Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu leduri

ioannis

Postări Recomandate

• Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin berdila

3

• ioannis

2

• __farad__

2

• Dj Alex

1

batul nu este asa de lung... are 40cm lungimea! la poza se vede mai lung! tensiunea de alimentare 12V (cu 7812). 3 leduri in serie cu o rezistenta de 100?, si dupa in parallel!dupa o ora de functionare, ledurile se incalzesc foarte putin!!

Link spre comentariu

E ok proiectul.Ideea majora la becoleduri e durata de viata si randamentul;durata de viata e data de componentele folosite si daca se transforma tensiunea(niu=~80%),se stabilizeaza liniar(niu=~50%),iese un randament global mic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator bubu19

salutin primul rand trebuie sa va fac o marturisire: nu sunt electronist profesionist, adica nu am studii in acest domeniu, insa imi place sa ma joc cu chestiile astea...Apoi am nevoie de ceva informatii de la voi pentru proiectul meu. si anume:Vreau sa fac o lampa pentru camera video, manat de faptul ca filmarea in conditii de iluminare slaba nu e de cea mai buna calitate si vazand costurile la lampile deja facute gen sony m-am gandit ca e mai simplu s-o construiesc eu. Asadar ma gandesc sa fac ceva care sa foloseasca vreo 30 - 35 de leduri alimentate de un acumulator de mici dimensiuni, dar care sa-mi ofere o iluminare de minim 12 lux la 3 m. Deci cum nu stiu mai nimic despre leduri va intreb pe voi: ce leduri ar trebui sa folosesc si cum sa le leg, in serie sau in paralel.

Link spre comentariu

Nici eu nu sunt profesionist dar incerc sa te ajut.Ledurile ar trebui sa fie albe desi asta ar putea altera imaginea inregistrata de camera(ledurile albe dau ceea ce se cheama lumina rece asemanatoare cu becurile economice cooldaylight)Exista si leduri speciale pt aceste scopuri dar cam ustura la buzunar.Avantajul consta in consumul redus si ca urmare un timp mai lung de functionare in cazul alimentarii din acumulatori.Incearca o varianta la scara redusa mai intai(8-10 leduri) astfel poti corecta eventuale erori si mai apoi sa construiesti proiectul final.Legarea ledurilor se face in functie de sursa de tensiune(care ar trebui sa aiba o tensiune mai mare pt a asigura mai multe ore de functionare-crescand tensiunea de alimentare scade curentul absorbit)deci oricum va fi o legare mixta(serie si paralel).In legatura cu intensitatea luminoasa aceasta poate fi sporita folosind suprafete concave care sa reflecte lumina(reflectoare care initial au avut alte destinatii si care se pot reutiliza).In comert se gasesc faruri de bicicleta pe leduri te poti ghida dupa modul cum sunt ele construite(desi cam incorecte electronic vorbind acele chinezarii care doar conecteaza niste leduri la 3 baterii de 1,5 si gata treaba)

Link spre comentariu
Vizitator bubu19

salutmultumesc pt raspuns, in primul rand apoi iti zic ca exact la asta m-am gandit la ceva creat deja, insa nu am gasit ceva care sa-mi convina pana acum....apoi m-am mai documentat si am gasit ca ledurile albe au nevoie de po tensiune minima de alimentare de 3,3 v...am gasit o schema cu 20 leduri legate in paralel unde fiecare are inseriata o rezistenta de 20 ohmi si tot ansamblul mananca undeva la 400mAh, deci un acumulator de telefon mobil ar fi suficient, pentru ca imi ajung 2 ore de functionare (de fapt atat are si camera). In fine daca mai urmareste cineva subiectul asta si are chef de scris sfaturi eu sunt numai ochi si urechi - totdeauna mai multe pareri sunt binevenite si creeaza ceva bun.Pana atunci va urez tuturor 'Un an nou fericit!"PS daca este interesat cineva pun link-urile cu chestiile despre leduri pe care le-am gasit, in post-urile mele viitoare - trebuie numai sa-mi spuneti

Link spre comentariu

Foloseste leduri care sa totalizeze 100lm(260 000cd la 40grade sau 12lux la 3 m); leduri albe la 40 grade,iar dupa ce le sti caracteristicile le calc rezistenta.Eu as folosi:led OSW5DLZ2C1P(de la TME),15 buc. in paralel,grupul de leduri in serie cu o rezistenta de 3,9ohm/0,25W(smd) sau ce wataj ai...toate astea pt.acumulator de telefon cu litiu.Pretul lampilor 'de firma' e asociat cu pretul camerei+ca scrie ceva pe ele, de genul Sony... :ras: La multi ani!

Link spre comentariu

Ledurile de putere au randament ceva mai mic decat cele mici. Cele mari au nevoie de radiatoare pe cand cele mici nu se incalzesc(ma rog,la o bucata nu se simte,la sute se simte caldut)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

E ok,depinde ce led de putere pui(mei!):de 0.5,1,3W?si daca e de pe accu indicat ar fi sa aiba randament mare(~100lm/W sau mai mare);asta e valabil si pt driver-randamentul;pe langa astea ,tre avut in vedere si un reflector/lentila.Sa auzim de realizari cu bine!

Link spre comentariu
Vizitator bubu19

salut tuturormultumesc pt interesul vostru, dar ma vad nevoit sa precizez inca o data faptul ca sunt incepator sau nici macar atat, adica discutiile voastre ma intimideaza rau de tot, ce tot vorbiti acolo despre ledutri de mare putere?! Explicati-mi si mmie despre ele, adica cu 150 sau 200 lm as putea obtine lumina necesara (12 lux la 3m), respectiv cu trei leduri de astea as face lampa sa fie ok?atunci tre sa fie tare scumpe sau tre sa aiba un inconvenient, ceva?daca e asa spuneti-mi ce tip de leduri sa caut, sa ma apuc sa calculez tensiunea necesara si intensitatea curentului!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări