Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu alimentarea unui amplificator auto.


crisprodigy

Postări Recomandate

Buna ziua.

Am un amplificator auto DLS CA-23,2x135W pe care il alimentez cu un transformator cu 2 bobine a cate 11.2 si 11.5 V legate in paralel,sectiunea secundarului fiind de 4 mm,lungimea miezului fiind de 118 mm,latimea de 170 mm,iar grosimea/inaltimea de 57.8 mm.

Problema este ca la un volum de pana in 40%,fara a taia frecventele joase,cu 4 boxe Technics SB-CS65 60W, 6 Ohm/fiecare ,conectate cate 2 in paralel pe fiecare iesire (3 Ohm/canal),se ineaca.

Sa fie problema alimentarii?

Am 4 condensatori de 4700mF la 16V,plus o punte redresoare destul de maricica,nu ii cunosc tensiunea de lucru,dar dupa cum este construita,pare de putere (e patrata,cu latura de 4,4 cm si grosimea de 1,5 cm si bornele destul de sanatoase - 1 cm latime fiecare) din care pleaca un cablu de alimentare de "doi jumate" catre amplif.

 

Transformatorul este unul vechi si destul de ruginit,gasit prin pod (insemnand ca e de prin anii '70-'80),cu o carcasa mare si cubica,cu fante de iesire a aerului (oblice),la care am remarcat urmatoarele:

-4 bobine (2 primare,2 secundare),

-bobinele primare sunt legate intre ele in serie (punte intre sarmele de intrare in bobina) iar cablul pentru 220v legat la cele 2 iesiri ale lor,

-grosimea sarmei secundarelor este de 4 mm,

-fiecare bobina scoate o tensiune diferita,dar apropiata ca valoare (11,2 si 11,5 V),

-secundarele le-am legat intre ele in paralel,legand intrarea primei bobine cu iesirea celeilalte,iar la a doua bobina la fel.

Semnalul audio provine de la PC,dintr-o placa audio slaba si destul de veche ca model.

Am incercat alimentarea lui si cu un redresor auto de 16A,iar "inecatul" survine la un volum mai mic de 40%.

Tensiunea de alimentare scade la un volum de 65% la 11,23 V.Tensiunea de alimentare este de 14.11 V cu semnal 0 (mute).

"Inecatul" devine din ce in ce mai sesizabil cu cat ridic volumul peste 40%.

De la 60-65% devine insuportabil.

Mentionez ca la volumul de 40% ,distorsiunile sunt USOR sesizabile.

Topicul l-am deschis in ideea de a afla daca transformatorul meu are destula putere sa alimenteze amplificatorul sau nu.Desi pare ca nu,eu cred ca ar trebui sa aiba puterea necesara,datorita sarmei de 4 mm din secundar,in 2 bobine puse in paralel,ceea ce ma duce cu gandul ca s-ar dubla cumva si amperajul.

 

Unde sa fie problema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • crisprodigy

    9

  • cirip

    4

  • GeoMar

    3

  • caesar07000

    1

Top autori în acest subiect

-secundarele le-am legat intre ele in paralel,legand intrarea primei bobine cu iesirea celeilalte,iar la a doua bobina la fel.

 

Pai in paralel se leaga intrarea primei bobine cu intrarea celei de a doua bobine si iesirea primei cu iesirea celei de a doua [ma refer la bobinele secundarului]

Dupa cum ai scris tu acolo "legand intrarea primei bobine cu iesirea celeilalte" :ras: , NU cred ca sunt conectate in paralel.

 

 

Uite asa trebuie legate:

Link spre comentariu

problema e cam asa: la cei 4 mm pe care ii au bobinele din secundar cred ca in regim maxim poti obtine cam 40 de amperi din acel traf, dar la fel ca si colegul geomar ma indoiesc ca le-ai legat in paralel.... (pentru paralel legi inceputul primei bobine secundare cu inceputul celei de-a doua si sfarsitul primei cu sfarsitul celei de-a doua). un lucru foarte important este si curentul suportat de acea punte redresoare "mare" pe care o folosesti (apropo se incalzeste cumva puntea?).vad ca ampliful consuma in regim maxim cam 60 de amperi deci cu acel redresor auto de 16 amperi nu prea ai ce face....sfatul meu: vezi curentul suportat de puntea redresoare si daca e mai mic de 50 de amperi schimb-o (sau mai pune una) pana ajungi la cel putin 100 de amperi....si doi verifica legaturile pe care le ai pe secundar sa fie intr-adevar in paralel bobinele...

Link spre comentariu

Daca nu ai punte sa suporte amperajul necesar pentru amplif, incearca si pune o punte [buna] recuperata de la un alternator auto. :daSi nu uita sa verifici conectarea CORECTA a bobinelor secundare in paralel

Link spre comentariu

Indiferent de "conexiunile" si combinatiile de transformatoare utilizate,monitorizati continuu tensiunea de la bornele amplificatorului; mai ales in momentul cand intra in distorsiune...daca scade "ritmic" problema e la sursa...incercati una cu mai multi amperi...Succes!

Link spre comentariu

Am incercat de la bun inceput asa cum mi-ati sugerat dumneavoastra,dar problema este ca...imi da scurt.Cel putin asta s-a intamplat cand l-am "facut".Puntea redresoare nu am idee daca se incalzeste,deoarece este montata pe carcasa de protectie a traf-ului,ce se incalzeste si el,din acest motiv nu imi pot da seama exact de unde vine caldura.O sa verific in cursul zilei de maine si voi reveni cu mai multe date plus o poza sau mai multe care sa arate exact ce si cum.Va multumesc.

Link spre comentariu

Posted Image Acelea sunt bornele primarelor.Legate intrarile intre ele,iar 220-ul intra in serie in ele.

Posted Image Acelea sunt bobinele secundare,pe care le-am legat asa : intrarea primei cu iesirea celeilalte,iar intrarea celeilalte cu iesirea primei. Am incercat sa le leg iesirile una cu alta,intrarile la fel,dar imi da scurt circuit.

Sa fie problema la legarea primarelor?Oare daca alimentez primarele separat,se ard? Adica,sa nu le las in serie cum sunt acum,ci sa le leg in paralel.

Link spre comentariu

Daca merge asa la 220V NU umbla la primar. Risti sa arzi traful [bobinele primare]Probabil ca face scurt in secundar, la conectarea corecta in paralel, pentru ca difera sensul de bobinare al uneia din bobinele secundare.Asa cum sunt conectate secundarele in poza, ce tensiune alternativa scoate ?

Link spre comentariu

Atunci cand am avut nevoie de un curent mai mare nu am legat niciodata secundarele in paralel(chiar daca sunt perfect egale tot poti avea probleme si dupa cum se pare secundarele tale nu sunt deloc egale).Cel mai bine este sa folosesti un singur secundarcu puntea lui dimensionate corespunzator.Incearca o proba decupleaza unul din secundare si vezi cum merge cu o singura infasurare.

Link spre comentariu

Momentan legaturile sunt asa :

Posted Image .

Daca le-as face asa : Posted Image

s-ar simti vreo diferenta la amperaj?

Spre exemplu,o punte redresoare de 50A la 400V e de doua ori mai mica decat cea pe care o am montata.

"IN" = inceputul bobinei,iar "OUT" = capatul de iesire (sfarsitul) al bobinei.

Link spre comentariu

Daca le-as face asa : [...]s-ar simti vreo diferenta la amperaj?

Probabil ca s-ar arde primarul transformatorului. Atat. Cat despre IN si OUT, au o legatura prea mica cu inceputul vizibil. Aceeasi pozitie care aparent este inceput poate sa devina sfarsit daca sensul bobinajului nu este corect. Inceput/sfarsit este legat de sensul de circulatie al fluxului prin miez. Se aplica "regula mainii drepte" de la fizica-electricitate.In prima schema, conectarea secundarelor nu poate fi corecta asa cum este reprezentata. Conectand inceputul cu sfarsitul la ambele capete e ca si cum ai inseria secundarele (dublezi tensiunea), apoi faci scurt.
Link spre comentariu

Inseamna ca,din moment ce eu cu el legat in asa fel cum am descris mai sus alimentez de aproximativ 4 luni acel amplificator,functioneaza.Probabil asa este legatura in paralel,doar ca difera fluxul campului magnetic,ceea ce face ca "iesirea" unei bobine sa devina de fapt "intrare".De aceea nu functioneaza asa cum ar trebui (teoretic).Dar ca idee,pana la urma si la coada,are vreo importanta in ce fel sunt legate capetele din moment ce am deja tensiune la amandoua bobinele legate in paralel cu puntea redresoare?Eu vreau sa aflu daca are vreun efect asupra intensitatii curentului (ceea ce imi lipseste),atat.

Link spre comentariu

Inseamna ca,din moment ce eu cu el legat in asa fel cum am descris mai sus alimentez de aproximativ 4 luni acel amplificator,functioneaza.

Probabil asa este legatura in paralel,doar ca difera fluxul campului magnetic,ceea ce face ca "iesirea" unei bobine sa devina de fapt "intrare".

De aceea nu functioneaza asa cum ar trebui (teoretic).

Transformatorul functioneaza asa cum ar trebui atat teoretic cat si practic, ca dovada ca il folosesti de 4 luni. Ceea ce vreau sa spun este ca cel mai probabil releveul de schema de conectare nu este corect.

 

Dar ca idee,pana la urma si la coada,are vreo importanta in ce fel sunt legate capetele din moment ce am deja tensiune la amandoua bobinele legate in paralel cu puntea redresoare? Eu vreau sa aflu daca are vreun efect asupra intensitatii curentului (ceea ce imi lipseste),atat.

Infasurarile secundare conectate corect in paralel, cresc capabilitatea de curent fata de o singura infasurare. As putea spune mai multe daca pui o schema de conectare. Din exprimarea "amandoua bobinele legate in paralel cu puntea redresoare" nu inteleg mare lucru. Doua bobine conectate in paralel au 2 capete. Puntea are 4 borne. Deci, o schema ar fi de folos. Si ca sa vorbim aceeasi limba standardizata, fazarea bobinelor se noteaza prin punerea unei stelute sau punct la borna de inceput. Atentie, inceputul este o conventie strans legata de circulatia fluxului. Acelasi capat poate fi inceput sau sfarsit, chiar daca de la el ai inceput bobinarea, in functie de sensul de bobinare.

 

Inca ceva. Ar fi minunat daca ai putea sa micsorezi pozele alea pentru cei care nu au ecran lat. Este greu de urmarit postul in felul asta.

 

Cirip

Link spre comentariu

In cazul tau cred ca mai usor ai rezolva folosind 2 punti redresoare fiecare pentru cate o infasurare si apoi punand in paralel iesirile din punti in felul acesta evitand ca 1 din infasurari sa debiteze curent pe cea de a 2 (caz intalnit cand infasurarile nu sunt riguros egale)Si apropo puntile redresoare se monteaza obligatoriu pe un radiator nu pe carcasa trafo mai ales la cele destinate sa lucreze cu,curenti mari deoarece se incalzesc puternic si diodele se strapung secundar)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări