GeoMar Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Spui ca functioneaza canalul de pauza ,functioneaza corect ? Adica atunci cand nu ai semnal la intrare se aprinde becul canalului de pauza ,iar cand aplici semnal la intrare trebuie sa se stinga !Pai canalul de pauza functioneaza. cand nu este semnal la intrare, sta LED-ul [portocaliu] aprins.cand conectez orga la iesirea amplifului [A350],LED-ul de la canalul de pauza se stinge in ritmul muzicii.NU se stinge de tot, palpaie dupa muzica.Oare asa trebuie ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 NU se stinge de tot, palpaie dupa muzica.Oare asa trebuie ?Becul canalului de pauza nu trebuie sa palpaie dupa muzica,este aprins doar in pauza .Incearca sa reglezi din potentiometru de reglaj P5 ,de la intrarea canalului de pauza ,ca atunci cand ai semnal becul sa stea stins si sa se aprinda numai in pauza .Tensiunea de alimentare de 12V nu trebuie sa scada cand alimentezi orga ,ce sursa folosesti ? Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Eu am crezut ca asa trebuie, sa palpaie dupa muzica.Am incercat si P5 ca sa-l reglez, dar tot asa palpaie [la nivel mai mare al amplifului,treapta 100%,volum 50%, sta mai mereu stins].Despre sursa [am postat si o poza cu sursa din care alimentez orga] iti pot spune ca NU scade tensiunea cand alimentez orga [nu am montat tiristorii inca, am zis sa vad cum merge intai], dar LED-urile pentru cele 3 canale [bass,medii,inalte] ar fi trebuit sa se aprinda in ritmul muzicii.Pentru @ciripAm masurat tensiunile.Tensiune de alimentare 11,90V [pin 7-masa, pin 14 plusul]Pin 1-2 -> 0,7-0,9 V [depinde de nivelul muzicii]pin 3,4,10,11 -> 11,90V [exact tensiunea de alimentare]pin 8-9,12-13,5-6, -> 0V [nici o tens] Link spre comentariu
vio2007 Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 LED-urile pentru cele 3 canale [bass,medii,inalte] ar fi trebuit sa se aprinda in ritmul muzicii.Cablajul este proiectat pentru tranzistoare BD135 si ai folosit altele tip BC sau 2N2222 ,verifica daca le-ai montat corect .Din poza rezulta ca baza si colectorul sunt in X la montare corecta (incrucisate),emitorul este langa cheie,am presupus ca ai foosit BC sau 2N2222 .Poti monta intre baza si colector(sau intre baza si minus) ,la unul din tranzistoare Q1..Q3,un rezistor de 33-47kiloohmi iar cu semnal ledul ar trebui sa se aprinda in ritmul muzicii.Daca ledul se aprinde continu trebuie o valoare mai mare ,spre 100k. Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Initial am proiectat cablajul pentru BD135 [NPN,dar de fapt trebuia PNP-BD136].La montarea componentelor, am gasit [pe niste placute] tranzistori PNP 2N2907A, pe care i-am si montat [cu B si C inversate-incrucisate] . Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Pentru @ciripAm masurat tensiunile.Tensiune de alimentare 11,90V [pin 7-masa, pin 14 plusul]Pin 1-2 -> 0,7-0,9 V [depinde de nivelul muzicii]pin 3,4,10,11 -> 11,90V [exact tensiunea de alimentare]pin 8-9,12-13,5-6, -> 0V [nici o tens]Intia si intai "nici o tensiune" nu are sens si creeaza confuzii. Tensiunea este zero. Mai citesc exprimari de genul "am masurat o rezistenta si ohmmetrul nu indica nimic". Ce e aia nimic? S-a sters ecranul?2) Inlocuieste rez de 10M dintre intrarea si iesirea primei porti, cea de la intrare, cu o rez de 10K si masoara din nou tensiunile la intrare si iesire numai pe poarta aia. In functie de rezultate, vedem ce facem mai departe.Cirip Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 pin 1,2 -6,49Vpin 3 -6,45VCu intrarea de semnal neconectata. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Mareste la 100K si masoara din nou.Nu ma asteptam sa ai aceeasi tensiune si la intrare si la iesire, dar sa vedem.Poti sa mai faci o incercare, empirica, dar are valoarea ei. Pune o casca de impedanta mare (nu difuzor) sau intrarea unui amplificator la iesirea fiecarei porti. Conecteaza un semireglabil sau pot de 1MegOhm in locul fiecarei rezistente de 10M. Regleaza rezistenta pana obtii maximum de claritate a semnalului. Nu va fi clar oricum, dar trebuie sa gasesti un optim.Mai vorbim dupa aia. Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Mareste la 100K si masoara din nou.Nu ma asteptam sa ai aceeasi tensiune si la intrare si la iesire, dar sa vedem.Daca nu te asteptai sa am aceeasi tensiune si la intrare si la iesire, cum se explica faptul asta?Eu unul, recunosc, nu prea am avut tangente cu CI logice si de aceea nu prea stiu mare lucru despre functionarea lor.Pe unde am mai vazut [pe net] scheme cu 4093, am remarcat lipsa rezistentei [ex 10M la orga] intre intrare si iesire.Cu scuzele de rigoare, am sa incerc maine seara si cu rez de 100k, acum este cam tarziu.Maine dimineata la 5, trebuie sa fac un drum [dus-intors] la Bucuresti si este cam obositor sa sofezi pe timpul asta [conditii de iarna].Oricum iti multumesc pentru sprijinul acordat. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Daca nu te asteptai sa am aceeasi tensiune si la intrare si la iesire, cum se explica faptul asta? Nu doresc sa speculez pana cand nu vedem montajul functional. Deocamdate explicatiile pot fi de la lipituri reci pana la componente defecte. Nu pot exclude nimic. In etapa asta masuram si interpretam Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 11, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 ... explicatiile pot fi de la lipituri reci pana la componente defecte. Nu pot exclude nimic. In etapa asta masuram si interpretamPentru inceput am sa "refac" toate lipiturile ca sa exclud lipiturile reci [putin probabil, am si eu ceva experienta la "lipit"] si apoi am sa incerc si cu rezistenta de 100k pusa paralel [intrare/iesire] pe prima poarta.Sa caut o casca sa incerc si cu ea.Revin cu rezultate. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Eu as merge pe masuratori, nu pe refacutul lipiturilor. Refacutul lipiturilor/schimbatul condensatorilor e o incercare cand de fapt nu mai stii ce sa-i faci Nu am ajuns inca acolo. Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 11, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Cu rezistenta de 100k paralel pe prima poarta,tens alim-11,90vpin 1,2 - 0,3vpin 3 - 11,87VFara semnal la intrare Link spre comentariu
niq_ro Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 salut, scuze ca nu am raspuns mai devreme, dar am incercat sa urmaresc discutiile si pot zice ca: - portile CMOS sunt in configuratie de amplificator audio (cu rezistenta de 10M intre intrari is iesire) cu unfactor de amplificare cca. 10 - canalul de pauza e si negativ, la semnal mare se stinge, in rest palpaie invers semnalului, deci e ok acolo Alimenteaza orga, pune varful pistolului de lipit si dai cateva "click"-uri, ar trebui sa se aprinda slab LED-ul corespunzator, testeaza avand cursorul in cele 2 extremitati... la una din ele nu reactioneaza, daca nu... fa o legatura printr-o rezitenta de 4,7..10K intre masa si capatul semireglabilului dinspre condensator, apoi intre masa si baza tranzistorului (tot prin rezistenta aia) si trebuie sa se aprinda LED-ul.... atentie cu pozitia cursorului, vezi cele 2 extremitati o sa mai raspund apoi dupa ce faci testele Nicu PS: m-am "suparat" si am facut un canal, partea de la condensatorul de 100nF pana la LED, semnalul e lu de pe difuzorul unui mic radio, o sa vezi si nivelul semnalului... vezi filmuletul la canalul de pauza face ca la (e LED-ul alb) PS2: la unul din canale fa scurt pe partea de optocuplor.. sa vezi daca se aprinde LED-ul Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Scuze, dar nu am vrut sa te "supar" si sa o construiesti. Am sa pun alt CD4093 [momentan am incercat cu un CDB400 si tens alim de 5V, tot nu vrea si asa a ramas] si am sa testez [asta maine seara dupa serv]. Am sa mai verific si cablajul [cu toate ca l-am mai verificat], poate s-a strecurat ceva gresit [e redesenat dupa al tau, postat pe site]. Componentele sunt "puse" conform schemei ca valori [max +/- 10%, cu toate ca piesele, dupa cum se vad in poze, au tolerante mult mai mici]. Rez si conzii sunt recuperati [nu sunt noi], dar verificate inainte de montaj, nu ar fi asta problema. Am incercat si cu rezistenta din baza la masa si nu se aprindea LED-ul, la scurt intre E-C se aprindea LED-ul. Am postat in topic niste tensiuni masurate. Deci cred ca nu e de la MOC-uri. Eu, momentan, nu am pus triacele, sa vad daca merg LED-urile montate ca "martori" si apoi le montez [risc de electrocutare in faza de teste]. Poate te uiti putin si tu pe cablaj, poate s-a strecurat vreo greseala pe care nu am observat-o eu. Mersi mult pentru ajutor. O seara buna in continuare. L.E. De "suparare" ca nu functioneaza, m-am apucat sa construiesc si schema asta: viewtopic.php?f=208&t=35572 Oricum vreau sa o fac functionala si pe asta de pe site-ul tau @niq_ro, chiar sunt "interesat" de ce nu merge, unde este hiba, ca doar am muncit sa o realizez. Orice sfat, idee, parere, sunt binevenite. Pacat ca nu am mai mult timp liber la dispozitie [18,30-21,30], poate la sfarsitul saptamanii am mai mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum