hpavictor Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 Se poate construi un PP cu o singura dubla trioda de putere 6H13C pe canal ? Eventual si cu reactie in catod , si oare ce putere s-ar putea obtine , caci am ascultat un SE cu aceasta lampa , cel al user-ului VIOBIO , si m-a curentat in suflet.... In situatia lui e perfect , puterea ajunge pentru ca boxele sale au presiune acustica mare , dar ca sa compensez acest lucru , eu neavand boxe de mare randament , m-am gandit la un PP compact si ieftin, evident la o putere mai mare decat SE , si cred ca cele doua triode de putere sunt imperechiate din constructie....ar putea avea si calitati audiofile....consider ca etajul de intrare propus de user-ul VALDERAMA sub denumirea de Willamson ar fi foarte bun daca s-ar putea alimenta la tensiunea mai mica , adecvata lui 6H13C ....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 21, 2009 Partajează Postat Decembrie 21, 2009 Daca tot vrei putere PP, cu sunet de 6H13, de ce sa nu folosesti doua lampi, cate una pe canal?Poti pleca de la schema postata deja de : viewtopic.php?f=28&t=44494&st=0&sk=t&sd=a&start=91 ...cred ca cele doua triode de putere sunt imperechiate din constructie...Din cate stiu eu, cele doua triode nu au caracteristici identice, dar se poate sa ma insel... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 21, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2009 Multumesc pentru link , din pacate nu il studiasem , totusi acolo este vorba de 2 duble triode 6H13C pe canal ( cam ca la PRIBOI ,doar ca acolo sunt 6R3C , duble tetrode ) , iar eu vreau cu una singura pe canal ! Oare care ar putea fi puterea ce s-ar obtine , la tensiune de alimentare si care ar fi Ranod ? Va multumesc Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 OK, atunci iti mai propun un proiect (al lui Wim de Jager), cu cateo singura lampa/canal, din Elektor/2007, editie aniversara, descris cu lux de amanunte. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 OK, atunci iti mai propun un proiect (al lui Wim de Jager), cu cateo singura lampa/canal, din Elektor/2007, editie aniversara, descris cu lux de amanunte.Excelenta aceasta schema ,d-le,am testat-o si pot spune ca este super OK,am discutat si cu despre ea,dar si el ca si mine suntem adeptul unor montaje ceva mai "fortoase". Despre putere pot spune ca am obtinut chiar 13W(la puterea asta deja se deforma sinusoida,dar se putea merge si mai sus),iar banda este incredibil de buna,adica este absolut liniara de la 18Hz pana la 30Khz la o putere de 10W(!!!!) cu reactie negativa cuplata.La constructia transformatorului m-am inspirat de la cel recomandat in brosura (AMPLIMO) si vazand ca se foloseste un traf pentru 4XEL84 sau 2XEL34 am calculat unul pe miezurile ce le am eu,adica E+I cu o sectiune de 15cmp.Rezistentele din katod eu le-am pus din cate doua bucati de 680 ohm/16W in serie,din cele ceramice folosite la vechile televizoare,cred ca puterea data in schema pentru acele rezistente este cam mica.Daca se vor folosi cele indicate de mine,atunci se vor monta pe tabla sasiului cu ajutorul unui colier metalic si putina pasta siliconica in asa fel incat sa poata disipa caldura in sasiu,un radiator aproape perfect.Atasez si pdf-ul transformatorului de la AMPLIMO. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 OK, atunci iti mai propun un proiect (al lui Wim de Jager), cu cateo singura lampa/canal, din Elektor/2007, editie aniversara, descris cu lux de amanunte.Ce pot sa va spun din experienta este ca acest amplificator are o pierdere semnificativa la frecvente joase(40Hz-50Hz) dupa cum arata palierul sqw la 2kHz(inclinatia catre dreapta este este foarte mare pt aceasta frecventa).La aceasta frecventa sqw palierul trebuia sa fie orizontal(inclinatie mult mai mica=aproape imperceptibila pe osciloscop) pt un raspuns bun la joase. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 OK, atunci iti mai propun un proiect (al lui Wim de Jager), cu cateo singura lampa/canal, din Elektor/2007, editie aniversara, descris cu lux de amanunte.Ce pot sa va spun din experienta este ca acest amplificator are o pierdere semnificativa la frecvente joase(40Hz-50Hz) dupa cum arata palierul sqw la 2kHz(inclinatia catre dreapta este este foarte mare pt aceasta frecventa).La aceasta frecventa sqw palierul trebuia sa fie orizontal(inclinatie mult mai mica=aproape imperceptibila pe osciloscop) pt un raspuns bun la joase. nu vi se pare cam mica valoarea condensatoarelor de cuplaj, 33nF?poate chiar aceasta valoare atenueaza joasele in special cele din grilele triodelor finale mie imi place defazorul ,dar nu complicatia cu acei -50v pentru negativarea etajului de intrare a! inca ceva ,nu prea sunt adeptul rezistentelor de resou in catodul triodelor finale sunt numai parerile mele de care nu trebuie tinuta seama Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 Stati un pic , cu semnal de 2KHz nu poti sa sti ce se intampla la o frecventa mai joasa , numai la o frecventa mai mare de 2kHz - armonicile impare din care e alcatuit dreptunghiul . Palierul inclinat inseamna ca sunt atenuate frecventele inalte , asa cum o supracrestere inseamna ca exista o frecventa la care oscileaza . Intradevar , nu e prea corect dreptunghiul la 2KHz , la un amplificator bun e aproape perfect . Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 ...am discutat si cu despre ea,dar si el ca si mine suntem adeptul unor montaje ceva mai "fortoase".Ce-i cu ? Sper ca este sanatos; mi se pare ca n-a mai scris demult pe forum...Rezistentele din katod eu le-am pus din cate doua bucati de 680 ohm/16W in serie,din cele ceramice folosite la vechile televizoare... In general, cam asa se intampla; fiecare adapteaza schema nevoilor si cerintelor sale; de obicei, daca incep sa testez o schema, ajung, in final, inevitabil la altceva.Scuze pentru off-topic; este, in fond, subiectul lui . Sa vedem ce-i place lui sa faca... Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 nu vi se pare cam mica valoarea condensatoarelor de cuplaj, 33nF?poate chiar aceasta valoare atenueaza joaselein special cele din grilele triodelor finalemie imi place defazorul ,dar nu complicatia cu acei -50v pentru negativarea etajului de intrarea! inca ceva ,nu prea sunt adeptul rezistentelor de resou in catodul triodelor finalesunt numai parerile mele de care nu trebuie tinuta seamaBa trebuie tinut cont de parerea fiecaruia dintre noi,asa ar fi normal(!)Tensiunea de -50 nu este pentru negativarea triodelor din fata.Acestea au negativare automata,in katod.Cei -50 si +270V,deci +320V reprezinta sursa de alimentare pentru etajul defazor si de intrare tocmai pentru a asigura tensiune mare de atac necesara grilelor triodelor finale.Aceste triode sunt ceva mai "puturoase" si cer o tensiune mai mare pe grila.Condensatoarele de 33nF nu sunt mici,priviti pe ce rezistenta echivalenta descarca ei si ce tensiune mare de incarcare au.La prima vedere daca se calculeaza constanta minima de incarcare si descarcare prin rezistentele echivalente vom obtine aproximativ 0,05s,asta insemanand 19Hz,deci cred ca nu sunt mici,cu toate ca eu am folosit niste condensatoare de 47nF/630V in lipsa celor din schema.Si va rog sa ma credeti ca merge bine,mai ales in ceea ce priveste banda de frecventa in joase.Eu am renuntat la aceasta schema din motivele de mai sus,imi plac montajele ceva mai puternice,caci pana la urma tot folosesti niste piese bune si transformatoare de calitate,nu?! In schema exista totusi o greseala,rezistenta R20 de 120 ohm,este prea mare(!!!),in locul ei am pus un droser,sau se poate pune o rezistenta de 33 ohm/10W,sau un regulator serie cu sau . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2009 Partajează Postat Decembrie 22, 2009 ... Palierul inclinat inseamna ca sunt atenuate frecventele inalte ..., nu e prea corect dreptunghiul la 2KHz , la un amplificator bun e aproape perfect .NU Domnule !.Daca privim un semnal sqw la stiga palierului(inceputul de palier) ne da informatii asupra frecventelor inalte , iar sfirsitul de palier(dreapta palierului) ne da informatii asupra frecventelor joase , asadar un palier care nu este cit mai orizontal(la 2khz-sqw si este cazator in partea dreapta) inseamna o pierdere la fregvente joase amin....nu vi se pare cam mica valoarea condensatoarelor de cuplaj, 33nF?...Viobio are perfecta dreptate in ceea ce priveste condensatri de 33nF...,daca era un amplificator de instrument care nu trebuie sa coboare prea jos(nu era necesar un cuplaj strins) putea fi admisa aceasta valoare a C_urilor dar avind in vedere ca presupun un Hi-Fi(este necesar un cuplaj strins) pentru a putea reda cit mai corect frecvente chiar de 20Hz-30Hz asta insemnind aprox 100nF chiar 200nF , bineinteles atunci cind si traful de iesire permite redarea acestor frecvente NEdistorsionat ,daca traful nu este dedicat sau conceput pt o redare corecta a frecventelor joase este mai bine sa dispunem de un cuplaj mai slab la aceste frecvente...,astfel aceste frecvente sint atenuate prin cuplajul slab intre-etaje si nu mai avem ce distorsiona prin intermediul traf de iesire ,dar raspunsul la joase va fi ceva mai anemic(pa !la revedere ! Hi-Fi !-Criteriul 20Hz NEmai putind fi atins decit cu atenuari foarte mari...basul energia vitala a sunetului-inaltele "culoarea"...acuratetea naturaletea sunetului lampa...buba=compromisul major=transformatorul de iesire...,atentia maxima trebuie acordata transformatorul de iesire !!!...). Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2009 Va multumesc tuturor pentru detaliile pe care mi le ati oferit , dar singura modificare care s-ar putea face in scopul cresterii randamentului ar putea fi introducerea negativarii fixe , asa cu a mai fost mentionat . O sa am in vedere in viitor ca proiect de realizat si eventual laudat ( daca o sa am cu ce .... ) cu foto , impresii , si auditii la vreo eventuala intalnire a lamparilor , poate la un concurs de creatie , auditie , cine stie , si desigur , un premiu LAMPA DE AUR , evident pentru locul 1.....pana atunci mai am de munca. Va multumesc din suflet pentru interesul acordat si daca mai aveti ceva pe tema aceasta , continuati , sigur va fi folositor si altora interesati de subiect.... Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 23, 2009 Partajează Postat Decembrie 23, 2009 nu vi se pare cam mica valoarea condensatoarelor de cuplaj, 33nF?poate chiar aceasta valoare atenueaza joasele in special cele din grilele triodelor finale mie imi place defazorul ,dar nu complicatia cu acei -50v pentru negativarea etajului de intrare a! inca ceva ,nu prea sunt adeptul rezistentelor de resou in catodul triodelor finale sunt numai parerile mele de care nu trebuie tinuta seama Ba trebuie tinut cont de parerea fiecaruia dintre noi,asa ar fi normal(!) Tensiunea de -50 nu este pentru negativarea triodelor din fata.Acestea au negativare automata,in katod.Cei -50 si +270V,deci +320V reprezinta sursa de alimentare pentru etajul defazor si de intrare tocmai pentru a asigura tensiune mare de atac necesara grilelor triodelor finale.Aceste triode sunt ceva mai "puturoase" si cer o tensiune mai mare pe grila.Condensatoarele de 33nF nu sunt mici,priviti pe ce rezistenta echivalenta descarca ei si ce tensiune mare de incarcare au.La prima vedere daca se calculeaza constanta minima de incarcare si descarcare prin rezistentele echivalente vom obtine aproximativ 0,05s,asta insemanand 19Hz,deci cred ca nu sunt mici,cu toate ca eu am folosit niste condensatoare de 47nF/630V in lipsa celor din schema.Si va rog sa ma credeti ca merge bine,mai ales in ceea ce priveste banda de frecventa in joase.Eu am renuntat la aceasta schema din motivele de mai sus,imi plac montajele ceva mai puternice,caci pana la urma tot folosesti niste piese bune si transformatoare de calitate,nu?! In schema exista totusi o greseala,rezistenta R20 de 120 ohm,este prea mare(!!!),in locul ei am pus un droser,sau se poate pune o rezistenta de 33 ohm/10W,sau un regulator serie cu sau . da cu cei -50v aveti dreptate,m am exprimat eu gresit totusi mie mi se pare putin 33nf in grilele tubului 6h13c la amplificatorul facut de mine cu 6h13c,am probat diverse valori de la 47nF in sus eu am pus 220nF ,cu aceasta valoare am avut basul dorit oricum schema este foarte interesanta puteti de datele de la traful de iesire folosit de dv?infasurari,nr de spire,suprafata miez,diametru sirma eu am mai multe amplificatoare cu tuburi ,dupa sarbatoti cred ca termin si clona de Priboj,il voi "impinge in 75w" imi place 6H13C si cum arata si cum se aude sigur voi face si aceasta schema dar voi renunta la rezistentele din catodul finalelor,voi folosi o negativare fixa evit disiparea caldurii in carcasa amplificatoarelor acum nu mai alerg dupa puteri mari ,eu am si doua perechi de boxe destul de sensibile in dormitor o pereche de ARCUS TS100 [attachment=0]123.jpg[/attachment] si cele de mai jos care sunt preferatele mele,cu difuzoare Eminence Beta15,Eminence Alpha6,Vifa pe inalte(in poze inalta nu este Vifa) aceste incinte au SPL 95dB Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 23, 2009 Partajează Postat Decembrie 23, 2009 Sigur ca va dau datele de la traful de iesire,nu este niciun secret.Eu am calculat un traf de iesire dupa indicatiile celor de la AMPLIMO asa cum este indicat si in articol,adica unul de 40W pentru 2XEL34 sau 4XEL84.Acest transformator este bine venit in orice "gospodarie" a orcarui constructor pasionat.Nu este greu de ralizat,putina indemanare si pasiune si trafu-i gata(!!!). Intr-adevar,6N13S sunt niste lampi de care te"indragostesti la prima vedere",au acel iz vintage dar si sunetul este placut,insa sunt ceva mai "lacome" la filament. Daca ceva nu este clar in schema trafului,va rog sa-mi spuneti,la transpunerea de pe hartie pe format electronic este posibil sa se strecoare si mici greseli. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 23, 2009 Partajează Postat Decembrie 23, 2009 Sigur ca va dau datele de la traful de iesire,nu este niciun secret.Eu am calculat un traf de iesire dupa indicatiile celor de la AMPLIMO asa cum este indicat si in articol,adica unul de 40W pentru 2XEL34 sau 4XEL84.Acest transformator este bine venit in orice "gospodarie" a orcarui constructor pasionat.Nu este greu de ralizat,putina indemanare si pasiune si trafu-i gata(!!!). Intr-adevar,6N13S sunt niste lampi de care te"indragostesti la prima vedere",au acel iz vintage dar si sunetul este placut,insa sunt ceva mai "lacome" la filament. Daca ceva nu este clar in schema trafului,va rog sa-mi spuneti,la transpunerea de pe hartie pe format electronic este posibil sa se strecoare si mici greseli.multamse intelege tot Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum