The Stressmaker Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Si impamantarea aia de la complex la masura ar trebui sa dea maxim 2 ohm.Chiar esti fericit.Nu uita sa dai cu lac/smoala pe surubul de legare.Am auzit o expresie despre cum se lucra pe vremurile "alea la comun" : se lucra la kilogram.Daca e asa atunci impamantarea aia de la complex e enorma sub pamant.Am avut ocazia acum aprox.10 ani sa vad o impamantare facuta pentru un spital cu ocazia unor sapaturi.Dupa 40 ani de stat in pamant inca avea stratul de zinc si fara rugina. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 da pladbantul e aproape nou parca o fost ingropat acolo acu un an dupa masuratori ochiometric are cam 20metri pana la mine si inca se duce cinestie cat mai departe , eu am sapat intamplator santzul prin care trece cablul de curent de la stalpul din drumul natzional (acum nu se mai face bransament prin firida aerian ,ci subteran si mo pus aia le la eon sa sap cam 25 30 metri de santz la 80 cm adancime), pe la 5 metri de fundatzia casei trecea un pladbant gros ,am vrut sau scot da nam putut , si cand o venit electriceanul de mia tras curentul ,mio zis ca aia e impamantare , am suras de bucurie ,inca nu mam legat la acea impamantare ,casa e in constructie ,dar mai am timp Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 eu ma intrebam daca ma pot lega la impamantarea lor , dar daca se produce o scurgere de curent in impamantare de la vecinul complex e posibil sami afecteze cumva aparatele prin casa?daca da am sal tai si ma leg la capatul ce merge mai departe ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 Chestiunea cu scurgerile de curent de la un consumator la altul prin instalatia de impamantare seamana intr-un anume sens cu drobul de sare din poveste. In general instalatiile de impamantare ale marilor consumatori se inlantuie in mod voluntar, formand retele de impamantare. In acest mod un consumator este mult mai linistit in ceea ce priveste evenimentele accidentale care se pot creia din cauza vicilor ascunse ale propriei instalatii de impamantare. De altfel, cei care locuiesc in apartamente la bloc, ar trebui sa faca chiar si investiti suplimentare daca si-ar dori o impamantare de uzanta proprie. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Atata timp cat impamantarea are legatura electrica cu pamantul electricitatea se va scurge in pamant nicidecum in aparatele tale.Ca altfel toti locatarii de la bloc ar trebui sa fie zguduiti zilnic(sa nu-mi spuneti ca din 20 de apartamente nu se gaseste unul cu o masina de spalat sau frigider care sa mai "scape" macar 50 de volti) Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 am auzit diferite persoane ca siau conectat impamanterea de la masina de spalat la caloriferele din apartamant , a fost un caz parca la Iasi cand un locatar al unui bloc a fost curentat si a decedat in acest fel ,vecinul de sus a pus impanantarea pe calorifer. E POSIBIL sa si mori ? Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 @vfp_marius DA este chiar foarte posibil.Daca instalatia este in totalitate metalica poti spune ca ai o legatura cu pamantul(nerecomandata de fapt chiar interzisa).Ce te faci insa daca undeva pe traseu un vecin a inlocuit teava metalica cu pexal sau ppr si apare o tensiune sa zicem de 200volti de la vreun aparat electrocasnic defect? Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 ai puso deo coliva si poate se bucura vecinii co mai scapat de unul care facea galagie dimineatza scuze sunt off topic aici Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 am auzit diferite persoane ca siau conectat impamanterea de la masina de spalat la caloriferele din apartamant , a fost un caz parca la Iasi cand un locatar al unui bloc a fost curentat si a decedat in acest fel ,vecinul de sus a pus impanantarea pe calorifer. E POSIBIL sa si mori ?Pentru ca sunt multe pareri pro sau contra folosirii instalatiei de incalzire centrala si/sau sanitare pe post de impamantare, iata cum stau lucrurile. Toate standardele referitoare la instalatiile centrale de dupa 1945 prevad obligativitatea administratorilor acestora de a le lega la pamant din punct de vedere electric. Deci cei ce sustin aceasta varianta de impamantare se bazeaza pe argumente logice si legale. Situatia din Romania insa, s-a schimbat radical dupa 1990, cand tot mai multi s-au debransat de la sistemele centrale si au inceput sa le inlocuiasca cu sisteme private. Chestiunea nu este de condamnat decat atunci cand cel (cei) ce au efectuat lucrarile nu au respectat din ignoranta, neglijenta, sau dintr-un oricare alt motiv standardele in viguare privind obligativitatea racordarii la reteaua de impamantare a instalatiilor sanitare. Deci daca din cauza aparitiei unei tensiuni periculoase in conductele instalatiei sanitare, au murit oameni, atunci in mod cert din punct de vedere legal cei ce nu au respectat standardele, sunt vinovati de ucidere din culpa si pot fi trasi la raspundere. Nu trebuie sa se uite ca apa potabila si cu atat mai mult cea menajera, sau provenind de la instalatiile de incalzire sunt buni conducatori de electricitate si legarea la pamant a terminalelor metalice a intalatiilor este obligatorie, chiar si in cazul instalatiilor din pexal sau alte materiale plastice. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Stimate domn Ola_Nicolas aveti dreptate insa chiar dvs.ati mentionat ca este un standard din 1945 ori noi acum suntem in 2010.Ca electrician nu mai spun de cate ori mi-a venit sa ma dau cu capul de pereti din cauza acestor standarde mai batrane ca mama si care sincer in conditiile si tehnologiile de azi ,cel putin pentru mine au trecut de la desuet la hilar.Legatura obligatorie se datora faptului ca aceste instalatii erau in intregime metalice iar riscul de electrocutare era evident.In zilele noastre se folosesc materialele plastice (polipropilena reticulata(PPR) polietilena-aluminiu (pexal) si altele).Apa intr-adevar conduce si riscul exista la elementele metalice ale instalatiei deci impamantarea se impune oricum.Insa avem nevoie de noi standarde actualizate(spre exemplu toata lumea stie ca tarusii pt impamantare in forma de + sunt mai buni decat teava-ofera o suprafata de contact mai mare datorita formei la aceeasi lungime insa standardul scrie in continuare teava OL-Zn).In plus acel standard nu prevede fir de impamantare obligatoriu la toata instalatia de iluminat din locuinta desi in prezent marea majoritate a electricienilor o prevad(noroc ca am mai lucrat si noi pe afara).Asa ca toate aceste chestii cu impamantari legate la teava de calorifer sau apa mi se par aberatii.Chiar daca acea instalatie ar fi bine legata la pamant nu are ce cauta impamantarea de la masina de spalat sa zicem pe calorifer.Daca cineva sta la bloc si nu are impamantare poate folosi mai bine nulul instalatiei de dinainte de siguranta.Nu este cea mai buna metoda dar nici nu risca sa omoare pe cineva.Legarea la pamant a instalatiilor de apa sau incalzire NU se face pt a fi folosite ca impamantari ci datorita faptului ca in diverse puncte ale instalatiei pot aparea tensiuni periculoase(exemplu o pompa care se defecteaza).Deci nici din punct de vedere logic si nici legal nimeni nu poate folosi aceste instalatii ca impamantari. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Scuze, dar nu ai citit cum trebuie. Am spus ca incepand din 1945 incoace, toate standardele...Si nu te supara, dar la bloc locuind pana in 1982, foloseam cu cea mai mare incredere caloriferul ca pe o sursa de impamantare, dupa ce verificam cu mijloacele pe care le aveam la indemana rezistenta intre o impamantare consacrata (spre exemplu cea de la tablourile de sigurante dispuse la fiecare etaj) si calorifer. Asta nu inseamna ca sustin catusi de putin siguranta acestui mod de impamantare. Sunt de acord ca o instalatie, care conform standardelor ar trebui sa faca corp comun cu reteaua de impamantare, nu poate oferi 100% securitate din foarte multe puncte de vedere pe care nu am timp si nici dispozitia necesara sa le enumar. Asa incat te rog sa ma treci in randul celor care nu recomanda folosinta instalatiilor de tot felul pe post de impamantare. Acum locuiesc la tara si sunt nevoit sa mi-o construiesc singur. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Scuze daca am lasat impresia ca ma cert sau critic.Nu aceasta imi era intentia dar poate din aceste discutii mai inteleg cate ceva si cei care se incapataneaza sa intrebe "Da' de ce sa nu o folosesc".Credeti-ma ca si in practica zilnica si nu doar aici intalnesc astfel de cazuri(unii au niste idei de se rasucesc in mormant toti fizicienii invatati la fizica in generala).Si desi le explic insista da' de ce nu ca teava oricum ajunge in pamant.De aceea inclin tot mai mult catre raspunsul universal valabil la orice intrebare: De-aia.Deci ca o concluzie impamantarea unei instalatii electrice (si nu de incalzire sau alimentare cu apa sau orice alt tip de instalatie care dintr-un motiv sau altul impune legarea la pamant) reprezinta traseul fizic realizat cu conductor electric intre punctele de alimentare cu energie electrica a diversilor consumatori electrici sipriza de pamant a instalatiei electrice.Prin priza de pamant se intelege instalatia electrica ingropata in pamant realizata de obicei din tarusi din teava sau profil de otel zincat uniti intre ei cu platband din otel zincat(recomandabil 25x4 sau mai mare) si care are scopul scurgerii catre pamant a tensiunilor potential periculoase aparute accidental in timpul functionarii diversilor consumatori electrici.Pt o protectie eficienta rezistenta de dispersie a prizei de pamant trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 20, 2010 Partajează Postat Martie 20, 2010 Pentru toti cei pe care-i intereseaza subiectul iata in atasamentul alaturat o traducere a unei interesante lucrari de referinta in domeniu. Ea poate fi gasita si pe internet. Link spre comentariu
Vizitator fotojunior Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 salutare,acum 2 ani m-am apucat de construit casa si dupa ce am ridicat-o la rosu au venit cei de la electrica si au montat BMPT definitiv pe un perete al imobilului, mi-au tras cele 3 fire in imobil, iar impamantarea au facut-o printr-un cablu MYF de cca 2 m si un tarus improvizat de 20 cm chiat la baza BMTP. in momentul acesta sunt la stadiul de turnat betoane pentru trotuare si rampa acces auto si am realizat ca nu am impamantarea facuta corect. am 2 solutii :1. sa sap un sant de maxim 7 metri lungime, caci atata imi permite spatiul, chiar de sub BMTP si sa cumpar platbanda si tarusi de impamantare; sau 2. la o distanta de 6 m de BMTP meu, i-am permis vecinului meu sa traga in curte la mine o impamantare pentru BMTP lui care este situat la strada, platbanda + tarusi de impamantare, cu o lungime de 25 m, la o adancime de 80 cm si 1 ohm masurat. in cazul in care m-as lega la ea, legatura ar fi chiar in mijlocul acesteia. va rog sa imi spuneti daca ma pot lega la ea si mai ales cu ce : cu platbanda zincata sau cu cablu MYF ?va multumesc si astept raspunsurile voastre. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 ...am 2 solutii :1. sa sap un sant de maxim 7 metri lungime, caci atata imi permite spatiul, chiar de sub BMTP si sa cumpar platbanda si tarusi de impamantare; sau ...Aceasta solutie este cea care depinde in exclusivitate de cel in cauza si este intotdeauna cel mai la indemana, desi poate nu intotdeauna cea mai buna din punct de vedere tehnic....2. la o distanta de 6 m de BMTP meu, i-am permis vecinului meu sa traga in curte la mine o impamantare pentru BMTP lui care este situat la strada, platbanda + tarusi de impamantare, cu o lungime de 25 m, la o adancime de 80 cm si 1 ohm masurat. in cazul in care m-as lega la ea, legatura ar fi chiar in mijlocul acesteia. va rog sa imi spuneti daca ma pot lega la ea si mai ales cu ce : cu platbanda zincata sau cu cablu MYF ?va multumesc si astept raspunsurile voastre...Ca solutie tehnica este sigura si fiabila. Din alt punct de vedere insa, realizarea ei depinde de aprobarea expresa a posesorului retelei de impamantare. Din punctul de vedere al modalitatii tehnice de conexiune, solutia cea mai sigura si durabila este legatura cu platbanda zincata, sudata trainic, insa din nou trebuie pusa problema "de drept" si desigur va depinde de intelegerea cu vecinul.Ca fapt divers fara nici-o legatura cu decizia pe care o vei lua, eu personal as alege solutia 1. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum