Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea la pamant a instalatiei electrice

Vizitator Theroni

Postări Recomandate

am 3 prize cu circuite separate in aceeasi incapere

Dacă cele de mai sus, fizic se regăsesc ca trei siguranţe din care se alimentează trei prize, atunci fiecare circuit (în acest caz, priză), va avea propriul conductor de nul de peotecţie, dus de la tablou pînă la fiecare priză.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

11

• mișa

7

• high_voltage_tm

5

• vfp_marius

5

Cred ca nu a fost bine inteleasa intrebarea.Indiferent cite prize ai, indiferent in cite incaperi, impamintarea e un conductor care ajunge la fiecare priza, ramificat sau nu. In doze se fac ramificarile, identic cu ramificarile conductorilor de faza si nul. Practic nu e nici o diferenta intre modul de conectare/legare. Important e ca pe conductorul de impamintare sa nu ai sigurante, intrerupatoare sau alte chestii care ar putea intrerupe circuitul. Acest conductor de impamintare (verde/galben - folositi obligatoriu aceste culori) trebuie legat la priza de pamint. (acea platbanda cu tarusi sau o priza naturala) Nu e obligatoriu ca aceasta conexiune sa se faca in tabloul de sigurante daca situatia "de la locul faptei" nu permite acest lucru. Important e ca aceasta conexiune sa existe si sa fie buna.Insist asupra faptului ca trebuie folosite culorile conventionale ale conductorilor pentru ca altfel pot fi facute greseli mari si chiar pot pune in pericol persoanele care fac modificari sau reparatii. Cine a facut instalatii electrice folosind sa zicem rosu pentru faza, albastru pentru nul, galben/verde pentru impamintare si maro dupa intrerupatoare, stie cit de usor se fac conexiunile in doze, iar erorile sunt excluse.

Link spre comentariu

Puteți ramifica din doză, cu câte un conductor de cupru 2,5mm² pentru fiecare priză. Acordați atenție conexiunilor din doză; recomand să folosiți cleme cu șurub, care presează o lamelă peste fir (dacă se strânge șurubul direct peste fir, există pericol să-l taie)

Posted Image

Edit: Misa a fost mai rapid si a explicat in detaliu. :aplauze

Link spre comentariu

Pentru case, gospodarii, ateliere mici, recomand urmatoarea conexiune care va va proteja de neplacerile unei curentari datorita unei defectiuni in reteaua de distributie a energiei electrice sau din cauza defectiunii unui aparat local. E doar un exemplu cu doar 2 consumatori. Trebuie prinsa ideea. Conexiunea noastra cu furnizorul de energie, in situatia "monofazat" consta in 2 fire: faza si nul. Impamintarea o facem local, ca in pdf-ul atasat.Nu trebuie facuta confuzie intre nul si impamintare. Daca aceste 2 fire s-ar intilni obligatoriu in blocul de protectie, nu ar mai avea sens instalatiile cu 3 fire, prizele cu 3 conexiuni si mufele cu 3 contacte ca cea de la calculator. Gindirea logica ajuta mult...

Link spre comentariu

Da, exemplul e bun, ăsta e modul cel mai „sănătos” și sigur de legare, numai că reglementările nu obligă la prezența prizei locale de pământ... doar o recomandă. :nas:

Daca aceste 2 fire s-ar intilni obligatoriu in blocul de protectie, nu ar mai avea sens instalatiile cu 3 fire, prizele cu 3 conexiuni si mufele cu 3 contacte ca cea de la calculator. Gindirea logica ajuta mult...

Nu înțeleg exact din ce unghi privești problema asta - te referi la eventualitatea apariției unui regim periculos datorat ruperii nulului de lucru/protecție (PEN) în rețeaua de distribuție?

Posted Image

BMPM-ul are obligatoriu inclus și un dispozitiv de protecție la supratensiuni (DPST), care asigură declanșarea disjunctorului diferențial în condițiile:

- tensiune de fază mai mare de 270 V (±10 V)

- tensiune de retur pe nul mai mare de 50 V (±10 V)

- inversarea fazei cu nulul sau lipsa nulului (PEN) la intrarea în BMP

Posted Image

Oricum, PDF-ul lui misa rămâne cea mai bună soluție! Nimic nu poate înlocui o priză de pământ bine făcută, mai ales că nu de puține ori situația reală nu e atât de perfectă ca teoria de pe hârtie.

Link spre comentariu

Eu sugerez conexiunea din pdf-ul meu din urmatoarele motive:1. Carcasele metalice sunt legate la priza proprie de pamint, deci potentialul lor e zero si nu depinde de alte conexiuni sau defectiuni.2. In cazul in care se intrerupe nulul din reteaua de distributie, carcasele nu curenteaza iar impamintarea mea nu preia consumul din zona afectata de acea intrerupere.3. In caz de trasnet, chiar si pe nul pot veni tensiuni periculoase. Sa nu uitam ca reteaua de distributie e aproape toata aeriana.4. Mie, ca la orice ardelean, imi place sa am "lucrul meu", adica impamintarea mea. :rade:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator derek

Am sa te ajut un pic,sper ca nu este tarziu,un mod mai simplu si mai calitativ de a face o impamantare.Aceasta metoda folosita cu tarusi ,este o metoda forte veche.Ptr o impamantare buna este nevoie sa stii ce fel de sol ai,pietros nisipos etc.Am sa sar peste toate aceste detali ,si am sa iti spun cum se face in europa ,in celelate tarii.Ojo,iti trb o teava din cupru de un metru,un metru jumatate,de preferat plina,daca nu gasesti bara de cupru nu este o prb poti pune teava de 16 ,20 care se foloseste la centralele termice. Apoi te apuci si sapi o mica groapa de 50, 60 cm minim, important este ca aceasta groapa pe care o faci ptr impamantare sa fie intr/un loc unde este mereu umed,de ex. langa scurgerea de apa,langa scurgerea de la streasina etc.Dupa ce ai sapat groapa ai infipt tarusul de cupru se pune nisip de rau. Inainte sa pui nisipul,racordarea la bara de cupru se face cu un conductor de cel putin 6 mm,recomandat ptr orice probleme 10mm,ptr o casa sincer n ueste cazul.Dupa legarea racordarea conductorului peste legatura se da cu vaselina si se infasoara cu o punga legatura pentru a evita oxidarea, apoi se toarna nisipul si ultimul strat cu pamant.Sau se poate punne nisip cateva caramizi pe langa sio cutie cu o gaura pte a se scurge apa.Succes

Link spre comentariu

...cum se face in europa ,in celelate tarii...

Pentru că și nemții au românii lor. :ras: Nu cred că un om serios își va face împământarea cu țeavă de juma' de țol pentru calorifere și sârmă de 6... da parcă tot e mai bine decât cazane de țuică îngropate în pămînt sau alte improvizații gen legat la rețeaua de apă, armăturile din pereți sau alte minuni (țevile, structura metalică, etc. se leagă la împământare pt. a evita apariția unuor potențiale diferite de cele ale pămîntului, dar nu vor fi folosite ele în sine ca elemente în instalația electrică)

Dacă există o metodă verificată, general acceptată și recomandată prin reglementare de către entități abilitate, dece să tot reinventăm coada la prună? :nebunrau: Ce avantaje sau câștiguri (tehnice, econimice sau de orice fel) oferă o variantă născocită ad hoc, față de metod clasică și normală? Chiar așa inaccesibil e un țăruș (rar e nevoie de mai mulți, pt. o casă), un hârleț, niște platbandă și o mână de șuruburi?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator corneld

Am construit la tara 2-3 camere, printre care si una destinata unei bai cu tot ce este necesar, ( put separat, camin hidrofor si fosa septica-hazna) , anexate vechii constructii, care nu era prevazuta cu impamintare. Cu ocazia lucrarilor am schimbat si conductorii instalatiei electrice vechi, precum si tabloul electric aflat in locuinta, inlocuind si clasicele ,,sigurante" si am introdus in circuitul prizelor si al treilea fir pentru impamintare, desi asa ceva nu am. Citind parerile forumistilor vis-a-vis de modul de constructie al unei prize de impamintare din care rezulta ca tarusii ar trebui ingropati intr-un sol cit mai umed, m-am gindit ca cel mai bun loc ar fi sa ii ingrop chiar in fosa septica unde este permanent umezeala, iar adincimea acesteia este deja de 2,5 metri si in aceste conditii consider ca sint suficienti 2 tarusi de circa 1 metru, uniti intre ei cu platbanda asa cum s-a aratat in comentariile anterioare, platbanda care urmeaza a fi conectata la instalatia casei. Deasemenea tarusii ar putea fi ingropati in caminul hidroforului al carui fund nu a fost betonat si am observat ca este permanent umed. Aceasta este parerea mea. Astept si parerile voastre, pentru ca omul cit traieste,invata, dar moare tot......Un forum pe cinste din care ai ce invata. Salutare tuturor!

Link spre comentariu

E de preferat varianta in caminul hidroforului...umezeala de acolo nu e coroziva(!!!)se poate verifica si eventual interveni daca e cazul fara masca de gaze si cizme din cauciuc :rade:

Link spre comentariu

Nici căminul hidroforului, şi cu atît mai puţin fosa septică, nu sînt locurile în care se recomandă plasarea electrozilor unei prize de pămînt.Îndemnul de a monta electrozii în sol cît mai umed, e tributar cărţilor de radiotehnică, şi nu are nimic în comun cu o priză de pămînt folosită drept protecţie. Solul în care se montează electrozii nu trebuie să mustească de apă, important este ca umezeala din sol, la adîncimea de montaj ( minim 0,6m, adîncimea şanţului) să nu avem variaţii sezoniere ale umidităţii, fapt ce se traduce prin variaţii sezoniere ale rezistenţei de dispersie a prizei în cauză.În cazul dvs., pentru a nu umple curtea de şanţuri, ar fi o soluţie :În unul din şanţurile ce duc la hidrofor sau fosă, să montaţi electrozii prizei.Pentru asta săpaţi şanţul la o adîncime de 0,6m, în el plantaţi 3-4 electrozi de 2,5-3m lungime, la o distanţă între ei egală cu lungimea lor.Uniţi electrozii în cauză, prin sudare, cu o platbandă a cărei capăt trebuie să ajungă la firida de branşament.Cei 3-4 electrozi, de cele mai multe ori, în practică, au fost suficienţi pentru a se asigura rezistenţa minimă a prizei, motiv pentru care ar fi bine dacă aţi şi măsura valoarea reală a ei.

Link spre comentariu

Solul în care se montează electrozii nu trebuie să mustească de apă, important este ca umezeala din sol, la adîncimea de montaj ( minim 0,6m, adîncimea şanţului) să nu avem variaţii sezoniere ale umidităţii, fapt ce se traduce prin variaţii sezoniere ale rezistenţei de dispersie a prizei în cauză.

Pai sunt 2 chestiuni care se contrazic...ori e bun orice sol(uscat sau mai putin uscat)ori e indicat sa se urmareasca o anume umiditate pt locul respectiv...nimeni nu a spus ca in caminul hidroforului musteste apa,dar e mai multa umezeala decat in santul de aductiune a apei,unde vara, in vreme de seceta se poate usca in profunzime solul...In cazul in discutie,cred ca amplasarea in camin ar fi mai buna,daca tot e si santul de aductiune deschis,pe unde poate fi tras firul pana in casa,apoi la panou(normal ca trebuie luata in consideratie si lungimea acestui traseu,daca e prea lung,iar e in detrimentul rezistentei prizei de pamant)Un alt loc bun pt amplasarea acestor tarusi este in locul unde deverseaza burlanul aruncator apa de ploaie de pe acoperis(daca exista aceasta posibilitate,si burlanul nu deverseaza in rigole,la canalizare...dar banuiesc daca exista fosa septica,nu exista canalizare :rade: ),in felul asta,se acumuleaza periodic(daca ploua) umiditate.Nu exista o reteta fixa,in functie de amplasamentele existente,se ia hotararea cea mai buna la fata locului,si chiar daca nu e obligatorie umezeala din sol,intre o priza in teren deschis,expusa soarelui,si una montata in sol preponderent umed,e de preferat ultima locatie.
Link spre comentariu

Recomandarea ca solul sa fie umed are logica ei.Apa in natura se stie ca este un conductor mai bun decat solul uscat( care daca nu ar avea apa ar fi de fapt izolator).Intr-adevar cea mai mica rezistenta de dispersie se realizeaza in sol saturat de apa(noroi).Dar apare problema degradarii tarusilor si platbandei folosite(oricat de bine ar fi galvanizate in timp oxideaza pana nu mai ramane nimic din ele.am vazut dstule prize de 40-50 de ani terminate unele chiar cu intreruperi ale platbandei sau care mai aveau doar un capatai de tarus ruginit ca vai de mama lui).Concluzie? Un sol cu o umezeala de 20-50% este perfect.In plus ciclurile de umezire si uscare au si avantaje:prelungesc viata unei prize de pamant(ca doar nu o faci pt 5 ani doar asa sa-ti dai de lucru la data fixa).Oricum nu se va putea obtine o rezistenta de dispersie de 0 ohmi acest lucru este imposibil.dar o rezistenta intre 1 si 3 ohmi da.Si atata timp cat rezistenta nu depaseste 4 ohmi putem spune ca avem o priza de pamant eficienta si care corespunde standardelor.Iar daca distanta intre ultimul tarus dinspre firida al casei este mai mare de 2 metri recomand sa nu se foloseasca conductor nici chiar de sectiune mare ci se lasa platbanda mai lunga pana aproape de zidul cu firida de unde se scoate in sus cu conductor fi 10mm sau 16mm.Standardul prevede ca priza de pamant sa fie adusa la firida cu un conductor cu cel putin un ordin mai mare fata de cel al retelei aeriene(firul care vine de la stalp).Cum reteaua aeriana e de obicei din aluminiu diametrele por fi egale insa firul de la priza de pamant va fi obligatoriu de cupru ( ideal cupru stanat dar e scump ca purceii de craciun)Execut instalatii electrice de joasa medie si inalta tensiune de 11 ani( si am plecat de pe santier nu mi-am tocit fesierii la birou)Asa ca nu mai dati sfaturi de astea cu calorifere tevi burlane gratiile lu' vecinu' sau mai stiu eu ce.exista o metoda veche verificata si sigura.ar fi bine sa o folosim(a fost gandita pe vremea cand capul statea sus pe umeri nu pe scaun ca acuma-vezi multi dintre cei cu functii de conducere din ziua de azi)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator dumi_id

Citisem undeva ca la stalpii de iluminat din Otel (metalici) trebuie facuta o legare/legatura suplimentara la pamant ori prin electrod ori printr-o platbanda ce leaga toti stalpii. Circuitul iluminatului exterior este trifazic, cu nul de lucru si PE.Multumesc pt raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări