Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea la pamant a instalatiei electrice

Vizitator Theroni

Postări Recomandate

In primul rand acea teava va rugini iar conductivitatea ei va lasa de dorit tinand cont ca-ti trebuie 4 ohmi.A doua problema: ce te faci in cazul unui scurt circuit mai puternic care s-a produs undeva inaintea taboului de sigurante sau a firidei ? in mod sigur vei simti adrenalina daca in acel moment te speli , pentru o fractiune de secunda va aparea faza pe nul,si cum se descarca pe distanta cea mai scurta catre pamant tu ne vei povesti `asa nu se face`.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

11

• mișa

7

• high_voltage_tm

5

• vfp_marius

5

Vizitator KLM_85

daniel_l daca se intampla ceva Tu chiar crezi ca curentul trece mai repede prin corpul meu decat printr-o teava plina cu apa? :rade: Cum ai zis ? Rugina? Nu crezi ca ar fi culmea ca teava din care curge apa potabila sa fie plina de rugina ! :bataie

Link spre comentariu

Eu ma refeream la exteriorul ei si asta tinand cont ca nu este pusa recent acolo ..Cat despre cum vei simti curentu asta doar timpul si o zi nefasta o poate dovedi.. dar mai bine m-ai crede pe cuvant,oricum esti liber sa procedezi cum doresti numai nu indemna si altii sa faca la fel ..apropo ai auzit de cazurile cand in casa a aparut 380 v si s-au prajit toate electrocasnicele?te-ai gandit cum s-a putut intampla asa ceva?ei bine iti zic eu pe nul a aparut alta faza,deci aviz amatorilor ..

Link spre comentariu
Vizitator KLM_85
:speriat Eu nu oblig pe nimeni sa faca ceea ce am facut eu . Stiu si eu cum e sa faci impamantarea corecta, dar in cazul meu faza asta cu legare la teava de la robinet a fost o metoda ieftina si buna. La mine nus de ce dar nu a fost deloc prezent impamantarea in sistem asa ca l-am rezolvat foarte simplu fara gropi si alte investitii.De cand il am asa ma simt in siguranta. Am patit de cateva ori ca sau topit ceva fire,scurtcircuit sau din vina mea si de fiecare data impamantarea asta si-a facut treaba. Am mai zis fiecare face ce vrea.
Link spre comentariu

Chiar nu e recomandat de loc...daca ai o intoarcere.....e de rau. In Iasi a mai decedat unul, vazusem la stiri... tot din cauza unei improvizatii a unui vecin de mai jos. Nu prea e de gluma cu astea. Standardele nu sunt date asa dupa ureche cum ar crede multi ci sunt luate drept masuri, dupa un incident care s-a intamplat. Mai de mult se fura si nulul de lucru de pe calorifere...ceea ce iar nu e recomandat. In fine fiecare face ce vrea da sa stii ca asta nu e un motiv de lauda, intradevar pe pielea ta poti sa experimentezi ce vrei. Succes.

Link spre comentariu

KLM_85 impamantarile nu au nici o legatura cu scurtcircuitele sau ce mai povesteai tu acolo.Sunt pt PROTECTIA utilizatorului.Ca exemplu sa presupunem ca masina de spalat care este metalica are o problema si faza apare pe carcasa.Impamantarea va scurge curentul catre pamant prin instalatia de protectie si nu prin corpul tau.Pt ca asa cum au spus si alti utilizatori curentul alege intotdeauna traseul cel mai scurt(deci si cu rezistenta mai mica).Daca de regula mai sare si siguranta asta este pt ca de multe ori nulu de lucru are un punt comun cu nulul de protectie in firida si este un artificiu de fapt menit sa "ajute" nulul care vine din retea.Si in legatura cu rugina pt impamantari se folosesc de obicei oteluri zincate.Rugina nu este un foarte bun conducator de electricitate(dar nici izolator nu-i).Daca tot vrei sa nu faci gropi si sa ai impamantare cauta un stalp al constructiei interior si care sa nu fie pe langa tevi de apa spargi putin si te legi de un fier (vertical nu etrier din ala subtire).

Link spre comentariu

Daca tot vrei sa nu faci gropi si sa ai impamantare cauta un stalp al constructiei interior si care sa nu fie pe langa tevi de apa spargi putin si te legi de un fier (vertical nu etrier din ala subtire).

Armatura cladirii este cea mai prosta alegere din cauza ca la trecerea curentului poate face electroliza, iar in timp poate duce la subtierea armaturii.
Link spre comentariu

Armatura se poate utiliza pentru impamantare (e recomandare profesionala; impamantarea are rol de PROTECTIE, pe acolo nu trebuie sa circule, in mod normal curenti, deci nici atac electrolitic nu ar trebui sa se produca)"Solutia" cu utilizarea tevii de apa/calorifer pentru impamantare e nerecomandata, din motive expuse clar mai sus. Unii ar spune ca e mai buna decat nimic; eu as spune ca cel mai bine e ca instalatiile si aparatura sa fie realizate si izolate corespunzator (exista standarde de izolare pentru aparataj care functioneaza FARA impamantare) Cei care fac standardele se "acopera" cu prevederi "supra-dimensionate", dar executia, intretinerea si utilizarea neglijenta vor "bate" orice protectie!Cu exceptia zonelor umede (bai, spalatorii, piscine, unde oricum sunt recomandate instalatii si aparataj la tensiune joasa (24 de volti, izolare prin transformator), eu cred ca alimentarea pe doua fire functioneaza foarte bine. Din experienta mea personala, e bine de avut grija la unele echipamente care au instalat la intrare filtru de retea, care "incepe" cu 2 condensatori legati intre cele 2 fire de alimentare si impamantare (in special pe aparatele cu sursa in comutatie; pe calculatoarele mai vechi, ca mai nou, din motiv de economie nu se mai utilizeaza). In cazul absentei legarii la impamantare, pe carcasele metalice poate apare o tensiune de vreo 110 volti, pe care o puteti "degusta" daca atingeti simultan cu carcasa, un element "aproape" de pamant (calorifer, perete din beton armat)Cu riscul de a ma repeta, impamantarea are rol de PROTECTIE. Pentru cei care locuiesc la casa: daca aveti invelitoare metalica si burlane metalice, beneficiati de un nivel de protectie suficient la trasnet. Pozitia casei e foarte importanta: riscul de trasnire e prezent in absenta unor "vecinatati" inalte (copaci, cladiri, alte structuri)( acestea "produc" o zona de protectie in jurul lor, comportandu-se ca adevarate paratrasnete), dar SI amplasarea pe varfuri sau coame de deal. Daca totusi instalati paratrasnet, NU folositi aceeasi priza de pamant cu impamantarea de protectie!!!Paratrasnetul NU impune rezistenta de dispersie ceruta de impamantarea de protectie (e arhisuficient 20 de ohmi, ceea ce inseamna un singur tarus, chiar din teava mai "domestica", sa zicem 1"Succes!

Link spre comentariu

Normal se folosesc sigurante cu diferential astfel se masoara tot timpul potentialul intre faza si nulul de protectie iar la aparitia celei mai mici tensiuni pe protectie siguranta arunca protejand astfel tot sistemul.Pentru verificare se ia un bec de 15 W (frigider) si se pune la o priza intre faza si protectia acesteia iar in acel moment siguranta trebuie sa decupleze tensiunea,in acel moment puteti dormi linistit si mai ales puteti face baie fara stres :da Toate F.D.C.P.-urile noi sunt prevazute cu asa ceva,deci daca stati la bloc si au fost facute aceste investitii de electrica puteti verifica functionarea lor ..

Link spre comentariu

Asa este, eu doar am dat un exemplu usor de urmat de catre toti si rapid(nu toti au la indemana rezistoare de diferite puteri si marimi).Iar prin sistem m-am referit si la protectia omului bineinteles pentru ca asta e ideia principiului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator marius_vfp

salut eu pot sa zic ca mam scos cu impamantarea dar vreau si sfatul vostru , miam facut casa de curand iar alaturi de teren este un fost coomplex zootehnic, birourile au impamantarea la mine in curte , e un platband de circa 40mm pe 5 mm din zinc ingropat la circa 80 cm am dat de el sapand fundatzia casei , intrebarea mea e POT SA MA LEG la impamantarea lor ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări