Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lcd smartie şi hd44780...

MifTy

Postări Recomandate

domnilor, deci am.am lcd-ul, am softu', am instalat ?i chestia cu parportu', ?i mai am ?i draci cu caru'... c? m? frec de 2 zile ?i nu prea iese...ini?ial, am "reu?it" s? uit un traseu pe pl?cu??, ?i contrastul nu prea mergea, apoi mi-am dat seama c-am lipit prost cablul de prelungire de la paralel? (tot r?ul spre bine, acum ?tiu de ce nu-mi mergeau programatoarele de avr!!! :rade: ), acum...acum textele apar pe lcd, se plimb? mumos... dar literele ?i cifrele sunt aiurea.adic? în loc de "CPU @ 580 MHz" apare "CPT @ 430 LHx", ?i alte elucubra?ii de-astea...nu, nu apar chirilice sau ciud??enii pe ecran, doar c? pare c? nu mai "?tie" unde g?se?te majoritatea literelor ?i simbolurilor...LCD-ul e un raystar de 2x16, cump?rat de la tme (m? rog, de la o firm? care le ia de-acolo), am r?sverificat s? nu fi rasolit vre-un fir iar??i, dar de data asta nu mai e cazul... am schimbat lpt-ul de la bidirectional la epp, ecc ?i output only (a?a are lapul), chestia cu literele ca nuca-n perete r?mase...e alimentat din usb, cablul are sub 30 de cm, ?i e ecranat (un vechi cablu de imprimant? pe paralel?), ce s?-i mai fac?goang?lu' cic? s? modific timingul... o fac ?i p'asta, chit c? primele încerc?ri au fost degeaba: n-au nici un efect...careva cu idei??? :cry:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

4

• MifTy

3

• lorik199

3

• Spitfire

2

Top autori în acest subiect

LPT-ul trebuie sa fie EPP/ECC(ambele, ca pentru o imprimanta laser alb-negru).

Si mie mi-a facut ceva probleme softul, nu se incadra textul in linia de afisare, @*# erau afisate aiurea, etc.HD-ul nu trebuie alimentat de la sursa in comutatie, iar o chestie.(cel putin nu una prost filtrata cu ripla RF pe iesire.)

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am incercat sa-mi fac si eu asa ceva, dar n-am reusit

lcd-ul este 4x20

schema folosita

Posted Image

alimentat din pc si din sursa separata cu traf si stabilizator

mi se aprind 2 randuri , randul 1 si 3 (toti digitii sunt "plini")

am testat si cu ECP si EPP din bios

se asemenea am testat lcd smartie 5.3 respectiv 5.4

altceva nu mai am idee ce-as putea face

tin sa precizez c-am pus si lcd 2x16 si la asta imi sta aprins doar un rand

IDEI? :cry:

Link spre comentariu

mi se aprind 2 randuri , randul 1 si 3 (toti digitii sunt "plini")am testat si cu ECP si EPP din bios

la display-uri cu 2 randuri daca primul rand e plin iar al 2-lea gol dupa aplicarea tensiunii inseamna ca nu a primit setul de instructiuni de initializare. presupun ca e acelasi lucru si in cazul tau dar fiind cu 4 randuri, randurile pline apar atat 1 cat si 3.ar fi de verificat conexiunile si evident masa asa cum ti s-a sugerat si as zice si timpii pachetelor. softul ar trebui sa mearga bine dar nu imi aduc aminte daca are ceva setari legat de astaimediat ce este completa si corecta (si din pct de vedere al timpilor de procesare a instructiunilor de catre driver-ul lcd-ului) randurile "pline" ar trebui sa dispara. daca la aplicarea tensiunii si inainte de secventa de initializare nu apare acel rand plin verificati si contrastul.LE: vezi daca nu cumva al tau are 2 linii de enable... e posibil sa aibe 2 drivere, cate unul pt fiecare pereche de randuri
Link spre comentariu

m-am jucat cu timpul pachetelor si nimic, pe toata durata testelor doar acele randuri pline le-am vazut pe lcdnu stiu daca lcd-ul meu are 2 linii de enable, el este de la Dl. Emil (Marele Savant)atasez 2 poze cu el[attachment=0]LCD.rar[/attachment]maine caut un cablu cu mufa, ca testele de astazi le-am facut cu fire introduse in portul paralelsper sa reusesc ceva totusimultumesc de sfaturiam incercat si cu fir la pinul 25 (pt gnd) dar considar ca daca era alimentat din sursa pc-ului masa este comuna

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

maine caut un cablu cu mufa, ca testele de astazi le-am facut cu fire introduse in portul paralel

Dupa cum vezi, orice montaj, cat de simplu, trebuie facut cu simt de responsabilitate, definitiv, nimic improvizat.Felicitari pt. reusita, Laurentiu!
Link spre comentariu

LPT-ul trebuie sa fie EPP/ECC(ambele, ca pentru o imprimanta laser alb-negru).HD-ul nu trebuie alimentat de la sursa in comutatie, iar o chestie.(cel putin nu una prost filtrata cu ripla RF pe iesire.)

Am alimentat (pt. alta aplicatie) cu o sursa in comutatie si nu am avut probleme (o sursa batrana de 200 sau 250W). Off-topic: ce ma enerveaza pe mine la afisajele astea (HD) este faptul ca pinul 1 este GND si pinul 2 VCC. Bineanteles ca l-am alimentat invers si a scos un norisor de fum, moment in care deja incesem sa bocesc in memoria raposatului afisaj. S-a dovedit totusi mai rezistent decat aratau aparentele.
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări