ssilvviu Postat Decembrie 27, 2009 Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Pompa de recirculare, dupa cum s-a scris mai sus, se monteaza pe retur.Avand vas de expansiune deschis, nu ai unde pune supapa de suprapresiune. Link spre comentariu
Vizitator clncatalin Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 La multi ani tuturor!Am si eu nevoie de un sfat. Aunt fericitul proprietar al unei instalatii de incalzire cu serpentina, pompa de recirculare si vas de expansiune deschis. De curand un amic de-al meu, care are ceva asemanator mi-a zis ca nu ii mai merge pompa. Pe rotorul acesteia se depusese foarte mult calcar (din apa de robinet cu care completam in vasul de expansiune). Imi este teama sa nu patesc si eu la fel. O alta persoana cu o instalatie asemanatoare mi-a spus ca a pus in vasul de expansiune calgon si de 5 ani are totul ok. Intrebarea mea este daca este bine sa adaug calgon sau acesta face mai mult rau decat bine? Atasez documentatia pompei.Va multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Este bine ca in instalatiile de incalzire apa sa fie schimbata doar daca apar avarii(tevi sparte sau altele).Nu se recomanda a se "spala"instalatia la inceput de sezon rece,asa cum cred multi ca e bine.La fiecare spalare sau completare cu apa in circuit se adauga o cantitate suplimentara de saruri si calcar care se depun incet incet in instalatie si in cazuri extreme duc la blocarea pompelor,vanelor cu trei cai samd.In plus creste consumul de combustibil(solid,lichid,gazos)deoarece calcarul actioneaza ca un izolator intre apa si teava.Daca totusi s-a ajuns intr-o astfel de situatie se recomanda spalarea intregii instalatii cu detartrant(Aquamax),urmand apoi sa fie remediate eventulele neetanseitati iar dupa umplere apa sa fie mentinuta in instalatie pe cat posibil,pe toata durata de viata a instalatiei. Link spre comentariu
Vizitator clncatalin Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Aveti dreptate. nici eu nu am scos apa din instalatie niciodata,de 2 ani de cand o folosesc, dar, avand vasul de expansiune deschis, o parte din apa se evapora si la doua- trei zile sunt nevoit sa completez cu 1-2 litri (am un vas de expansiune destul de mare). Apa de aici de la noi este foarte dura si calcarul se depune si pe galetusele in care mai oprim cateodata apa pentru diferite nevoi. acest lucru ma ingrijoreaza. Link spre comentariu
macvio53 Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Poti pune calgon in apa din instalatie dar nu stiu care ar fi marele castig.Aceeasi problema si daca ai monta un filtru anticalcar pe teava de alimentare cu apa de adaos.Apropo unde ai montat pompa de recirculare?In momentul functionarii pompei apa din vasul de expansiune nu tinde sa fie aruncata din vas?Ai ceva aparate de masura montate pe instalatie? Link spre comentariu
tocavali Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Salut, Pot sa va dau niste sfaturi.Pompa de recirculare se monteaza daca nu aveti termosistem sau daca doriti sa mariti randamentul instalatiei.Mai intai va pot spune ca pompa de recirculare se pune pe retur adica inainte de a intra apa in cazan, apoi faptul ca nu se incalzesc toate caloriferele pot fi 3 cauze: 1 - nu ai aerisit cum trebuie ; 2 - aerisitorul nu este montat la capat de coloana daca exista un singur capat (pentru ca pot exista mai multe capete de coloana) si 3 cand ai facut aerisirea trebuia sa fie tot timpul vasul plin (avand in vedere ca ai vasul mic sigur nu ai completat). Cu privire la calciul depus pe tevi ar fi bine sa goliti instalatia, sa-i faceti recirculare cu una sau 2 cutii de calgon, dupa care goliti din nou apa. Spalatul instalatiei sa-l faceti o zi. Dupa ce goliti instalatia sa alimentati cu apa demineralizata sau de izvor. Ar fi bine sa adaugati si antigel ( 10 - 15%) face ungerea la pompa si impiedica inghetul apei in instalatie. Petru a face aerisirea inchide robinetul principal de tur (nu cel de la calorifere) si deschide robinetul de aerisire. Acest lucru sa-l executati cu instalatia pe termosistem altfel pompa va merge in gol. Link spre comentariu
Vizitator pyphot Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Instalatia mea intradevar are tevile descendente iar cazanul este mai jos decat restul tevilor.aseara am montat pompa de recirculare una cu 3 trepte nemteasca si am caldura in toata casa pana dimineata caloriferele mentinandu-se la o temp de 60 grade(dimineata).seara cind am facut facut focul am avut temp de 90-95 grade.dar am o mica problema din cauza ca cele mai apropiate calorifere sunt mai fierbinti.deoarece pompa de recirculare am montat-o inainte de intrarea in cazan pe retur aceasta tragea apa mai mult din cele 2 calorifere asa ca am inchis putin robinetii de la aceste 2 calorifere si asa le-am facut sa circule apa prin toate la fel.aseara am avut 30 grade in camere si 27 pe hol unde nu este niciun calorifer doar tevile de tur si retur.si aceasta cu cateva vreascuri,2 lemne groase ca pe mana si 2 carbuni,iar dimineata era jar in cuptor maxim.dar seara innainte de culcare inchid tirajul la cazan ca sa nu mai intre aer rece asa mentinand temp constanta in interior mai mult timp.multumesc frumos la toti pentru sfaturi.un an nou fericit si la multi ani. Link spre comentariu
Vizitator clncatalin Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Poti pune calgon in apa din instalatie dar nu stiu care ar fi marele castig.Aceeasi problema si daca ai monta un filtru anticalcar pe teava de alimentare cu apa de adaos.Apropo unde ai montat pompa de recirculare?In momentul functionarii pompei apa din vasul de expansiune nu tinde sa fie aruncata din vas?Ai ceva aparate de masura montate pe instalatie?Am montat pompa pe retur, chiar inainte de intrarea in serpentina din soba. Vasul de expansiune este legat pe retur, inaintea pompei de recirculare, dar la iesirea din serpentina am o ramificatie > o teava duce apa calda la calorifere si alta, pe care am montat un robinet(din care reglez debitul care urca) duce deasupra vasului de expansiune si apa aerata (sau aburul in cazul in care fierbe apa ) se duce in vasul de expansiune deschis, curgand liber in vas. Link spre comentariu
Vizitator clncatalin Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Nu am aparate de masura pe instalatie. Cand mi-a fiert apa in serpentina, aburul a iesit pe teava care urca deasupra vasului de expansiune. Oricum, asta s-a intamplat doar de 2 ori. Cat despre reglarea temperaturii, pun mana pe calorifer si ma uit la termometrul de camera. Asa stiu daca mai pun lemne pe foc sau nu. Am atasat o schema a instalatiei mele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Nu am aparate de masura pe instalatie. Cand mi-a fiert apa in serpentina, aburul a iesit pe teava care urca deasupra vasului de expansiune. Oricum, asta s-a intamplat doar de 2 ori. Cat despre reglarea temperaturii, pun mana pe calorifer si ma uit la termometrul de camera. Asa stiu daca mai pun lemne pe foc sau nu. Am atasat o schema a instalatiei mele.Adevarul ca daca te uiti la termometru ai un stres in plus,pui lemne in foc cat sa iti fie bine si atat.Am zis(scris) bine sau rau? Link spre comentariu
Vizitator clncatalin Postat Decembrie 30, 2009 Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Ati zis foarte bine. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 acu satau si ma gandesc ce sa va scriu ,multi dintre voi nu atzi citi tot topicul ,tornado fara suparare da toate pompele se pun pe retur ,apa e mult mai rece si merge la o presiune mai mare decat pe tur ,asta inseamna randament mai mare, da ma gandesc , ca unii dintre noi se gandesc la pompa de RECIRCULARE , nu cea care face circulatzia apei in circuit ,unul dintre noi zicea ca no vazut pompe mai mari de 70 w ,te inseli sunt si de 1 kilowat , dar cele de cazazne pana la 50 kilo nu necesita mai mult de 150w, sa ravin , pompa de recirculare ,si cuvantul zice recirculare , este acea pompa care face circuitul mic in cazan cu termostat electric ,acea pompa mentzine cazanul la aceeasi temperatura atat jos cat si sus , si sa va explic de ce este necesara acea pompa suplimentara , simplu unul din avantaje e ca apa nu mai poate fierbe ,sau ma rog nu mai produce asa usor bule mici de aer in cazan chiar si la temperaturi de sub 90 grade , deci pe viitor nu mai confundatzi pompa de recirculare cu cea de circulare sai zic , intro instalatzie bine gandita trebuiesc 2 pompe asta e cert ,daca vrei si randament de oricare natura ar fi cazanul normal sau cu gazeificare . ok sa raspund si celui care a deschis topicul , asa cum mai spunea cineva daca nu sa modificat traseul instalatziei , nu e necesara pompa ,dar potzi pune un by pass cu o pompa pentru folosiri ocazionale ,acum daca nu te deranjeaza aspectul tzevilor ,parerea mea lasale asa , nuse stie daca se ia curentul ce faci ,bagi apa pe foc ca mine si stai in frig (glumeam) ,verifica toata tubulatura la vara , sa fie curata , scoate toate caloriferele ,sper ca au olandeji , saplale bine cu solutzie cu soda caustica , sa vezi ce mai mizerie iese din ele mamama . vasul de expansune lasal deschis si sa fie pe retur obligatoriu , in cel mai inalt punc al instalatziei pune un rubinet ,cu rol de aerisitor , (cel de care vorbeai tu ca e un rubinet pe undeva jos sub soba , nu e aerisitor , poate pe acolo golesti instalatzia ,) vreau sa precizez ca am montat mai multe instalatzii prin termosifonare , una chiar la socrumiu cu 4 calorifere si o mers excelent timp de 6 ani aprox fara probleme , Link spre comentariu
vfp_marius Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 salut dute aici la pagina asta e o pompa de circa 500w http://www.geomy.bizoo.ro/vanzare/98393 ... OP-S-40-10 Nu am incercat dar nici nu am vazut sa fi montat cineva 2 pompe deoarece nu cred ca are rost. Dar daca crezi ca apa nu circula repede poti sa incerci cu o pompa de putere mai mare sau doua una dupa alta pe retur. In acest caz trebuie ca pompele sa sa traga apa in aceiasi directie (vezi semnul de pe pompa care indica iesirea apei). Eu am o pompa Grunfos cumparata din Carefour care are un comutator care se poate seta puterea 35 sau 70W. Cu cele 8 calorifere pe care le am merge bine si cu 35W dar am lasat-o pe 70W.Daca apa din centrala ta se incalzeste prea tare (peste 95% C) si caloriferele nu disipa caldura intredevar ai nevoie de o pompa mai mare dar nu am vazut sa utilizeze cineva o pompa mai mare de 70W. Totusi uita-te pe pompa si monteaza cu semnul spre calorifere (in acest fel apa este trasa din centrala si impinsa in calorifere) eu asa am montat-o. Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 7, 2010 Partajează Postat Aprilie 7, 2010 Pompa se coreleaza cu intinderea instalatiei (=rezistenta la curgere). O instalatie intinsa (zeci sau peste 100 de calorifere!) e alimentata de un cazan de putere corespunzatoare si circulata cu pompe adecvate (sute de watt)(ati vazut cum arata un cazan de 620 kW? dar o centrala cu 3 asemenea dihanii?) La instalatiile dv. pompele pot functiona suficient de bine si pe treapta minima (multi nu inteleg prea bine cum functioneaza aceste pompe de circulatie; e suficienta o diferenta mica de presiune. La circulatia prin termosifon credeti ca apa are viteze de metri/secunda prin tevi? Orice pompa veti instala, chiar cea mai mica pe care o gasiti, apa va circula mult mai repede!)Referitor la montarea pe retur: toate pompele suporta temperaturi peste 100 de grade (in instalatiile "profesionale" proiectele le prevad intotdeauna pe tur!). Singurul argument valabil ar fi ca la instalatiile cu vas de expansiune deschis, functionand la presiune joasa creste fenomenul de cavitatie (mai ales la treptele de viteza mare), instalarea pe retur facandu-se unde presiunea statica e maxima. In afara de zgomot, cavitatia produce oboseala materialului paletei si ruperea aripioarelor (in timp). Acesta e motivul principal pentru care instalatiile cu pompare se realizeaza in general cu vas de expansiune inchis si presurizat (presiunea de lucru e optima intre1 si 2 bar la cazanele de apartament), avand ca element de protectie supape de descarcare (uzual de 3 bari) pe iesirea din cazan (unde se formeaza presiune in caz de fierbere) Succes! Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 eu personal la capacitati asa de mici nu as pune 2 pompe, una singura si o fana de amestec termostata, (termoventil) se gaseste pentru toate tipurile de cazane mici pana la 100kW. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum