Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Moddare" amplificator A350 IEI?

Vizitator redfury

Postări Recomandate

Vizitator redfury

As avea o intrebare pt cei carora le-a trecut in decursul vremii aceasta "statie" prin maini.Se pot aduce ceva imbunatatiri(un alt preamplif,stiind ca dupa ceva ani-15,20- potentiometrii se cam duc si sansele de a-i inlocui sunt minime iar pt pot de volum-cu mediana-nu prea sunt solutii).Dar pt finali(evident pastrindu-se totusi sunetul cald pe care multe amplificatoare mai noi l-au cam pierdut)?Cam care ar fi bugetul necesar pt o astfel de operatiune si care ar fi rezultatele?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

4

• zal

2

• paul14

1

• Mahdi

1

Top autori în acest subiect

potentiometrii se cam duc si sansele de a-i inlocui sunt minime

Sansele de ai inlocui sint maxime ! Ii poti schimba cu potentiometre existente (la magazine sau pe net).

pot de volum-cu mediana-nu prea sunt solutii

Aia se numeste "corectie fiziologica" si sint solutii de a folosi un potentiometru simplu. Cauta pe forum si vei gasi ! Chiar daca montezi un potentiometru fara priza, tot va functiona. Mai ai posibilitatea sa cureti potentiometrele, dar e o operatie care se face de cineva care are experienta.
Link spre comentariu
Vizitator redfury

Ideea cu modarea mi-a venit de la postul cuiva de aici de pe forum care recomanda folosirea unei scheme de preamplif de pe un sait cunoscut(sound.westhost.com) ca inlocuitor al preamplifului de la A350.Si ma gandeam ca poate merge si pt faza cu finalii ceva..Iar potentiometri care a se potriveasca (ca valori si marime) acolo stiu ca am tot cautat cu ceva timp in urma si in zadar.

Link spre comentariu

Iar potentiometri care a se potriveasca (ca valori si marime) acolo stiu ca am tot cautat cu ceva timp in urma si in zadar.

:rade: Esti sigur ? Se gasesc la orice firma care comercializeaza componente electronice pe net (gasesti si la magazine!). Chiar daca nu au neaparat aceeasi forma sau marime fizica, sigur ii poti adapta. Daca nu stii cum, inseamna ca nu ai suficienta experienta si nu vei fi capabil sa aduci amplificatorul in stare de functionare. Ori apelezi la cineva care stie ce sa faca, ori mai astepti pina inveti, altfel il vei strica !
Link spre comentariu
Vizitator redfury

Acolo nu prea mai e nimic din ce a fost original..nu ma refeream la reconstructie(aproape de la zero) ci la niste modificari..si am vazut si pe acolo diverse sfaturi ceea ce ma face sa cred ca nu toti ar aborda modarea in acelasi fel.de aceea am deschis acest topic.nu ma puteam duce sa dau buzna ca nesimtitul pe topicul cuiva care-si prezinta proiectul propriu de modare cu intrebari pt cei care aveau alte pareri..In plus,eu as renunta la tot selectorul de surse,as pastra 2 surse si as pune un VU-metru sau Watt-metru(cred ca Vu-metru).De asemenea ma interesau costurile unei astfel de operatiuni(hobby,hobby dar tot la portofel ajungi) precum si eventualele cresteri de putere(daca exista)..L.E.Statia functioneaza(cu un artificiu pt faza cu fiziologicul) dar cu siguranta nu mai suna cum suna la inceput(dar cu siguranta cu mult peste multe amplifuri aparute dupa '90 in sectorul budget/consumer) si de aceea,cred ca daca ar incapea pe mainile cuiva mult mai dibaci decit mine,ar suna iar cel putin la fel cum suna la origini.Cand suna intr-un fel.. :da

Link spre comentariu

eventualele cresteri de putere(daca exista)

Schema a fost conceputa sa functioneze la tensiunea de alimentare a amplificatorului. Etajul de alimentare asigura puterea suficienta pentru amplificator, asa cum e el. Daca vrei putere mai mare, trebuie un transformator de retea mai puternic, cu tensiune si capabilitate de a livra curent, mai mari, alt filtraj, un alt etaj final sau inlocuirea tranzistoarelor si recalcularea polarizarilor la actualul etaj final, deci ar fi vorba de un alt amplificator in carcasa actuala. Lasa-l asa cum e el si inlocuieste doar potentiometrele. Pentru inlocuirea potentiometrului de volum cu priza, uite aici viewtopic.php?f=35&t=9764
Link spre comentariu

...L.E.Statia functioneaza(cu un artificiu pt faza cu fiziologicul) dar cu siguranta nu mai suna cum suna la inceput(dar cu siguranta cu mult peste multe amplifuri aparute dupa '90 in sectorul budget/consumer) si de aceea,cred ca daca ar incapea pe mainile cuiva mult mai dibaci decit mine,ar suna iar cel putin la fel cum suna la origini.Cand suna intr-un fel.. :da

Stai lini?tit c? nici nou? nu suna corect, de?i are banda de frecven?? din prospect pîn? la 18kHz, condensatorii din calea de semnal, de la ie?irea preului de ton C323 ?i fratele lui, limiteaz? mai mult.Dac? vrei s? faci o treab?, schimb? to?i cond electrolitici din calea de semnal, cei cu valori de pîn? la 4,7uF îi pui nepolariza?i MKT, MKS, MPP, etc, desfiin?ezi cutia cu maimu?e (preul de doz? magnetic?), preul de volum, schimbi pu?ometrii din preul de ton, legi direct de la selector la intarrea preului de ton ?i bagi pu?ometrul de volum între preul de ton ?i ampliful final, a?a scapi de fîsîitul permanent. Mai po?i tuna sursele de alimentare, s? adaugi o protec?ie cu uPC1237H sau TA7317P, schimbi muf?raia, schimbi etajul final cu unul complementar, etc.
Link spre comentariu
Vizitator redfury

La prima vedere pare destul de ok cele de mai sus,referitor la scoaterea preului,a cutiei de pre pt doza,inlocuirea pot din corector si realizare montajului(cel de tehnics) de la topicul viewtopic.php?f=35&t=9764.Am vazut ca c323 si fratele sau ar trebui sa dispara.De asemenea "la corectorul de tonuri C311,312 - 1... 1,2nF; R325,326 - 43... 56k; R327,328 - 1,8k","C413 e o gre?eal?, nu se folose?te. C401 poate fi m?rit la 4,7uF nepolarizat. R453 la 1W. T403,405 ar fi bine s? aib? beta în jur de 250, cît mai egali. T401 poate avea în jur de 200..".Si in ce ar consta "tunarea" sursei de alimentare?

Link spre comentariu

...mai...sincer dupa ReCA ul pe care l-am facut (nu sunt inca toate placile realizate industrial) sunt foarte multumit de felul cum suna ampliful, sincer nu vad de ce sa fac modificari in schema, nici pe partea de preu nici pe partea de final (ma rog, unii carcotaci ar spune ca deja am facut modificari in schema atata vreme cat am schimbat tranzistorii). Inca ceva, nu ii duc dorul corectiei fiziologice.

Link spre comentariu

nu ii duc dorul corectiei fiziologice

Isi are rostul numai la nivele mici/foarte mici de auditie, acolo unde urechea umana are probleme la redarea frecventelor foarte joase si foarte inalte.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator redfury

Am scos C323 si fratele(480pF parca) si aveam niste tiuituri,cred ca era deja un fel de radio.:) Asa ca am pus la loc 1.2nF(pe aia vechi ii aruncasem)..Au disparut tiuiturile..La partea cu corectorul de tonuri am pus C311,312 -1,2nF; R325,326 - 47k; R327,328 - 1,8k.Nu am sesizat decit parca(poate sunt subiectiv) ca are ceva mai altfel bass si inaltele(parca mai multe dar si plaja de reglaj parca este mai ingusta,cel putin la inalte-dispar parca ceva mai repede cind plec cu pot de la max catre 0).Am incercat sfatul cu scos pre-ul,bagat semnal in corector,iesirea prin volum(schema aia de tehnics cu corectie fiziologica) si nu mi-a placut deloc cum suna..sa ca am revenit la starea initiala cu pre-ul..Cred ca dupa 15 de ascultat la ea ma voi desparti de ea.O sa o dau,mai dau niste componente de calculator si imi voi lua alt amplif.Probabil tot ceva vintage,50-100W.Sau altceva(generatie mai noua) tot in zona asta de putere dar care sa sune bine.

Link spre comentariu

Amplificatorul A350 este foarte bun, poate printre cele mai bune din Romania. Este foarte drept ca elementele de comanda ( potentiometrii si tastatura) lasa de dorit , insa partea finala este nemaipomenita. Eu cel putin am comparat-o pe a mea cu un Harman Kardon din Altex de aceeasi putere, si pot zice ca a mea are mult mai multa vana in ea !Evident daca altcineva a incercat sa o modifice, a stricat ceva prin ea.

Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

A 350 e ca Dacia pentru romanii cu varste cuprinse intre 35 si 350 de ani...Desi niciodata nu mi s-a parut ceva supertare are garda la sol mare si trece peste bolovani...S-o tunezi...ar fi o idee,dar costa cat nu face.Eu am experimentat acu vreo patru ani modificarea etajelor finale si a trafurilor cu schema de 100w din tehnium 85,apoi am inlocuit toata partea de intrare a finalilor pt zgomot mai mic(pt ca trebuia sa-l pun intr-o biserica) si am schimbat carcasa si trafurile si pana la urma am tras concluzia ca mai bine faceam alt amp de la zero...Lasa-l asa ca e bun!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări