validae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Păi ce motor aveţi până la urmă ? Cel din schemă, sau asincron obişnuit ? Dacă e obişnuit, vedeţi starea curelei sau rolelor de fricţiune, să nu fie uzate sau cauciuc îmbătrânit şi nu mai antrenează ferm platanul, apar alunecări.. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Cel din schema postata anterior, direct drive. Axul/lagarul e ok, e uns, nu are joc... Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Poate e o problemă la partea de feedback, fie cuplajul bobinelor traductorului nu mai e optim, fie ceva componente devalorizate.Văd ceva semireglabili de reglaj, posibil să fie contacte imperfecte, verificaţi şi electroliticii din zonă, totuşi e un aparat destul de vechi... Link spre comentariu
daniels Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Validae, pick-upul asta nu are motor, rotorul este chiar platanul. Sunt 3 pick-uri cu solutia asta. Carageae, la tine nu se regleaza turatia deloc, nu se stabilizeaza deloc patratele de pe platan? La mine sunt stabile, dar la o rotatie completa, de fiecare data in acelasi loc, sunt 3, 4 patrate care alearga ceva mai repede, dar tot se vad patratele, dupa care merge normal. Nu se simte la ureche. Pe iesirile CI nu am tensiuni riguros egale si banuiesc ca de acolo e problema. Sunt si mai mici ca in schema. Am in plan sa desfac bobinele si sa refac lipiturile. Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Înţeleg că platanul e chiar rotorul, dar bucla de reacţie a turaţiei se bazează pe o informaţie captată de nişte bobine.Poate acolo e problema... Link spre comentariu
carageae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Ce ar putea face bobinele? Turatia in mare e ok, deci inductanta e corecta. Electroliticii i-am schimbat, doar cel de filtraj principal a ramas, masoara 1200uF Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 (editat) Acolo e şi un magnet permanent...nu cumva distanţa dintre traductor şi platan e reglabilă ? Editat Martie 16, 2020 de validae Link spre comentariu
carageae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Nu. E o banda magnetica pe platan. Nu sunt la pc acum, dar vedeti pe net cum arata "motorul"...e un sfert de cerc in care sunt bobinele. Eu nu am vazut nimic gen sina sau gauri ovalizate de reglaj... Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Atunci verificaţi componentele din bucla de reacţie. Link spre comentariu
daniels Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Pe platan este lipit un inel din cauciuc magnetizat N-S. Inainte de bobinele motorului sunt niste bobine care detecteaza pozitia polilor. Am vazut pe la polonezi ca refac lipiturile la acele bobine. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 La 16.03.2020 la 19:30, carageae a spus: Am schema, intrebarea e ce poate cauza instabilitatea rotatiei? In aparenta e ok, canta la turatie normala, dar e imposibil sa prinzi liniutele in pozitie de stationare 100%, cum ar trebui. Sau am eu pretentii prea mari? Ar ajuta oare stabilizarea alimentarii generale? Am gasit si un caiet de service, dar e in poloneza si nu e destul de clar pt. un OCR decent. Vazand zilele trecute noile postari, mi-am amintit ca am si eu la pickupul meu aceeasi problema dar din lipsa de timp tot amanasem rezolvarea ei. Cu ocazia timpului liber mai mult oferit de problema coronavirus, am muncit ieri ore intregi ca sa-l repar, neimaginandu-mi ca va fi asa de dificil, iar ca de obicei cauza a fost simpla si de doi bani insa munca necesara pentru a o identifica a fost mult prea multa, deoarece masuratorile trebuiesc facute cu pickupul in functiune iar placa este accesibila incomod... de dedesubt... Deconecteaza firele ce duc la cei doi potentiometri de reglaj ai turatiei de pe carcasa pickupuli, dezlipind firele de la bornele marcate 33 si 45 de pe PCB (v mai jos poza). Deconecteaza-le pe ambele simultan (neaparat, sa nu mai fie nimic conectat acolo la bornele 33 si 45). Conecteaza cu alte 2 fire un potentiometru extern de 2k2 intre borna 33 si masa. Aseaza pickupul in pozitia normala de lucru, selecteaza turatia 33, regleaza turatia din noul potentiometru si verifica pe stroboscop daca astfel turatia este stabila. Repeta procedura pentru turatia 45, mutand potentiometrul extern la borna 45 si observand dupa stroboscop daca astfel turatia este stabila. Daca astfel cu potentiometrul extern turatiile devin stabile si nu mai fluctueaza, atunci cel putin unul dintre cei doi potentiometri de reglaj ai turatiei 33/45 R301, R302 este cu problema. Daca insa turatiile raman in continuare instabile, atunci problema este pe placa electronica sau la motor/traductor, si ai de sapat acolo, eventual facand o rugaciune si aprinzand o lumanare pentru ca nu cumva sa fie defect vreunul dintre integratele UL1403P sau vreun traductor care-s greu de gasit. La mine in special turatia 33 era instabila, fluctua mult + si -. Toate nivelurile DC si formele de unda ale semnalelor pe placa erau instabile. Ce era mai interesant era ca dupa mult timp de verificari, masuratori si cautari facute in pozitii incomfortabile care mi-au pus la incercare operatia de hernie de disc, la pinul 4 al lui UL1111 am gasit cu osciloscopul un semnal DC instabil si cu mult zgomot suprapus (detectabil numai cu osciloscopul setat pe AC si la sensibilitati bune, de 10mV/div !), si numai asta m-a indreptat in directia corecta. Ceea ce cauza instabilitatea semnalului, zgomot, si determinand in final fluctuatii in special ale turatiei 33, erau "pierderi" in potentiometrul pentru reglajul turatiei 45 (!!!!). Datorita murdaririi, oxidarii ori desprinderii de carbon de pe pista rezistiva si depunerii acestuia intre borne si carcasa ori intre pista rezistiva si carcasa potentiometrului, aparea astfel o rezistenta nedorita si instabila catre carcasa potentiometrului (zeci-suta de kohmi masurata cu multimetrul). Am rezolvat desfacand carcasa potentiomerului si curatandu-l bine in alcool izopropilic, frecand cu o pensula mica in alcool. Atentie: potentiometrul cu problema masura in sine foarte bine, corect si stabil cu ohmmetrul conectat atat la firele sale de conexiune cat si direct la bornele sale, problema era insa aparitia unei rezistente instabile de valoare mare intre bornele si carcasa acestuia (zeci ... sute de kohmi) din posibilele cauze explicate anterior. La mine a avut acum aceasta problema potentiometrul pentru reglajul turatiei 45, rezistenta aparuta intre bornele sale si carcasa(=masa) influentand functionarea si cauzand instabilitatea turatiei 33 chiar daca potentiometrul respectiv era deconectat de la masa de catre comutatorul ce era setat pe 33, d'aia m-a si ametit destul de mult pana sa identific cauza reala ca fiind taman celalalt potentiometru (cel pentru 45) si nu cel pentru turatia 33 care era cea care fluctua mai mult. Iar ca treaba sa fie si mai haioasa, la final mi-am amintit ca de fapt mai patisem asta in urma cu vreo 8...10 ani cand inlocuisem potentiometrul pentru reglajul 33... Cu ocazia necesitatii masuratorilor pe placa, a trebuit sa scot si schema detaliata a buclei de reglaj si fara de care ar fi fost dificil de reparat, o postez aici (valorile de tensiuni marcate nu sunt cele masurate ci sunt cele copiate din schema originala pentru referinta).... sper ca nu am gresit nimic la ea. In esenta contine un formator de impulsuri (se preia semnal de la iesirea unuia dintre amplificatoarele UL1403P de comanda a motorului trifazat), un convertor frecventa-tensiune, un amplificator de eroare si etaj de comanda a tensiunii de alimentare a oscilatorului de 60kHz (oscilator care nu apare in schema): Dupa reparatie, pentru regajele finale ale turatiilor se procedeaza astfel: - cu pickupul in pozitie de lucru se rotesc butoanele celor doua potentiometre de reglaj 33 si 45 ale pickupului (R301, R302) in pozitia lor medie - se comuta pe 45 si se regleaza turatia corecta 45 (dupa stroboscop) din semireglabilul R121 (R21 pe PCB) de 47k de pe PCB (v. poza de mai jos) - se comuta pe 33 si cu semireglabilul R122 (R22 pe PCB) de 4k7 se regleaza dupa stroboscop turatia corecta 33. Obs: in imaginea de mai jos, acei semireglabili nu sunt cei originali, ci acestia au fost deja inlocuiti cu altii capsulati. Atentie inainte de toate sa nu existe probleme de natura mecanica (frecare intre platan si miezurile bobinelor statorului motorului ori ale traductoarelor, intre platan si carcasa pickupului, frecare in axul suport al platanului, intre varful angrenajului de pe ax si cama pentru autoreturn, etc.). Pozitiile bobinelor motorului si ale traductoarelor fata de banda magnetica a platanului, precum si inaltimea si perpendicularitatea axului platanului sunt ajustabile. Link spre comentariu
validae Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) Felicitări pentru extraordinara meticulozitate şi mai ales pentru disponibilitatea de a împărtăşi şi altora rezultatul .Am bănuit şi eu potenţiometrii din bucla de reglaj al turaţiei, aşa cum am scris în primele postări. Editat Martie 18, 2020 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 Multumesc. Pana la urma ramane de vazut daca aceeasi problema -sau eventual alta- o fi existand si la ceilalti... Eu deja demult am schimbat si UL1403P... care azi nu se mai gasesc. Era cat pe ce sa-l dau deoparte si sa comand un Audiotechnica LP-120 sau Pioneer PLX-500... am zis totusi sa-i mai dau o sansa, mai ales ca problema cu virusul de azi fac sa fie incerte livrarile din afara, respectiv nu se stie daca si cand se va inchide aici la job unde primesc si coletele. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 Multumesc, d-le Traian B! Da, asa chichite ma asteptam si eu sa fie, mai ales ca am deja experienta si cu GS431, se pare ca polonezii au avut un adevarat talent la a incurca lucrurile... Eu ma gandeam deja la un mecanic bun ca sa adaptez un motor direct drive central, recuperat in buna stare de la un pickup Dual CS607...o sa mai incerc. Pacat ca nu suntem mai aproape, ar fi fost interesant de comparat cele doua pickupuri prin interschimbarea placilor...asta intentionez cu cele doua GS431...candva o sa le atac si pe alea, am tot ce-mi trebuie: doua pickupuri functionale, fotocelule noi, restul pieselor echivalente - noroc ca ala e pe tranzistoare - o curea 100% noua. Va trebui si la al meu sa verific cu un osciloscop daca nu cumva unul din cele 3 integrate are vreo distorsiune aleatoare care provoaca fluctuatiile....potentiometrele o sa incerc sa le schimb din start daca gasesc ceva ce se potriveste mecanic acolo. Aici ar merge si din alea chinezesti, ca nu invartim toata ziua de ele... Buba e tocmai pozitia si felul cum e pusa placa, cred ca n-am decat sa-mi fac un banc de lucru cu crocodili si fire ecranate, sa pot depana din pozitie normala asa ceva...dar nu stiu daca merita. Cred ca la fratiorii GS431, daca nici dupa comparare si interschimbare nu imi iese treaba - amandoi au aceeasi hiba, anume o frecventa sub 1Hz care se suprapune peste cea utila, le adaptez motorase de casetofon cu regulator incorporat de turatie....vor fi mai bune asa decat cu control optic aiurea ca acum... Link spre comentariu
daniels Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 Multumesc @Traian B, nu as fi procedat vreodata asa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum