Vizitator fotojunior Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 multumesc pentru raspuns.eu incerc sa gasesc o solutie buna dar si ieftina.chiar vecinul meu a montat la strada o firida cu 2 locase astfel ca la mometul cand cei de la renel vor vrea sa imi scoata BMTP din curte, la strada, sa imi pot monta si eu BMTP in ea si sa ma leg la impamantarea existenta.dar daca trebuie sa ma sudez la ea cu platbanda, diferenta intre cele 2 solutii ca si costuri nu sunt decat tarusii.poti te rog sa imi spui cati tarusi sa pun, de ce marime si cat costa unul? intreb deoarece am observat ca pretul vareaza de la 30 ron/buc pana la 35 Euro/buc si nu inteleg de ce aceasta diferenta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 Poti pune un singur tarus, dar pentru masuratori iti trebuie trei tarusi. Adancimea de montare trebuie sa fie cat mai mare, dar avand in vedere mijloacele tehnice avute in general la indemana, ea se limiteaza la o adancime de 1.5...2 m maximum. Personal cred ca o adancime de 1 m, este suficienta. La tarusii gata confectionati special pentru impamantari, nu am idee de preturi, insa daca vrei sa tii faci singur din teava cu perete mai gros, te va costa intre 3 si 4,5 lei per kg de material, functie de zona geografica. Pentru Brasov, preturile tind catre cele minime. Link spre comentariu
Vizitator fotojunior Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 acum m-am intors de la casa, unde am fost cu un electrician ce mi-a masurat rezistenta pe impamantarea existenta si a iesit 0,8 ohmi. acesta a fost foarte multumit si mi-a spus ca aceasta poate fi putin mai mai mare adica 1 ohm, pe timpul verii cand pamantul este uscat. mi-a recomandat sa trag de la BMTP meu pana la firida din strada cca 20 m platbanda de 40x4 cu 2 tarusi de 1.5 m si sa ma leg prin 2 suruburi de 10 la platbanda existenta. problema este ca nu pot ingropa platbanda mea decat la maxim 40 cm deoarece solul este stancos, mentionez ca si cealalta platbanda este ingropata la cca 30 cm. pe peretele unde am BMTP meu voi urca cu platbanda 40 cm apoi montez piesa de separatie iar de acolo voi merge cu un fir MYF 16 direct in tabloul electric situat in interiorul imobilului, si cu unul de 6 la impamantarea din BMTP, caci in interiorul BMTP firul este de 6 si nu il pot modifica, caci este sigilat de RENEL. Link spre comentariu
cosmos Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 La ce tensiune electrica esti racordat 380v sau 220 ca nu am vazut nicaieri scris ,daca este atunci scuze. Link spre comentariu
Vizitator fotojunior Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 La ce tensiune electrica esti racordat 380v sau 220 ca nu am vazut nicaieri scris ,daca este atunci scuze.220v. am omis eu sa mentionez.am gasit 2 tipuri de tarusi de 1.5 m - tija la 38 Ron si in cruce la 71 Ron, conteaza forma ? pe care sa il cumpar ?multumesc Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 ...am gasit 2 tipuri de tarusi de 1.5 m - tija la 38 Ron si in cruce la 71 Ron, conteaza forma ? pe care sa il cumpar ?Produsele ar trebui sa fie insotite de niste specificatii tehnice, care contin inclusiv instructiuni de instalare - utilizare. In plus reprezentantul firmei care le comercializeaza, poate sa-ti dea informatii suplimentare. Link spre comentariu
cosmos Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 La o tensiunea de 220V NU este necesara impamantare suplimentara ,firul de impamantarea care duce la prize se leaga direct pe firul de nul.Hai sa fiu mai exact: de la LEA se alimenteaza blocul de masura si protectie (acel tablou electric care mai nou se monteaza pe stalp) prin doi conductori ,unul cu faza iar al doilea cu nul. De la blocul masura si protectie se face racordarea tabloului electric de siguranta care se afla in spatiul cladirii prin 3 conductori si anume: faza,nul,impamantare(impamantarea este conectata in blocul de masura si control direct cu conductorul de nul). Mai departe conectarea impamantarii care duce la prize (instalatie refacuta) se face direct pe acel conductor de impamantare care se afla in tabloul de siguranta( ATENTIE! impamantarea nu se trece prin siguranta INTERZIS) Daca mai ai nelamuriri te rog sa ma intrebi. Ce electrician ai avut acolo ? Link spre comentariu
Vizitator fotojunior Postat Iulie 22, 2010 Partajează Postat Iulie 22, 2010 astazi am cumparat 20 m platbanda zincata 40x4 si 3 buc. teava zincata de 3/4 pe care le voi folosi ca tarusi. am o intrebare : uni spun sa sudez platbanda de teava, iar altii spu ca nu este bine cu sudura, ci sa prind platbanda cu 2 suruburi de 10, de teava la capatul superior pe care sa il aplatizez anterior si apoi de cealalta platbanda descrisa in mesajul meu anterior ? va rog sa imi spuneti cum este mai bine. rezultatul final al impamantarii va fi o platbanda de 40 m liniati + 6 tarusi.daca pe prima impamantare aveam rezistenta de 0.8 ohmi, dupa ce o voi finaliza voi reveni cu datele rezultate. va multumesc. Link spre comentariu
cosmos Postat Iulie 23, 2010 Partajează Postat Iulie 23, 2010 Nu ai raspuns de ce faci impamantare la o tensiune de 220 v ,toate impamantarile pe care le-am executat am folosit sudura, se indaoie platbanda dupa teava (tarus) sa cuprinda jumatate din diametrul tarusului astfel incat sa formze litera omega si se sudeaza platbanda sus si jos pe toata lungimea literei, dupa care se vopseste . In normativ se specifica clar ca se executa prin sudura, iar prin suruburi se executa numai piesa de separatie ,spor la treaba. Link spre comentariu
Vizitator gaskoe Postat Iulie 26, 2010 Partajează Postat Iulie 26, 2010 Buna ziua, Intervin si eu cu o intrebare: o cunostinta mi-a spus ca se poate verifica cu ohmetrul impamantarea, masurand intre nulul de retea si impamintare. La el acasa a obtinut o valoare de aprox. 4 ohm. Dupa cautari pe internet, am observat ca masurarea se face cu intrumente mult mai sofisticate decit cu un banal ohmetru. Cunostinta respectiva mi-a propus sa verificam si in alta parte, recte la noi la serviciu. Am verificat rezistenta la o priza banala de perete, si am obtinut intre nulul de retea si plotul de impamintare o val. foarte mica (undeva la 1 ohm), probabil rezistenta cabulului de tester. Eu sint sceptic in continuare, si nu cred ca se poate verifica doar cu un simplul ohmetru (repet, dupa indelunga documentare pe net). Probabil ca atit la serviciu, cit si la el acasa, electricianul a legat nulul de lucru cu impamintarea. As dori detalii suplimentare vis-a-vis de aceste masuratori. Se poate face o masuratoare a imapmintarii cit de cit exacta fara a folosi instrumente dedeicate? Multumesc. Link spre comentariu
cosmos Postat Iulie 26, 2010 Partajează Postat Iulie 26, 2010 aparatul cu care se masoara rezistenta fata de pamant este MEGOHMETRU, este special conceput pentru asa ceva, asta daca vrei ceva precis. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 26, 2010 Partajează Postat Iulie 26, 2010 Documentatie interesanta despre instalatiile de legare la pamint http://www.ce.tuiasi.ro/~chereches/Lucrarea%2012.pdf Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Iulie 26, 2010 Partajează Postat Iulie 26, 2010 Probabil ca atit la serviciu, cit si la el acasa, electricianul a legat nulul de lucru cu impamintarea.Normativele actuale prevad ca musai, in tabloul de bransament, nulul de lucru sa fie lagat rigid cu nulul de protectie (impamantare), inainte de disjunctorul diferential - de asemenea oligatoriu. La fel de importanta este si obligatia de a NU se monta nici un fel de intrerupator sau "siguranta" pe conductorul de nul - valabil la retelele de distributie JT 230/400V. Si da, tensiunile standardizate actuale sunt la joasa tensiune 230/400V (cum la IT 120kV avem defapt 121 si asa mai departe) - nu inteleg de ce se mira unii, pentru ca aceasta ajustare minora a parametrilor se poate face foarte usor, fara a schimba in masa echipamentele din sistemul energetic - transformatoarele au ploturi din care se poate regla tensiunea in plaje mult mai largi decat cei 20V in plus/faza, toate protectiile sunt reglabile, consumatorii suporta fara nici o problema variatii de la 5 pana la 20% ale tensiunii, reglarea generatoarelor se face usor prin jonglarea cu infasurarile de excitatie... deci nu vad care-i problema. Link spre comentariu
Vizitator gaskoe Postat Iulie 27, 2010 Partajează Postat Iulie 27, 2010 aparatul cu care se masoara rezistenta fata de pamant este MEGOHMETRU, este special conceput pentru asa ceva, asta daca vrei ceva precis.Nu prea cred... cum poti verifica o valoare de citiva ohm cu un megohmetru? Nu poti. Iti arata zero, deci irelevant.Aparatele speciale pt verificat impamintarea citesc atit tensiunea cit si curentul dintre impamintarea propriu-zisa si un alt tarus de control, in urma injectarii de catre acelasi aparat a unei tensiuni de control; in baza formulei U=IR calculeaza si indica rezistenta de dispersie. Normativele actuale prevad ca musai, in tabloul de bransament, nulul de lucru sa fie lagat rigid cu nulul de protectie (impamantare), inainte de disjunctorul diferential - de asemenea oligatoriu.Unde gasesc un astfel de normativ actualizat? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2010 Partajează Postat Iulie 27, 2010 In electrotehnica se indica metoda ampermetrului si voltmetrului, in curent alternativ, ca fiind una dintre metodele cele mai precise. Am ilustrat-o sintetic in schita atasata.[attachment=0]Masurarea rezistentei prizei de pamant.png[/attachment]Pentru aplicarea metodei se fac trei prize de pamant identice, situate intre ele la distanta d mai mare sau egala cu de 5 ori lungimea totala a circuitului prizei (banda galvanizata) dar nu mai mica de 20 m. Ampermetrul se inseriaza in circuitul prizei P de pamant de masurat. Voltmetrul se monteaza intre borna ne-impamantata a sursei de CA care poate fi un transformator (pentru a elimina orice alta legatura a sursei cu pamantul) si sonda S de impamantare. La cea de a treia priza de pamant se leaga cealalta borna a sursei. Daca se foloseste un voltmetru electronic (cu rezistenta interna foarte mare) si un ampermetru cu rezistenta interna neinsemnata, atunci rezistenta prizei de pamant verificata este Rp=U/Ip. Daca se cunoaste rezistenta prizei sondei Rs si rezistenta interna a ampermetrului, atunci Rp=U/Ip+(Is*Rs)/Ip-Ra.Desi am rasfoit fisierul postat de remus68 doar in fuga, cred totusi ca metoda se regaseste si acolo. La o tensiunea de 220V NU este necesara impamantare suplimentaraIn mod logic, asa ar trebui sa fie, chiar si in cazul retelei trifazate, insa sa nu uitam de rezistenta mare a conductorului pe care vine impamantarea care fizic este legata la zeci, sute sau chiar mii de metri fata de consumator. In plus buna intretinere a prizelor de pamant a statiilor electrice este indoielnica - desi este reglementata legal prin STAS.PS - probabil ca Vasile a revenit la vechile dimensiuni limita ale imaginilor postabile direct, intrucat am fost nevoit sa reduc dimensiunea pe axa Ox de la 850 pixeli la 800 pixeli pentru a evidentia imaginea in acest mod. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum