mariobe Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 pt o incinta cu trei cai am dif de bas de 50w si vreau sa folosesc un dif pt medii mult mai mic,de vreo 10w(cred); cum fac sa limitez puterea care intra in diful de medii?filtrul nu lasa sa intre bas in el dar totusi nu e pericol sa ard diful ala?,avea cineva o idee cu un bec de 24v (nu mai stiu unde am citit ca l-as intreba pe el)e reala treaba?sau daca aveti alte idei va astept cu variantemultumesc anticipat Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 cel cu becul avea o idee timpita pune la amplificator un indicator de peak ,gasesti prin tehniumacest indicator are un led,cind se aprinde indica puterea de 10w,te atentioneaza sa nu dai mai tare amplificatorul!acest indicator trebuie reglat de cineva priceput la asa ceva,un electronist cu experientamai exista o variantasa folosesti un montaj in genul celui din boxele RFT 50w ,aveau o protectie cuplata pe difuzorul de inaltecind se depasea puterea ,boxa se decupla automat de la amplificatorcind se micsora volumul se cupla automatce putere are amplificatorul tau? Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 Becul nu e deloc o idee tampita.Un bec de 24V 21W are la rece cam 1ohm si la cald vreo 20. Pe masura ce semnalul prin medie creste becului i se va mari rezistenta si limiteaza curentul.DAca tai media sus, la 500Hz sau mai sus nu vor fi probleme. Tin doar sa te anunt ca vei avea nevoie de un cond in jur de 22u si bobina de 3-4mH, ambele sunt cam costisitoare. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 18, 2009 Partajează Postat Decembrie 18, 2009 Becul nu e deloc o idee tampita.Un bec de 24V 21W are la rece cam 1ohm si la cald vreo 20. Pe masura ce semnalul prin medie creste becului i se va mari rezistenta si limiteaza curentul.DAca tai media sus, la 500Hz sau mai sus nu vor fi probleme. Tin doar sa te anunt ca vei avea nevoie de un cond in jur de 22u si bobina de 3-4mH, ambele sunt cam costisitoare.da ?si cu expandarea sunetului cum ramine?cu inertia termica a becului?cu SPL diferit intre difuzoare ce facem? cum se va auzi basul la 40w si media la 7...10w?este o metoda empirica,exact cum puneau tractoristii bec in serie cu bateria,atunci cind nu aveau regulatoare Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2009 ampliful e de 30w ,hmmm deja e bine ca sunt opinii diferite;de medii nu sunt foarte inebunit dar vreau sa se auda si voce,pana la urma recomandati sa caut un dif cam de aceeasi putere cu ala de bas?voi incerca si treaba cu becul(in cel mai rau caz se poate arde diful nu?oricum nu ar fi mare pagubamersi mult Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 19, 2009 Partajează Postat Decembrie 19, 2009 ampliful e de 30w ,hmmm deja e bine ca sunt opinii diferite;de medii nu sunt foarte inebunit dar vreau sa se auda si voce,pana la urma recomandati sa caut un dif cam de aceeasi putere cu ala de bas?voi incerca si treaba cu becul(in cel mai rau caz se poate arde diful nu?oricum nu ar fi mare pagubamersi multcauta un difuzor de medii de 25...30wcea mai mare putere va fi pe cel de bas Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 19, 2009 Partajează Postat Decembrie 19, 2009 si cu expandarea sunetului cum ramine?cu inertia termica a becului?cu SPL diferit intre difuzoare ce facem? cum se va auzi basul la 40w si media la 7...10w?este o metoda empirica,exact cum puneau tractoristii bec in serie cu bateria,atunci cind nu aveau regulatoareInertia termica? Si bobina difului are inertie. Nu vad care e problema. E binevenita o constanta de timp pt intarzierea protectiei, daca ar actiona instantaneu atunci s-ar simti la ureche.Nu-mi zi ca releul din boxele rft nu se simte in sunet. Becul se alege asa incat la functionarea normala, pana la 3-5w sa nu se aprinda semnificativ.SPL diferit intre difuzoare? Ai cumva datele difuzoarelor? de unde stii ca media aia nu e cu 3dB mai sus ca basul si oricum va trebui atenuata cu ceva, iar acel ohm serie al becului va fi binevenit?Eu i-am spus clar sa taie media la 500 sau mai sus. Asadar puterea ajunsa pe medie va fi mai mica. Pe langa asta media va beneficia si de castigul adus de panoul frontal al boxei. Daca ar fi la acelasi spl o atenuare de 3-4dB ar fi benefica.Tot ce ne-a spus MArio e ca media are 10W, pana acum astea sunt datele, cu care nu putem face mare lucru.Pe langa asta e o incropeala de incepator, care trebuie sa sune cumva acolo si sa nu se arda. Becu se preteaza chiar daca e incropeala de tractoristi isi face treaba cand e nevoie si nu se arde difu.Daca vrei propune tu alta solutie, o limitare electronica ceva, si vezi ca prea departe nu ajungi fata de un bec ales corect.E ca si cum ai vrea sa pui turbo sau cruise controll la un trabant. Tot trabant ramane. Evident ca solutia cea mai bune e sa cumpere omul difuzoare scumpe si de calitate, dar eu unul n-am de gand sa il sponsorizez. Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2009 (Pe langa asta e o incropeala de incepator, care trebuie sa sune cumva acolo si sa nu se arda)exact asta am vrut sa spun.nu sunt audiofil,vreau doar sa se auda si vocea minoritatilor acelea cand bem cate un pahar,mersi inca o data Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 19, 2009 Partajează Postat Decembrie 19, 2009 mai bine nu te mai chinui!da si tu puterea mai mica si asta estenu mai vreau sa intru in polemici cu alti useri Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 19, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2009 trebuie sa fie vreo solutieacea cu releul care decupleaza inaltele cred ca e o porcarieadica la volum mare nu e nevoie de medii/inalte? Link spre comentariu
Vizitator dragosss Postat Decembrie 19, 2009 Partajează Postat Decembrie 19, 2009 sal all.pt mariobe exista o solutie la problema aceasta cu mediile.mai intai vroiam sa te intreb cum sunt mediile tale sunt capsulate sau dif tip mid-woofer? daca sunt tip woofer(adica necesita incinta)stai linistit isi vor asigura racirea singure prin deplasarea membranei,daca sunt tip tweeter atunci gasesti pe net o schema simpla compusa din 2 rezistente una in serie cealalta in paralel cu difu si se calculeaza in fct de difuzorul folosit.am folosit aceasta protectie cu succes pe 3cai in care am bagat statie de 120w rms filtre proiectate si executate de mine.aveam si eu 2 capsule de medii care miau placut enorm cum sunau si nu am vrut sa renunt la ele.rezistentele trebuie sa fie ceramice si de wataj cel putin 1/2 din puterea dif,pt a putea disipa caldura fara sa se arda.dc aceast raspuns nu te satisface pot sa iti explic ceva mai profesional ................ Link spre comentariu
Vizitator dragosss Postat Decembrie 19, 2009 Partajează Postat Decembrie 19, 2009 http://www.netxpert.ro/images/stories/V ... e/Fig3.jpg Link spre comentariu
mariobe Postat Decembrie 20, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2009 mersi dragos,cam asta era nevoie sa inteleg,difurile nu sunt izolate,sunt mid-woofere Link spre comentariu
papyreloaded Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 L-pad? Or sa ramana mediile in urma joaselor Link spre comentariu
Jimmy Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 depinde ce SPL au difuzoarele. din punctul meu de vedere, cea mai simpla solutie ar fi un bec de 24V/21W inseriat cu un condensator nepolarizat de 50-100uF (50 pt 8 ohmi, 100 pt 4 ohmi) si tot ansamblul asta sa fie inseriat cu difuzorul de medii. o sa iasa un filtru trece sus de ordinul 1 cu ft pe la 400Hz, si becul ala o sa mai domoleasca varfurile. condensatorul de 50uF il obtii prin inserierea cu plus la plus a 2 conzi de 100uF/50V, si reciproc, condul de 100uF il obtii prin inserierea cu plus la plus a 2 conzi de 220uF/50V. EDIT: pe langa filtrul asta banal, poti introduce si un L-pad in schema, pe care il poti calcula aici: http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/LPad/ cu mentiunea ca n-ar trebui sa atenuezi cu mai mult de 3dB media, altfel e foarte posibil sa se intample ce-a spus papyreloaded. oricum, pentru o auditie fara pretentii, mi se pare ca te-ai complica prea mult si cu un L-pad. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum