute utiliza... Sunt sigur ca exista. Trebuie sa fie o redresoare capabila de frecvente mari (x 0.1...1 MHz) dar si sa asigure ceva curent...Obs. Foarte important este forma semnalului de referinta.Atat panta crescatoare cat si cea descrescatoare a semnalului triunghiular ar trebuie sa fie linie de ... liniar! Deasemenea impulsurile dreptunghiulare (PWM) nu ar trebui sa fie deformate la pante ca sa obtinem spectre laterale de amplitudine cat mai mica deci si zgomot cat mai mic.Ex. Daca nu exista semnal audio la intrare iesirea PWM va fi un semnal dreptunghiular cu factorul de umplere de 50% care are valoarea medie 0, daca semnalul (ca forma ) este perfect. Daca exista abateri de la forma acesta se va multiplica cu spectrul de intrare si va genera o frecventa de zgomot la iesire....etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări