Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum dezlipim CI ???

Vizitator SEPI

Postări Recomandate

Salutare,Am cateva placi de XT, 286 si sunt pline de circuite TLL, cmosuri etc... as vrea sa le dezlipesc si sa le cataloghez.Am incercat cu pompa de cositor sau cu tresa absorbanta dar nu sunt eficiente procedeele.Cine stie o metoda usoara de a dezlipi circuite?Merci.Succese tuturor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

2

• paul14

2

• Ovidanie

1

• srdjan

1

Top autori în acest subiect

am senzatia ca nu lucrezi bine cu tresa... iti trebuie un varf normal (nu prea subtire) sau chiar ansa... poate calitatea tresei lasa de dorit desi nu cred ca exista termenul de calitate cand vb de tresecu pompa nu prea vad cum ai putea deoarece pompa se foloseste la dezlipiri "grosiere". eu personal la DIL folosesc statia cu aer cald sau tresa... sau combinat... la TQFP cu 4 laturi nu ma descurc prea grozav

Link spre comentariu

Statie cu aer cald sau o metoda mai ciobaneasca, dar care nu da roade de fiecare data..depinde. Daca nu-ti mai trebuie placa fac ceva de genul: pui placa cu piesele in jos pe 2 caramizi sau altceva care nu ia foc usor, iei o lampa cu gaz(nu din cele de parlit porcu, de acelea care se folosesc la instalatii de Cu) si incepei sa incalzesti partea cu traseele, partea opusa pieselor; incalzesti intr-un loc si apoi bati cu un ciocan sau ceva. Teoretic piesele cam ar trebuii sa le gasesti jos. Eu ami mai incercat o metoda asemanatoare, dar cu placa prinsa vertical in menghina si era sa ma parlesc putin...

Link spre comentariu

Fa-ti o ansa in forma de triunghi, cu latura suficient de mare sa poti dezlipi simultan toti pinii de pe o latura. Merge mai usor daca inainte acoperi pinii integratului cu fludor din belsug. Metoda functioneaza bine doar la recuperari de componente, se cam exfoliaza trasee.

Link spre comentariu

Salut; eu am folosit o metoda similara cu a lui Paul -am incalzit partea cu lipituri(opusa componentelor) cu autogenul, urmata de scuturarea brusca a placii. Din pacate unele componente, gen electrolitici nu rezista...dar majoritatea celorlalte au iesit cu bine. :nebunrau:

Link spre comentariu

Lampa cu gaz sau suflanta cu aer cald, merge de minune! De preferat ca operatia sa o faci intr-un spatiu bine ventilat (afara :wtrqwe ), PCB-ul se va arde si va emana un miros urat (probabil si toxic)PS: daca componentele "thru-hole" au pinii indoiti trebuie sa muncesti putin sa ii indrepti si apoi incalzesti; smd-urile nu un fel de probleme.

Link spre comentariu

...Am incercat cu pompa de cositor sau cu tresa absorbanta dar nu sunt eficiente procedeele.Cine stie o metoda usoara de a dezlipi circuite?...

Nu stiu cat de bine este cu tresa, ca nu am lucrat cu asa ceva.Cablajul este dublu placat ?La simplu placat, eu folosesc un ac de seringa metalic, de diametru 0,8mm [atat este gaura pentru pinii CI], scurtat la circa 2 cm [capul de intra pe seringa+1-1,5 cm lungime], pe care il introduc pe piciorul CI,apoi incalzesc cu pistolul fludorul rasucind acul ca sa intre si sa separe piciorusul de cablaj [trebuie sa te misti destul de repede, cat este cald fludorul, ca sa reusesti sa scoti acul afara].Iti trebuie un pic de practica inainte, ca sa te acomodezi si apoi poti dezlipi CI fara probleme, rapid si fara sa le distrugi prin incalzire exagerata.
Link spre comentariu

Varianta la cele ce s-a spus inainte:in loc de incalzitor cu flacara sau statie cu aer cald prefer un pistol cu aer cald (din acela pe care il folosesti la eliminarea vopselii de pe ramele de lemn) si lovirea repetata a placii cu integratele in jos.La integratele cu pini "prin gaura" de obicei doi din pinii opusi sunt indoiti,trebuie indreptati primii cu letconul.Foloseste,la incalzire, o penseta sa tragi de ei,nu toti cad singuri si temperatura la care ajung e mai mica decat daca ii lasi sa cada singuri.Alta metoda e o varianta de extractor sub forma unei surubelnite mici lungi cu varful indoit sau drept ca sa o folosesti ca parghie sub integrat.Daca ai si integrate mai mari sau cu multi pini,daca dai cu pistolul(suflanta) pe ei,ideea e sa ai si staniol cu care sa "bandajezi" integratul lasand numai pinii liberi.Rezistentele sau condesatoarele smd le scoti cu letconul si penseta.Alta metoda e sa pui placa la "copt" in aragaz electric sub rezisteta de sus,cu integratele in jos,deasupra unei tavi.Ultima metoda e cu fierul de calcat si o penseta.

http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f

http://www.savel.org/hardware/solder/index-en.html

Link spre comentariu
Vizitator SEPI

Salutare!In primul rand trebuie sa multumesc pentru bunavointa celor care mi-au raspuns si trebuie sa va spun ca ne avand autogen :speriat , parlitoare, lampa de gaz, statie cu aer cald, pistol cu aer cald :da ... am incercat varianta cu un fier de calcat de 1200w si nu da roade ... (nu am incercat la SMD unde dupa cum se vede prin filmulete metoda este grozava)... asa ca nu am dezlipit nici macar o piesa.Aragazul este exclus, acesta fiind zestre..... am purces la confectionatea unei spirtiere peste care am pus o conserva in care am practicat o degajare de 30x15mm. Se aprinde spirtiera ...si merge super :freaza: ..circuitele se extrag usor cu penseta. Conserva protejeaza spirtiera de miscari bruste si mainile de flacara . Se degaja fum si miros de PCB la greu...ar trebui efectuat procedeul in exterior. Deasemenea ar trebui purtati ochelari de protectie .... din cand in cand se poate scutura placa pentru a cadea componentele discrete.Procedeul este productiv ... am reusit in 30min sa dezlipesc toate piesele de pe 3 placi 150x100mmInca odata multumesc tuturor pentru ideile pe care le-am primit.Succese tuturor!

Link spre comentariu

am incercat eu acum un an metoda cu fierul de calcat si merge (am lasat placa de baza "cheala"). insa de cand am scapat fierul de calcat peste o cutie de plastic (a suferit cateva rani) am decis ca un pistol cu aer cald este o investitie mult mai buna.desigur ca metodele astea sunt folosite numai pentru divertisment.

Link spre comentariu

eu folosesc cu succes un ciocan de lipit romanesc de 250W cu varful lat de 4cm si putin ascutit. asa repede topeste cositorul ca pot sa trag afara integratele cu degetul, si nici macar nu se incalzesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări