Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lamuriri tensiuni ADC

srdjan

Postări Recomandate

am de gand sa ma reapuc de un proiect inceput mai demult lasat in paragina. de fapt e de facut de la 0 ca a fost facut pe breadboard... si nici sursele nu le mai gasesc dar nu-i stress. nu erau in stadiu foarte avansat.

proiectul consta in:

1) atmega8-16pu

2) sd-card

3) lcd 3310

4) UART <- max232 -> PC

5) MPX4115 (senzor presiune (nivel atmosferic) absoluta 0-5V)

task-ul principal e sa fac un log pe sdcard (FAT32) a valorilor presiunii la un samplerate dorit al ADC-ului

daca nu imi ajunge sram-ul pt toata treaba (desi probabil va fi suficient) voi stoca datele RAW

RS232 pt debugging si analiza datelor de un soft pe PC atat in timp real cat si preluare de pe sdcard (nu prin intermediul uC ci se scoate din circuit si se pune in cardreader) eventual se va extinde proiectul ca sa downloadez datele prin RS232 de pe card prin intermediul uC ulterior

am totusi o intrebare de prostuti :)

mi se merita sa alimentez uC la 3.3V pt a fi ok atat pt LCD cat si pt sdcard. am vazut marturii ca si max232 se misca bine la tensiunea asta de alimentare.

MPX4115 il voi alimenta la 5V si evident iesirea va fi pana la 5V pt valorile maxime suportate ale presiunii

totusi ce ma fac cu ADC-ul intern al lui atmega8? pot sa il alimentez la 5V si ii dau referinta tot de 5V sau trebuie sa-l alimentez la 3.3V?

daca trebuie sa-l aliemntez la 3.3V pot sa-i dau referinta de 5V fara sa influentez rezultatul si fara sa risc sa-l deteriorez?

Multumiri anticipate pt atentia acordata!

Pun intrebarea asta pt ca probabil voi fi criticat de profesori daca fac vreo boacana de bad-practice si nu as vrea sa umplul circuitul cu diode zener... si rezistente. deci incerc sa evit situatii de a aliementa card-ul si LCD-ul la 3.3V si sa-i dau "1" logic la 5V desi din experienta spun ca LCD-ul nu are probleme la asa ceva... cat despre card nu stiu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

3

• ratza

2

• danzup

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Orice tensiune mai mare ca referin?a va rezulta în 0xFF, adic? valoarea ie?it? din ADC va avea valoarea maxim? independent de tensiunea m?surat?. Nu în?eleg de ce nu folose?ti divizoare rezistive, pentru a putea seta comod limitele.

Link spre comentariu

clar ca se poate dar vroiam sa stiu daca poate lucra adc-ul (atat alimentare cat si semnal) la 5V in timp ce uC si perifericele exterioare sa mearga la 3.3V. adica AVCC 5V, AREF 5V, MPX4115 OUT max5V iar restu la 3.3V.in felul asta presupun ca am de castigat la "finetea" citirii semnalului de la senzor. de asta vroiam sa stiu daca se poate si e bine sau sa alimentez totul la 5V si sa reduc tensiunea de alimentare si datele la LCD si SDCARD la 3.3V

Link spre comentariu

Nu merge cum vrei tu. Tensiunea de la intrarea ADC trebuie s? fie mai mic? decît tensiunea de alimentare. Pentru traseele analogice va trebui mult? grij?, mai ales c? Atmega8 nu poate pune CPU în sleep pe durata conversiei. Neap?rat decupl?ri f?cute corect, dac? vrei precizie.EDIT: Las? 5V peste tot unde e necesar. Ce nu merge la 5V, pui la 3,3V.

Link spre comentariu

Nu merge cum vrei tu. Tensiunea de la intrarea ADC trebuie s? fie mai mic? decît tensiunea de alimentare. Pentru traseele analogice va trebui mult? grij?, mai ales c? Atmega8 nu poate pune CPU în sleep pe durata conversiei. Neap?rat decupl?ri f?cute corect, dac? vrei precizie.

EDIT: Las? 5V peste tot unde e necesar. Ce nu merge la 5V, pui la 3,3V.

Corect !

Asa as face si eu !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări