Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Technics SU-X502

Postări Recomandate

Am achizitionat recent un amplificator Technics SU-X502 cu manualul de service mai jos. Din cate am cam vazut la statiile de genul asta, problema mare survine cand circuitul hibrid SVI3204 crapa. Intentia mea este sa pun statia pe picioare. Sunt constient ca circuit hibrid din asta gasesc (probabil) doar in fabrica unde se produc technics-uri si de aceea ma gandeam sa pun in locul lui un amplificator stereo clasa AB clasic. Evident, trebuie sa pun si un circuit de protectie pt. difuzoare. Dat fiind faptul ca nu mai prea pot sa dezvolt cablaje momentan, m-am gandit sa pun un kit de amplificare gata facut. Cam la acesta m-am gandit:

http://www.mikado.ro/index.php?p=productsMore&iProduct=1236

O alta varianta mai low cost ce mi-a trecut prin cap ar fi sa fac pe un cablaj de test un circuit de amplificare pe care sa-l alimentez numai din ramura pozitiva si, bineinteles, sa aiba condensator de iesire...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

S?-mi bag ceva! Am scris juma de foaie ?i s-a pierdut.Mai pe scurt: montajul cu TDA nu ?ine la +/-50V, doar +/-35V. Dac? b?rbiere?ti placa de peisele inutile ?i faci o pl?cu?? cu un amplif, din care multe piese se vor refolosi de la vechea schem?, rezolvi mai elegant. S-ar putea renun?a ?i la etajul cu IC504. Releul protec?iei îl po?i folosi numai cu AN7072, dar inversînd D507,508 ?i mutînd cap?tul R553 de pe alimentarea -50V, pe +50V, po?i s? faci o schem? cu TA7317P sau uPC1237H, ori cu trz dac? refolose?i Q510 înlocuit cu un npn.Uite mai jos o posibil? înlocuire, am folosit-o la unele Technics-uri cu tensiuni asem?n?toare de alimentare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In final am ales sa utilizez un kit cu STK402-120 realizat de user-ul cablaje_imprimate si stiind faptul ca STK-ul e foarte posibil sa fie piratat nu l-am alimentat la +-44V ci numai la +44V (am facut mici modificari sa functioneze folosind alimentare nesimetrica (vezi http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=5827 )

Montajul alimentat la +16V functiona fara brum dar pus in cushca amplificatorului observ ca are un brum destul de deranjant. Am incercat sa-l elimin proband circuitul fara firele de intrare lipite pe cablaj, realizand traseu separat pana la masa de la pinul -Vcc, verificand si rasverificand sa nu fie o bucla de masa, am adaugat condensatore suplimentare (electrolitic + dielectric solid) intre +Vcc si masa cat mai aproape de integrat toate fara succes. Am observat ca daca scot ampliful din priza, timp de 1 sec cat mai are tensiune, brumul dispare. De asemenea intercaland o rezistenta de 100 ohmi pe firul de alimentare +Vcc a montajului, brumul scade semnificativ. Tind sa cred ca ar fi brum de pe alimentare dar nu prea am habar cum naiba sa-l elimin....daca aveti chef sa va dati cu parerea ar fi nemaipomenit. Mersi. Salut.

Link spre comentariu

Am mai incercat cateva metode de reducere a zgomotului: am confectionat un 'capacitance multiplier' (model de pe sound.westhost.com), am pus filtru pi (2 bobine serie de peste 10mH fiecare si intercalat 2 cond. electrolitici), separat carcasa ampliului fata de masa printr-un circuit realizat cu 2 diode, o rezist si un cond toate puse in paralel (tot de pe sound.westhost.com), am adaugat 4 cond. de 100nF la 100V in paralel cu diodele de redresare pt a mai taia din armonicile superioare create de comutatia diodelor. Nimic nu a mers. Brumul ramanea prezent in difuzoare. Am masurat tensiunea alternativa (brumul) de pe firul de alimentare al etajului final si am 0.21Vac la 96Hz. Voi incerca sa iau 2 conzi la vreo 8200uF/63V si sa schimb conzii de filtraj.

Link spre comentariu

pe referinta (la V/2) nu am brum. 0Vac, 0Hz...cat poate detecta multimetrul meu. Personal imi e frica sa pun STK402-120 la +-44V ca sigur e o facatura si ma aleg cu artificii. Ceea ce vreau sa incerc azi (gasisem un patent american legat de probl. asta) este sa imbunatatesc asa zisul "power-supply rejection" in sensul ca de la punctul comun al finalilor (unde am V/2) plec cu firul direct la difuzor. Celalalt fir al difuzorului il duc la mijlocul unui divizor rezistiv de 10k (intre + si masa) iar fiecare rezistenta de 10k are in paralel un condensator de 2200uF. Tehnic, brumul care apare pe ramura de + a etajului final apare si la capatul acestui divizor, el anulandu-se fiind in faza. Voi posta rezultatele (artificiile)! :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări