Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Muriti de ciuda

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Filipone

5

• kappa_ii

4

• tcm

3

• ghettoman

2

Top autori în acest subiect

Daca tot ati glumit si ati facut mistouri, ati cautat/gasit preturi eu v-as propune sa facem o copie mai mult sau mai putin fidela a masinilor de acolo. Eu am in plan asa ceva de aproape 1 an si am tot strans materiale ca eram ocupat cu Bacalaureatul / Intrarea in Iad (admiterea la Fac. de Electronica Bucuresti) si nu am avut timp de lucru manual.

Pentru cei sceptici: Da se poate construi pe vatra un CNC cel mai bun exemplu este acesta: http://www.luberth.com/cstep/ . Cu nenea Google am mai descoperit si altii care si-au facut "jucarii", dar cea de mai sus este cea mai reusita.

Materialele pe care le am:

6 motoare Microsteppere Minbeea de 500 pasi

tije de otel apartinand unui raposat copiator + bucsi de bronz

Suburburi M8 fara sfarsit

Roti dintate cureluse etc

Materialele pe care le pot face:

piulite de bronz grafitat M8, cadru din cornier, prelucrare in aluminiu (daca as gasi niste blocuri de aluminiu pentru partile mobile pe care se fixeaza masa)

Miscarea se face prin miscarea unei piulite pe un surub ce este rotit de motorul pas cu pas. Surubul are pasul de 1.25mm (sa ma corecteze cineva daca nu am dreptate). Deci la 500 de pasi (1 rotatie completa) piulita va avansa cu 1.25mm. Masa care va fi prinsa de piulita (piulita este de fapt un bloc de bronz grafitat lung si filetat cu M8 ) se va misca si ea tot cu 1.25mm. In concluzie si placuta care este prinsa de masa se va misca cu 1.25mm

Intrerupere poveste: Nu stiu cum sa fac prinderea placii pe masa.. cel mai convenabil ar fi lasarea a doua margini de 7-8 mm si prinderea de masa cu 2 tije. De altfel ar fi lucrare divina sa isi schimbe si instrumentele singura, desi la nivel de amator este foarte greu de realizat un sistem de prindere pneumatic.

Alta intrerupere de poveste: Nu stiu daca ati folosit surubelnite multicap care au in varf un magnet. Daca si dremelul ar avea acelasi sistem de prindere a burghiurilor atunci schimbarea sculelor s-ar face foarte usor :d

Materiale pe care ar trebui sa le cumpar(Daca as avea cu ce ar fi si mai bine :cry: ):

Dremel 10.000 - 30.000 rot/min

Freze de dimensiuni foarte mici

Burghiuri de dimensiuni mici

Nu am apucat sa fac niste schite concrete, dar mai mult ca sigur asa va arata: http://home.comcast.net/~scottxs/pcbcnc/cncindex.htm . Dremelul vine cu un cablu flexibil si ma gandeam sa atasez cablul de partea mobila, dremel-ul in sine sa stea fixat pe o tija (astfel scade greutatea, implicit efortul depus de motor si creste si precizia).

Mentionez ca la partea electronica nu sunt probleme si nici la partea de software (un interpretor de fisiere Gerber sau HPGL). Mecanica este cea mai grea de facut si obtinerea unei precizii suficient de bune. Pentru inceput sa o fac sa gaureasca dupa coordonate. Gravura va fi floare la ureche apoi.

Deci in loc de bancuri ce ziceti sa postam niste idei/sfaturi/critici.

Filipone

Link spre comentariu

Cea mai importanta problema este : anularea jocului dintre componetele mecanice ! Aici sa te vad cum rezolvi problema ! In rest, spor la treaba !Don Mario

Ati pus punctul pe i. Cred ca cel mai greu va fi la ansamblul surub piulita pentru ca in rest am tijele acelea de copiator care au fost facute pe vremuri si sunt prea bune. :DAm uitat. Mai am si niste inele de pasla pentru sistemul de autoungere.Multumesc pentru urare! :)
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator m_maxx

in jurul carei sume se invarte toata acesta mica afacere? cred ca Dl Filipone ar putea fi cel mai in masura sa`mi raspunda.am facut rost de ceva "aluat" :tonqe: si poate va ajut......mi`ar fi si mie de folos.Numai bine.

Link spre comentariu

in jurul carei sume se invarte toata acesta mica afacere? cred ca Dl Filipone ar putea fi cel mai in masura sa`mi raspunda.am facut rost de ceva "aluat" :tonqe: si poate va ajut......mi`ar fi si mie de folos.Numai bine.

De ce crezi tu asta? Eu vreau sa realizez o jucarie de acest gen din vechituri si cu costuri cat mai mici.
Link spre comentariu
Vizitator m_maxx

nu vreau sa fiu gresit inteles... nu vreau decat sa ajut cum se poate...daca nu cu bani atunci cu ce ar mai fi nevoie.P.S. incercam sa ajut proiectul... scuze daca am fost deplasat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări