Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator cu 2N3055


Vizitator DJBamsy

Postări Recomandate

am cautat pe net si am luat cateva dar nu a functionat niciuna.cum le-am gasit asa le-am facut.ms mult pt scheme

cea care am postat-o eu merge sigur din prima , reglezi tensiunile pe finali sa fie la fel din semireglabilul de 10k , si curentul de mers in gol din semireglabilul de 250ohm si merge fara probleme , eu am optat pentru BD249C, deoarece se aseaza mai bine in montaj, si se incalzesc mai greu, desi merge foarte bine si cu 2N3055, bafta la mesterit.
Link spre comentariu

Foloseste cu incredere schema postata de "electronik" de altfel schema domnului profesor Mihai Chirita, am facut-o si eu acum 4-5 ani (varianta 2x100w cu tot cu corectoare,aparuta in Tehnium 1984) si pot sa spun ca a iesit peste asteptarile mele, si merge si acum, parerea mea este ca se aude mult mai bine decat chinezariile din ziua de azi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Un amplificator simplu, de aici http://sound.westhost.com/project12a.htm Sint multe scheme pe net si poti cauta singur cu google !

schema este identica cu kytul ceausist de 10wo sugestie sa se renunte la o dioda din circuitul de reglaj al curentului de repaussa se monteze doar doua diode in serie ,in serie cu aceste diode sa se monteze un semireglabil de 250..500ohm(de buna calitate)i,pentru a putea sa reglam curentul de repaus pentru distorsiuni minime!
Link spre comentariu

Schema este a amplificatorului 'France 250',a aparut in revista L'Haute Parleur in 1969,a fost publicata in tara in cartea 'Amplificatoare de audiofrecventa' -1971,si afost reluata de nenumarate ori sub diverse semnaturi.Schema originala se alimenta la 40V stabilizat si era cotata la 50w/3ohm,continea si un etaj de limitare de curent.Marirea tensiunii de alimentare impune printre altele si marirea proportionala a lui R23;semireglabilul care regleaza curentul de repaus trebuie sa fie de buna calitate,eventual suntat de o rezistenta de 390-470ohm.Schema poate fi imbunatatita si e un punct de plecare pentru cei care vor sa experimenteze.

Link spre comentariu

se alimenta la 40V stabilizat si era cotata la 50w/3ohm

Teoretic, la 40V alimentare asimetrica stabilizata, daca am considera Usat+Ure (tranzistor final + rezistenta sa de emitor) aproximativ 3V, am obtine la iesire 12Vef cu distorsiuni minime, ceea ce ar fi 48W/3 ohmi. Ramine de vazut comportarea etajului final cind debiteaza pe sarccini cu valoare mica.
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator chriss991

Am facut si eu apliful dupa schema lui electronik dar merge bine doar fara cond c17, daca il pun imi da mai multa putere dar imi baga un brum foarte puternic. d la ce ar putea sa fie?? fara el imi merge bine dar nu are putere mare.

Link spre comentariu

Fără C17??? :nebunrau: Şi nu ai pus nimic în locul lui?? Pentru că fără el amplificarea în tensiune este 1, adică ce bagi la intrare, regăseşti la ieşire, dar adaptat sarcinii de mică valoare... Trebuie musai lăsat acolo unde îi e locul... Dacă există brum probabil este din cauza sursei prost filtrată sau redresare monoalternanţă... vezi de asemenea şi C14 ca posibilă cauză...Oricum, de când se rezolvă problemele scoţând componente de ici, de colo???

Link spre comentariu

merge bine doar fara cond c17

Schema este atit de simpla ca nu are nevoie de nici un comentariu. De la ce sursa aplici semnal la intrare - nu cumva supramodulezi intrarea? Daca montezi un potentiometru de volum la intrare, tot asa face?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări