Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inceputurile PCB

coco243

Postări Recomandate

• Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

45

• ratza

18

• srdjan

9

• remus68

7

Top autori în acest subiect

Deci sursa pt un amplif stereo de va contine 40000uF, si un traf de 200-250W.

Daca se folosesc sarcini de 8 ohm este suficient un traf de 250w pentru amplif stereo insa cu sarcini de 4 ohm recomandat ar fi un traf de 350-400w.

ATENTIE la tensiunea de iesire care difera in functie de sarcina boxelor. Se poate vedea in datasheet.

Tensiunea de iesire nu difera in functie de sarcina.
Link spre comentariu

Cand am spus ca difera tensiunea de iesire, ma refeream bineintales la tensiunea sursei, ca despre ea era vorba. Deci in datasheet avem ca tensiuni recomandate 27V pt 4Ohm si 35V pt 8Ohm. Avand tensiune de alimentare diferita, mai mare pt 8Ohm, curentul care va trece prin sarcina va fi aprox acelasi. Raman la parerea mea, ca daca se respecta tensiunile recomandate in functie de sarcina, un transformator de 250W este suficient pt stereo, bineintales mergand pe ideea ca vrem distorsiuni cat mai mici, sub 0.5%, si nu zgomot.La 0.5% distorsiuni, TDA7294 scoate, conform datasheet, 70W. Un traf de 400W mi se pare totusi un pic cam mare pt 2x70W putere de iesire audio. Mult mai important (daca vrem sa fim pretentiosi) nu este supradimensionarea trafo, ci folosirea unuia de f buna calitate, preferabil toroidal si capacitatile de filtrare dimensionate generos.

Link spre comentariu

In acest caz este vorba de un transformator de 2x24Vca / 5A, nu are cum sa fie 10 Amperi in total (!!!) deoarece in cazul alimentarii simetrice, cele doua infasurari secundare sint inseriate ; la capetele reunite ale celor doua infasurari se obtine suma celor doua tensiuni (bineinteles daca sint fazate corespunzator), dar niciodata nu se va obtine suma curentilor.

Mersi, mi'ai lamurit'o pe asta. De fapt era logic ca nu are cum sa suporte mai mult curent, ca doar sarma are aceeasi grosime. Mai greseste omu'.
Link spre comentariu

In sfarsit mi-am facut timp si am mai invatat ceva in plus, am idee despre schemathics design si PCB design si avand cumparat un amplificator TDA 2030A m-am hotarat sa reincep lucrul la proiectul cu statia de amplificare, deci folosind un TDA 2030A si Data Sheet-ul lui LM1875. Vreau sa-mi fac placa dupa urmatoarea schema din datasheet: [attachment=0]AmplifSch.JPG[/attachment] O sa-mi cumpar componentele, sa-mi spuneti daca ar fi ceva nereguli. Am sa revin cu amprenta proiectului si schita lui facute in programul de design dupa ce le termin. Sa ma sfatuiti va rog ce sursa de curent sa cumpar.

Link spre comentariu

Pentru sursa de alimentare ai nevoie de un traf de vreo 2x14Vca la 50VA, una sau două punţi de 5-10A şi cîte un condensator de 4700uF/35V pe fiecare ramură.

Dar de ce imi trebuie trafo 2x14Vca daca eu am alimentare simpla?
Link spre comentariu

Am facut si schema PCB, nu e chiar 100% ok, imi dau seama deoarece nu am conectori, sau mufele mame ale alimentarii si mufa pt semnalul de amplificat, mufa pt boxe. da oricum cam asa arata:[attachment=0]AmplifAltiumPCB.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Asa ca acum sunt odihnit, in PCB-ul anterior am facut schema in mare parte dar nu e utilizabila cred: Nu stiu cum trebuie facuta fizic legatura dintre emitatorul de semnal (calculator ma gandesc ) si amplificator prin ce mufe? fire? Deasemenea nu stiu cum trebuie facuta legatura dintre amplificator si boxe Nu stiu cum trebuie facuta legatura dintre transformator si amplificator Deci ce componente imi trebuie, conectori, mufe, ca sa le pot lua datasheetul si dimensiunile ca sa le pot pune pe cablaj

Link spre comentariu

Eu pun găuri pentru fire pe cablaj. Parţial din lene, parţial pentru că e mai ieftin fără ele. Pune integratul în marginea cablajului pentru că nu vei putea să-l montezi pe radiator.

Link spre comentariu

Eu pun găuri pentru fire pe cablaj. Parţial din lene, parţial pentru că e mai ieftin fără ele. Pune integratul în marginea cablajului pentru că nu vei putea să-l montezi pe radiator.

Sunt la inceput de tot, de abia invat sa ma descurc cu programul asta de design, folosesc altium designer si mi-a fost si asa greu sa gasesc rutele manual pt fire ca autorutingul nu-mi merge, si nu stiu de ce, nu stapanesc programu asta asa bine, deci imi e greu sa mut integratul, eu am facut dimesniunile placii dupa una pe care o am, am cumparat mai demult o placa de textolit de 100mm/45mm si incerc sa le inghesui pe aia. In orice caz o sa fac intai circuitul pe o placa de test, ca am si una din aia, da tot imi trebuie niste mufe ceva, ma gandesc, cum iau eu semnal de la calculator?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări