Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea la pamant a instalatiei electrice

Vizitator Theroni

Postări Recomandate

• Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

11

• mișa

7

• high_voltage_tm

5

• vfp_marius

5

Cea mai corecta impamantare se realizeaza astfel:-plecand din punctul cu alimentare de energie electrica(BMPT daca este bransament nou cu contorul afara sau firida daca este pe sistemul vechi)sapa un sant de minim 50 cm adancime pe o lungime mai mare(macar 5 metri daca poti nu trebuie sa fie neaparat drept dar nici cu multe curbe)-cumpara de la un depozit de materiale electrice 3 tarusi impamantare de 1.80m pe care ii bati in sant cam trei sferturi din lungimea lor pt inceput-tot de la depozit cumperi platbanda de otel zincat 20x4(daca spui pt impamantare stie ce sa-ti dea) cu lumngimea egala cu santul plus o jumatate de metru pt "mustati" si o rezerva oarecare ca nu o vei putea aseza perfect dreapta se va pierde din lungime)-cablu MYF16 care sa ajunga de unde va iesi capatul platbenzii pana in tablou sau la cel mai apropiat punct unde sa te poti lega la impamantarea care duce in tablou daca ai vreun fir tras pt asa ceva-sudeaza platbanda de tarusii batuti -au niste urechi de prindere-de jur imprejurul urechilor si in orice punct unde se atinge cu tarusul asa incat sa ai un contact electric cat mai bun intre ele.Dupa ce ai sudat toti tarusii bate-i pana platbanda atinge pamantul-la capatul dinspre bransament sudeaza sau da o gaura si pune-i un surub de 10bine strans cu piulita peste care strangi bine un papuc prins de cablul MYF16(le cumprei impreuna si papucul in lipsa unei prese speciale il prinzi de cablu cu o dalta mai boanta in trei puncte-ii faci trei adancituri suficient ca sa se prinda ferm de cablu)-capatul liber al cablului il duci pana in bara de impamantare din tablou sau in BMPT daca ai bransament noudaca arata inestetic sa lasi surubul si un capat de platbanda afara le poti ingropa dar ungele bine cu vaselina inainte sa reziste mai mult timpEste cea mai eficienta metoda folosita de toate firmele de instalatii electrice si este singura aprobata de Electrica dar este si cea mai scumpaPoti sa o realizezi si cu 2 tarusi dar nu depasi 3 metri intre tarusi deci pe o distanta mai scurta si iese si ceva mai ieftin

Link spre comentariu

-cumpara de la un depozit de materiale electrice 3 tarusi impamantare de 1.80m -cablu MYF16 -daca arata inestetic sa lasi surubul si un capat de platbanda afara le poti ingropa dar ungele bine cu vaselina inainte sa reziste mai mult timp

nu vreau sa te corectez dar as face niste lamuriri :-tarusii daca se folosesc sint standardizati ........... daca folosesti "orice fel de teava de la depozit" eu zic ca vei avea nevoie de mai multi (asta din experienta) din cauza suprafetei de dispersie (cel mai eficient este sa il masori in functie de cum "ii plantezi" dar asta e alta problema), ar mai fi una care o exemplific suplimentar , valoarea prizei de pamant: la aparataj intr-o locuinta valoarea trebuie sa fie egala sau mai mica de 4 ohmi, daca e pentru altceva (paratraznet de ex) ajung si 20 ohmi-de ce neaparat cablu de 16?????????/ unde e reglementat asta ???????- inaditurile sudate de dau cu smoala atunci cand se executa cat despre imbinarile cu surub cu: sa nu radeti - miere de albine sau colofoniu turnat in stare lichidacel mai important lucru - subiectul s-a mai dezbatut pe forum si cu un simplu "cauta" gaseai mai multe cat si pe portal electric.robafta-
Link spre comentariu

OACHYMAN sa iti raspund:1-cablu de 16 pt o rezistenta finala cat mai mica(daca are 10 metri pana in tablou ia fa calculul sa vezi daca ii mai iese 4ohmi rezistenta prizei de pamant si 4 ohmi astia este standard impus de Electrica nu l-am scos eu din burta)2-am scris tarusi impamantare daca cere asa ceva la un depozit nu-i vor da teava de 2 toli3-mierea de albine este intr-adevar un foarte bun izolator contra umiditatii dar ia zi ce preferi sa dai cu vaselina si sa mananci tu mierea sau s-o lasi pt furnici :rade: Si o chestie veche care nu se mai aplica azi in niste standarde mai batrane ca noi doi se impunea ca firul de impamantare din instalatiile interioare sa fie cu un ordin mai mare decat celelalte fire(adica pt instalatie faza=2,5 nul=2,5 impamantare=4)In plus in bransamentele trifazice impamantarea se leaga in aceeasi bara cu nulul de retea(inainte de siguranta principala)de unde se deriva apoi impamantarea si nulul de lucru

Link spre comentariu
Vizitator Theroni

In primavara urmeaza sa trag instalatia de apa curenta in casa, astfel ca va trebui sa sap niste santuri prin curte. Intr-un anumit punct distanta de la contor pana la sant este de circa 5 m. As putea folosi santurile pentru introducerea in pamant a tarusilor iar apoi sa vin pana la acestia cu un fir mai gros sau platbanda?Va multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Santul incepe-l cat de aproape poti de contor.Si pana in dreptul contorului mergi cu platbanda dupa care iesi in sus pe zid cu cablu(e bine cablul sa-l bagi intr-un copex-tub flexibil pana in BMPT-cutia cu siguranta principala si contorul)

Link spre comentariu

Tarusi trebuie batuti la min 3m intre ei. Minim 4 tarusi, teava zincata, min 3", dupa care se sudeaza platbanda zincata. Zona de sudura se protejeaza cu vopsea anticoroziva, dupa care se acopera cu o vopsea pe baza de rasini rezistente la umezeala. Rezistente prizei de pamant, trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi.

Link spre comentariu

EN o singura observatie.tarusii nu se recomanda a fi din teava ci trasi in forma de + in cap.Sunt standardizati de cativa ani buni.

tin sa te contrazic - se folosesc inca si cei rotunzi si cei +cat despre faptul ca mai sus il indemnai pe om sa mearga "la depozit"..............
Link spre comentariu

SCZ , ma bag si eu ca musca in lapte, intrebare intrebatoare- cand ai schimbat instalatia, ai introdus si al III-lea fir (pt. impamintare)la prize, in rest cei de mai sus ti-au dat explicatii foarte bune, respectiv ca o completare tine cont si de umiditatea solului(cu cat este mai uscat trebuie sa bati tarusii mai adanc si sa lungesti traseul impamintarii), legatura dintre platbanda si tarus e bine sa fie prin sudura, dar in acelasi timp tine cont ca RENELULfoloseste NULUL DE LUCRU echivalent cu NULUL DE PROTECTIE(impamantarea), sau asa ar trebuii, in consecinta in tabloul principal ar trebuii sa ai si firul de impamintare, care nu s-a putut conecta la instalatia casei. SPOR LA TREABA.

Link spre comentariu

EN o singura observatie.tarusii nu se recomanda a fi din teava ci trasi in forma de + in cap.Sunt standardizati de cativa ani buni.

Da, este adevarat ce zici,daca ar fi dupa mine i-as recomanda sa foloseasca teava de inox sau tabla sau teava de cupru. Te mai descurci si cu ce gasesti, principalul problemei este sa fie rezistenta mai mica de 4 ohmi. :)
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Eu am legat impamantarea la teava cu apa din baie. Impamantare mai buna nu cred ca e. :da

nu e bine sa te lauzi cu treaba asta, nu e recomandat.daca era cea mai buna metoda sigur nu se mai chinuia nimeni sa realizeze impamantari
Link spre comentariu
Vizitator KLM_85

Nu inteleg de ce nu e bine ? Teava intra in pamant si conduce curentul foarte bine. Asadar eu cred ca e cea mai buna metoda de impamantare. Decat sa ma apuc sa fac "fundatii" cum sa mai scris mai sus . Nu cred ca ar fi cel mai usor sa sapi gropi prin curte doar ca sa pui niste tevi si niste platbanda doar pentru un kkat de impamantare. Ca doar nu pui nus ce motoare trifazice etc. care necesita impamantare mai pro nu? Deci pentru o casa obisnuita adica frigider, masina de spalat, etc e bun si teava de la bobinet care intra oricum in pamant si conduce curentul f bine daca e cazu.Parerea mea dar fiecare face cum vrea el ! :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări