Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

subwoofer izobaric

Vizitator teo76

Postări Recomandate

buna seara am citeva intrebari ptr construirea unui subwoofer izobaric:cat trebuie sa fie distanta dintre cele doua fete ale dif (dif vor fii puse unul peste altul fata in fata ),18 mm grosimea unei placi de pal este de ajuns? Daca maresc lateralele cutiei cu 20 cm ptr a acoperii cu o plasa difuzorul care in mod normal ar trebuii sa ramana in afara, influentez cu ceva calitatea sunetului? vreau sa fie protejat si dif din afara din cauza fetitei mele care sigur il va gasi interesant si dif va avea de suferit.multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

8

• Jimmy

1

Distanta minima este cat iese in afara suspensia difului. Acei 18mm cred ca sunt de ajuns. Daca ii pui acele laterale, se va auzi mai bubuit. Insa aliniamentul izobaric se mai poate face si altfel in conditiile tale. Montezi al doilea difuzor in spatele primului, in interiorul cutiei intr'un "tunel", asa fel incat doar difuzorul din spate comunica cu restul cutiei. Vezi "front to back" mai jos.

Dezavantajul este ca trebuie sa faci cutia putin mai mare pentru ca acest tunel ocupa si el un anumit volum pe care trebuie sa'l calculezi. Insa arata mai frumos si scapi de grija cu o simpla fata de panza. Adica va arata ca o boxa obisnuita, doar ca mai are un difuzor inauntru.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator teo76

ca iese cutia mai mare nu este nici o problema ,problema este cu cat trebuie sa maresc volumul ptr a intra si al doilea difuzor?cat se mai adauga la cei 60 de litri si cum trebuie sa arate (maI lunga ,mai inalta ,mai lata cum?)ptr ca la un volum dat se pot face diverse combinatii de lungimi ,latimi, inaltimi ,ptr a da volumul care trebuie .

Link spre comentariu

ca iese cutia mai mare nu este nici o problema ,problema este cu cat trebuie sa maresc volumul ptr a intra si al doilea difuzor?cat se mai adauga la cei 60 de litri si cum trebuie sa arate (maI lunga ,mai inalta ,mai lata cum?)ptr ca la un volum dat se pot face diverse combinatii de lungimi ,latimi, inaltimi ,ptr a da volumul care trebuie .

Pai e simplu. Priveste acel "tunel" dintre cele 2 difuri ca o cutie mai mica. Intre magnetul primului dif si membrana celui de'al doilea lasa cam 3-4cm. Calculezi volumul acelei cutii, si vezi cat trebuie sa adaugi la cutia mare.

Am facut si o schita, nu e chiar asa de estetica dar cred ca intelegi ideea. Scazi volumul cutiei rosii din cea neagra, si asa vezi cat ii mai adaugi sa ajungi la cei 60l.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator teo76

acum mi-am dat seama ca la difuzorul din spate nu o sa am acces sau nu pot sa-l scot vreodata daca am nevoie (sau pot? si nu imi dau seama)decat daca desfac cutia ceea ce nu doresc ptr ca va fi din mdf dupa care chituit vopsit etc, asa ca trec la varianta back to back dar la care iarasi nu stiu volumul

Link spre comentariu

Mda, e si asta un aspect. Treaba cu back to back e ca si ala tot in interiorul cutiei tre sa fie... Adica daca pui difurile pe peretii din afara cutiei, unul pe un perete, unul pe celalalt, se comporta ca o configuratie obisnuita.Daca tot esti asa sigur ca va fi nevoie sa ajungi la acel dif, fa cutia in asa fel incat un perete lateral sa se poata scoate (nu il lipesti il pui doar in suruburi). Ca sa nu zbarnaie pui burete pe marginile pe care va fi montat acel perete.

Link spre comentariu
Vizitator teo76

deci ma intorc la varianta front to back si la calcule ,Asadar volum cutie rosie din desen 60 litri cofiguratie 31.4*31.4*61.4=60.5 litri(merge),distanta dintre magnetul primului difuzor si membrana celui de-al doilea sa zicem 3 cm cum difuzorul are 12 cm inaltime va iesi o distanta intre cele doua cutii de 12+3-2(fata pe care va fi asezat primul difuzor )=13cm .

Link spre comentariu

Volumul cutiei rosii trebuie sa fie cat mai mic posibil, ea trebuie sa fie doar suficient de mare cat sa nu se loveasca difurile unul de altul. Adica o sa ocupe ceva gen 10-15l maxim. Difuzorul care va veni in afara va fi "ingradit" de acea cutie rosie, ca sa comunice doar cu cel din spatele lui.Volumul care te intereseaza sa fie 60l intern este cel al cutiei negre.

Link spre comentariu
Vizitator teo76

gata l-am dovedit :101 (copilul), intre cele doua difuzoare este 4 cm(poate nu se vede in desen ) .Daca nici asa nu e bine ,imaginatia mea e la pamint chiar nu stiu cum ar tebui sa vina asezate ,cutia rosie cutia neagra ,cutia rosie cutia neagra ,cutia rosie cutia cutia rosie cutia neagra ,neagra ,cutia rosie cutia neagra ,numai asta am in cap

Link spre comentariu

Exact asa e. :da Acordul il faci cu o teava de PVC de diametru 10cm si lungime 36cm, sau in functie de ce gasesti zi'mi si iti calculez eu. Oricum, minim 10cm diametru trebuie ca sa nu fosneasca aerul prin tub.

Link spre comentariu

volumul de 60 litri este volumul net adica include si volumul ocupat de dif si tubul de acord?

Da, este volumul net, adica nu include. Un dif de 10 toli ocupa cam 3 litri, tu ai doar unul pt ca celalat este in acel tunel pe care l'ai socotit deja. Tubul - faci un calcul si vezi cat ocupa.
Link spre comentariu
Vizitator dragosss

SAL SUNT NOU PE AICI.VREAU SA ADAUG SI EU CEVA REFERITOR LA PROBLEMA TA.DACA CONSTRUIESTI O BOXA DUPA URECHE O SA SUNE IN TOATE MODURILE NU MAI CUM AR TREBUI NU.PRIMUL PAS AR FI AFLAREA PARAMETRILOR T\S AI DIFUZOARELOR.DACA NU LE AI DATE DE FABRICA LE POTI AFLA PRIN MASURAREA DIFUZOARELOR LUCRUL CAM COMPLICAT PT UN PRIM PAS IN DOMENIU.AL 2 PAS AFLAREA E.P.B. LUCRU DE CARE VAD CA NU A AMINTIT MAI NIMENI PE AICI SAU POATE MI-A SACAPAT.

Link spre comentariu
Vizitator dragosss

SAL SUNT NOU PE AICI.VREAU SA ADAUG SI EU CEVA REFERITOR LA PROBLEMA TA.DACA CONSTRUIESTI O BOXA DUPA URECHE O SA SUNE IN TOATE MODURILE NU MAI CUM AR TREBUI NU.PRIMUL PAS AR FI AFLAREA PARAMETRILOR T\S AI DIFUZOARELOR.DACA NU LE AI DATE DE FABRICA LE POTI AFLA PRIN MASURAREA DIFUZOARELOR LUCRUL CAM COMPLICAT PT UN PRIM PAS IN DOMENIU.AL 2 PAS AFLAREA E.P.B. LUCRU DE CARE VAD CA NU A AMINTIT MAI NIMENI PE AICI SAU POATE MI-A SACAPAT.

PARTEA BUNA A LUCRURILOR ESTE CA LA SISTEMUL ISOBARIC VB VA FI 1/2DIN VB NECESAR UNUI DIFUZOR FB RAMAMAND ACELASI .LUCRU IDEAL IN CTIA DE SUBWOOFERE.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări