Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator cu 2N3055

Vizitator DJBamsy

Postări Recomandate

Daca este vintage cu tuburi, aici este vintage cu tranzistoare... :rade: Sa vezi cind or incepe cu finali pe germaniu si cu trafuri defazoare si de iesire.In atasament este o idee - daca se inverseaza polaritatea alimentarii si a tranzistoarelor, se poate face cu 2N3055 in final.

Link spre comentariu

http://niqro.3x.ro/100wt/aaf_clasic_100W.htm facut de mine

Merge 100% .Cablajul si asezarea pieselor corespund cu prima schema (cea originala din Tehnium) .

Dincolo de nostalgia legată de anii tinereţii, zic si eu acelaşi lucru : mere sută la sută.Sînt de acord şi cu colegul lucione_cip, cînd spune că se ridică peste multe chinezării actuale.

Un plus la redare se obţine prin mărirea capacităţii condensatorului de ieşire, un 3300 sau chiar 4700 micro, e sesizabil la ureche. Înlocuirea lui 2N3055 cu alţii din seria KT sau KD, deşi aduce un plus, iese din discuţie deoarece colegul nostru a specificat clar ce doreşte.

E adevărat că schema nu are nimic deosebit în ea, e banală şi depăşită, putem însă a o numi şi docilă, făcînduşi bine treaba .

Link spre comentariu

In revista parca scrie ca amplificarea e pentru instrumente.Oricum finalii 2n3055 ce se gasesc acum la 2-3 lei bucata is chinezarii....mai buni is cei vechi recuperati

Link spre comentariu

Daca este vintage cu tuburi, aici este vintage cu tranzistoare... :rade: Sa vezi cind or incepe cu finali pe germaniu si cu trafuri defazoare si de iesire........

si neaparat, dar neaparat, trebuie gasite condensatoare (macar primul, cel de 5uF) din alea veeechi subtiri de aluminiu, cu 2 cerculete, cauciuc gri iesit in afara si capetele stantate triunghiular in jurul terminalelor... Iar trafurile manjite de lac chihlimbariu, si un pic atacate de rugina.. :ras:

on-topic

Pe vremuri am facut astfel de amplifuri la greu, masuram 2N-urile si gaseam deseori unele care mergeau "expuse" si la peste 90 de volti. In special versiunile /7 si /H. Le puneam condensatoare de 40V si le alimentam la 60. Da, scoteau 100W peak power (adica 25W ok, dar nu se poate numi hifi, cu toate ca se aude destul de bine la ureche, pentru ca reactia negativa e slaba si deci exista o oarecare nelinealitate). Subscriu la cele spuse de vio mai sus referitor la circuitul "superdioda" - asa le faceam si eu pe atunci.

Pentru a "masura" tensiunea limita a unui tranzistor, oarecum empiric dar suficient de ok:

Se face un redresor de la 220V, cu un condensator minimal (o simpla dioda + 1 cond de sute de nanofarazi).

Se foloseste o rezistenta de 100k ca "balast" pe firul pozitiv. Un instrument va masura 300V intre punctele de iesire pozitiv si negativ (repet pentru o mai buna inteligibilitate, punctul de iesire pozitiv va fi "dupa rezistenta", deci nu direct dupa dioda).

La conectarea unui 2N3055 sau BD139-140-238-239 etc cu terminalele colector-emitor intre punctele de masura si baza in gol (neconectata), instrumentul va "cobori"undeva spre 60-100V care este exact tensiunea VCE0 care ne intereseaza, aceasta fiind si limita la care poate fi folosit ampliful. Bineinteles, limita va fi cea mai joasa dintre cele 5 tensiuni masurate (5, deoarece si BC-ul driver trebuie masurat de asemenea, folosind 470k in loc de 100k).

Mare atentie la lucrul direct cu 220V, daca nu s-a inteles ce am postat aici mai bine nu incercati.

Link spre comentariu
Vizitator risnoveanustefan

aloha..aa ce radiatoare ii puneti ?eu am 2 de la statii romanesti...super radiatoare.. :dans: de 2x 40 si 2x 35...si ina ceva daca aveti statie af stereo 3220 schimbati radiatorul..se incinge repede..

Link spre comentariu

Am facut si eu acest amplificator de 100w care a fost publicat si in revista de 2-3 ori,si in almanahul Tehnium,dar nu-mi amintesc unde este o greseala de tipar la desenul cablajului,trebuie urmarita schema.O schema pe 2N3055 care functioneaza garantat se gaseste in ultima mea postare la accesorii audio in corectoare de ton (YVM4).cautati finali 2N3055 simpli fara alta terminatie de marcare,recuperati .BD-urile complementare sa aiba factor de amplificare daca se poate pereche,daca se dispune de un beta-metru

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări