Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TUTORIAL = FEŢE APARATE

yo9hnf

Postări Recomandate

Sper sa fie folositor !

Eu am folosit programul Front Designer. Softul este foarte usor de folosit, dar este shareware, adica program care se distribuie contra cost.

Varianta DEMO se poate descarca de AICI .

Problema acestei variante demo este ca nu contine anumite functii esentiale, cum ar fi : SAVE, EXPORT sau PRINT. Nu-i nicio problema !

Pentru printare am folosit programul Pics Print, care de asemenea se foloseste foarte usor. Ideea este ca acest soft permite scalarea unei imagini la orice dimensiune , in milimetrii sau inchi, pentru a o putea printa mai usor. Programul permite printarea la scara 1:1 a unei poze folosint setarile implicite ale imprimantei.

Varianta DEMO se poate descarca de AICI

Pentru a exporta poza din Front Designer, am folosit PRINT SCREEN iar apoi am importat imaginea din ClipBoard in PAINT

Pasul 1:

Se instaleaza programele mai sus men?ionate. :sparge: Logic nu ?!

Pasul 2:

Dupa lansarea programului Front Designer, pe ecran apare o poza demonstrativa.

Se apase pe butonul pentru pagina noua.

Posted Image

Apare imediat o fereastra in care trebuie introduse dimensiunile placii de pe fa?a aparatului.

Posted Image

In continuare experimentati singuri functiile pentru confectionarea panoului.

Posted Image

Deoarece in varianta DEMO nu se poate face printarea desenului, aceastra trebuie facuta dupa niste artificii.

Se apasa butonul de printare.

Posted Image

Acum ar trebui sa apara o imagine similara cu cea de mai jos.

Posted Image

Selectati de sus, LANDSCAPE iar in partea de jos, selectati MAGNIFICATION si rula?i bara de sub MAGNIFICATION pana cand imaginea panoului se incadreaza frumos in pagina.

Posted Image

Se poate deselecta RULER(ruleta) pentru a putea mari si mai mult poza, astfel obtinandu-se o rezolutie (si calitate a imaginii) mai mare.

Posted Image

Acum se apasa butonul PRINT SCREEN de pe tastatura pentru a salva imaginea intregului ecran in memorie.

Se deschide programul PAINT.

Se apasa pe butonul PASTE

Posted Image

Acum imaginea intregului ecran se regaseste in fereastra PAINTului.

Posted Image

Acum functia SELECT ar trebui sa fie activa. Daca nu este activa, se apasa pe butonul cu semnul unui dreptunghi din partea de sus-stanga.

Posted Image

Se selecteaza desenul panoului (doar panoul) si apoi se muta in partea de sus-stanga a colii de desen din PAINT.

Pe urma se "tunde" restul imaginii care nu ne intereseaza, din micile puncte ALBASTRE de pe chenarul pozei.

Posted Image

Imaginea din PAINT trebuie acum sa arata ca cea de mai jos, cu bordura alba cat mai mica.

Posted Image

Imaginea trebuie salvata sub forma BMP (lasat formatul asa cum este) pentru a nu pierde din calitate.

Posted Image

Deschideti acum programul Pics Print

Daca poza de mai devreme a?i salvat-o in MY PICTURES, atunci automat o sa o vedeti micsorata in fereastra din stanga-jos a lui PICS PRINT. Daca nu a fost salvata acolo, selectati FILE / OPEN ; selectati din partea de jos a ferestrei tipul de fisier (tipul poze) si anume ALL IMAGE FILLES ; selectati poza salvata mai devreme.

Pe ecran ar trebui sa apara ceva in genul asa :

Posted Image

Click dreapta cu ?obolanul pe poza. Selecta?i FIT TO SIZE / CUSTOM SIZE.

Acum presupun ca stiti ce dimensiuni ati dat panoului (de ex 105x50mm).

Treceti dimensiunile in fereastra de mai care apare.

Pe urma apasati OK.

Posted Image

Daca imaginea este intoarsa, apasati pe sagetile verzi de sub poza panoului pana cand aceasta ajunge la varianta dorita.

Acum tot ce mai trebuie este sa dati PRINT

Posted Image

....cam atat.

PS : Hartia printata poate fi laminata pe folie grosu?? si apoi aplicata pe panou, sau aplicata direct pe panou si apoi data cu lac incolor.

Hartia pe care se printeaza poate fi colorata, pentru a nu forja imprimanta cu o singura culoare pentru fundal.

...cam atat.

Radu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

5

• Putz

2

• gabitzu8

2

• edy_wheazel

1

Top autori în acest subiect

Am uitat sa mentionez ca Front Designer permite folosirea unui caroiaj de 1mm . Cu acest caroiaj este foarte usor de amplasat gaurile (de ex.) pentru ca acestea se pot muta pe axele X, Y functie de coordonatele necesare.

In poza de mai jos se vad coordonatele si ce anume reprezinta ele.

Posted Image

In dreapra, la dimensiunile formei se vad doua dimensiuni, X si Y. Daca forma este un dreptunghi, atunci X-ul si Y-ul formei ar diferi si ar fi ceva genul 20 si 30 (dreptunghi).

Daca forma este patrat sau cerc, dimensiunile sunt la fel (ex: 10 si 10 - raza de 10mm).

Functie de cutia pe care o detineti deja (daca modificati una existenta), vedeti cum puteti pune butoanele pe panou. Dupa ce le-ati montat pe pozitia finala, treceti-le coordonatele in Front Design.

PS : Coordonatele formelor sunt date fata de centrul lor.

Link spre comentariu

Parerea mea este ca te scarpini de 3 ori pe partea cealalta a capului :nas: :

-o data cu programul shareware

-a 2-a cu prtscr si cu mspaint

-a 3-a cu programul de tiparit

Procedura am descris-o deja :freaza: la un alt subiect la Statie de lipit viewtopic.php?f=14&t=9630&start=435

Se poate folosi orice program CAD (exista si variante free), avantajul fiind ca se poate printa direct din program. Avantajul programului shareware prezentat mai sus este ca ai deja multe imagini predefinite, dar cu o minima experinta in CAD se pot face de la zero chiar mai bine, rezolutia fiind nu de 1mm, ci mult mai buna .

Atentie mare la printurile scoase la imprimante jet - in momentul "vopsirii" cu lac s-ar putea sa ramaneti fara imagine (s-ar putea sa se dizolve in lac) si atunci ati muncit degeaba :sparge:

Mie se pare ca se pierde mult din calitate cand rasterizezi un desen vectorial.

In orice caz, este laudabila initiativa de a trece tutorialul in aceasta sectiune.

Link spre comentariu

Am folosit si eu FrontDesigner (in ideea in care m-am jucat cu el) si imi place programul deoarece este foarte intuitiv. De exemplu, am o cutie in care vreau sa pun un temporizator (inainte tot un temporizator sovietic a fost in cutie) si am incercat sa-i fac un front panel cu programu' asta (ceva de genu' 2 potentiometre cu scala gradata, un comutator si 3 intrerupatoare). Cu FrontDesigner am facut panoul in 10 minute, se potriveste la fix pe cutia existenta. Acum am si io o intrebare legata de programu' asta: se poate scoate panoul pe fond alb? Din cate am vazut eu merge doar pe fond gri. Am de gand sa vopsesc masca de aluminiu in alb si pe o coala transparenta pt. retroproiector sa scot panoul pe care sa-l pun pe aceasta masca vopsita in alb. Problema ii ca programul scoate doar pe fundal gri.

Link spre comentariu

Posted Image

Vezi in imaginea de sus. PRIMARY COLOR - selectezi alb.

O fi complicata metoda mea...nu zic nu, dar nici da.

Ideea era sa foloseasca oricine un soft care se gaseste imediat, si nu pe torente, spart etc.

Radu

Link spre comentariu

Ideea era sa foloseasca oricine un soft care se gaseste imediat, si nu pe torente, spart etc.

Radu

scuza-ma, nu vreau sa te contrazic, dar eu nu am zis nimic despre torente, spart etc.

exista programe CAD gratuite (cauta cu google: free CAD program) si vei gasi gramezi de astfel de programe

Programul irfanview este de asemenea gratuit, si stie sa faca o multime de lucruri - eu il folosesc de cand era la primele versiuni

Link spre comentariu

Cred ca exista si programe CAD gratuite. Nu m-au interesat sincer. Am lucrat la o firma in AutoCAD...dar era profesional.Ideea buna la FrontDesigner este ca poti extrem de simplu sa faci, de exemplu, o scala gradata pentru un potentiometru. Asta se face usor in CAD doar atunci cand ai multe ore pierdute cu el.

Link spre comentariu

Sti vreun site de unde pot comanda hartie pe care sa imprim? .....de-aia cu lipici (nu-mi vine acuma' :rade: ) ca in oras am cautat si nu am gasit nimic...

Am folosit hirtie "cu lipici" pina de curind dar m-am lasat pagubas, se dezlipeste, mai devreme sau mai tirziu. Asa ca o metoda mai buna este sa imprimi pe hirtie normala, o laminezi fata/verso si o lipesti temeinic cu prenandez.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări