Vizitator TheAngel Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Salut. Incerc sa folosesc un astfel de numarator ... dar ori nu functioneaza ... ori nu stiu eu sa-l folosesc. Am: - o sursa de curent continuu de 4.5v (3 baterii de ceas) - un numarator CD4017 cu dataseet-ul: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... D4017.html - un led Am legat asa: - minusul la la catodul ledului - pinul 3 al numaratorului (output 0) la anodul ledului - minusul la pinul 8 al numaratorului (Vss) - plusul la clock prin intermediul unui intrerupator. Prin intermediul intrerupatorului incerc sa controlez numaratorul. Atunci cand fac contact pe clockul numaratorului ledul se aprinde, cand dau din nou impuls clock-ului ar trebuii sa nu se mai aprinda ledul, pentru ca ar trebuii sa scoata 5V (1 logic) pe urmatorul output. Din nefericire, la fiecare impuls (manual) pe clock se aprinde ledul. Daca leg ledul la "output 1" al numaratorului, acesta nu se aprinde niciodata. Unde gresesc ? Nu functiona ? L-am stricat ? Am observat ca daca nu leg minusul la Vss-ul numaratorului ledul se aprinde mai intens. Link spre comentariu
nickrvl Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Salut.Incerc sa folosesc un astfel de numarator ... dar ori nu functioneaza ... ori nu stiu eu sa-l folosesc.Am:- o sursa de curent continuu de 4.5v (3 baterii de ceas)- un numarator CD4017 cu dataseet-ul: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... D4017.html- un ledAm legat asa: - minusul la la catodul ledului - pinul 3 al numaratorului (output 0) la anodul ledului- minusul la pinul 8 al numaratorului (Vss)- plusul la clock prin intermediul unui intrerupator.Prin intermediul intrerupatorului incerc sa controlez numaratorul.Atunci cand fac contact pe clockul numaratorului ledul se aprinde, cand dau din nou impuls clock-ului ar trebuii sa nu se mai aprinda ledul, pentru ca ar trebuii sa scoata 5V (1 logic) pe urmatorul output. Din nefericire, la fiecare impuls (manual) pe clock se aprinde ledul. Daca leg ledul la "output 1" al numaratorului, acesta nu se aprinde niciodata.Unde gresesc ? Nu functiona ? L-am stricat ?Am observat ca daca nu leg minusul la Vss-ul numaratorului ledul se aprinde mai intens.Uite citeva exemple, compara ce ai tu cu schemele de aici si vezi unde e gresala.http://www.niqro.3x.ro/4017/4017.htm Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Am legat asa: - minusul la la catodul ledului - pinul 3 al numaratorului (output 0) la anodul ledului- minusul la pinul 8 al numaratorului (Vss)- plusul la clock prin intermediul unui intrerupator.-Nu mentionezi nimic despre alimentarea integratului, ci doar de masa. VDD este conectat undeva?-Mai ai intrarile clock-enable si reset. Cu alea ce ai facut?-Nu spui daca ai rezistenta de limitare pe LED. Fara, integratul se poate strica.-In general se prefera aplicarea unei rezistente intre intrare si VDD, iar intrerupatorul sa fie conectat la masa. Cand faci contact, aplici un zero.-Oricum, conectarea comutatorului direct pe cloc este nerecomandata. Cand apesi un buton, contactul vibreaza si da impulsuri multiple. Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Multumesc pentru raspunsuri ... chiar m-au ajutat. Sa explic ce pateam: 1) am incercat si cu VDD la +5v si fara .... am aflat pana la urma ca trebuie conectat la +5v 2) Am descoperit ca si clock-enable si reset trebuiesc conectate ... si anume la ground ... in cazul meu minusul de la baterii 3) Nu am rezistenta de limitare pe led, dar ledul deja nu se aprinde la intensitate maxima. Daca pun si rezistenta se aprinde si mai putin. Circuitul era doar de verificare daca CD4017 functioneaza asa cum ma asteptam. 4) Si marea greseala pe care o faceam .... neavand intrerupator, incercam sa dau impulsuri pe clock cu un fir pe care-l conectam eu cu mana si-l de conectam la +5V Dar, din greseala, am descoperit ca, atunci cand apropiam mana de firul conectat la clock, acesta primea raspunsuri. Intre timp mai conectasem conectat un led si la output 1. Si am vazut ca acestea se aprindeau si se stingeau foarte repede, deci clock-ul probabil isi lua un curent alternativ de la mine, suficient cat sa faca comutarea. Circuitul, teoretic, vroiam sa-l controlez din calculator, doar ca, am realizat ca laptopul meu nu are port paralel unde mi-ar fi fost simplu sa dau semnale de clock. Acum sunt in cautarea unei solutii de a aprinde 9 leduri (pentru fiecare output al lui CD4017) din calculator, dar nu am solutie. Am gasit un cablu convertor USB - paralel (acesta: http://www.conectica.ro/display/1-1-213 ... 36581.html), dar din ce am cititi nu functioneaza chiar ca un port paralel, si nu voi putea sa-l controlez scriind o valoare pe un port. Pe USB direct am vazut ca e destul de greu sa controlezi outputurile ... ai nevoie de drivere si alte lucruri. Pe serial (ceea ce laptopul meu are) inca nu sunt convins cum pot sa-l controlez ... si nici cati volti scoate acel serial. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Multumesc pentru raspunsuri ... chiar m-au ajutat.Sa explic ce pateam:1) am incercat si cu VDD la +5v si fara .... am aflat pana la urma ca trebuie conectat la +5v2) Am descoperit ca si clock-enable si reset trebuiesc conectate ... si anume la ground ... in cazul meu minusul de la baterii3) Nu am rezistenta de limitare pe led, dar ledul deja nu se aprinde la intensitate maxima. Daca pun si rezistenta se aprinde si mai putin. Circuitul era doar de verificare daca CD4017 functioneaza asa cum ma asteptam.4) Si marea greseala pe care o faceam .... neavand intrerupator, incercam sa dau impulsuri pe clock cu un fir pe care-l conectam eu cu mana si-l de conectam la +5VDar, din greseala, am descoperit ca, atunci cand apropiam mana de firul conectat la clock, acesta primea raspunsuri. Intre timp mai conectasem conectat un led si la output 1. Si am vazut ca acestea se aprindeau si se stingeau foarte repede, deci clock-ul probabil isi lua un curent alternativ de la mine, suficient cat sa faca comutarea.Circuitul, teoretic, vroiam sa-l controlez din calculator, doar ca, am realizat ca laptopul meu nu are port paralel unde mi-ar fi fost simplu sa dau semnale de clock. Acum sunt in cautarea unei solutii de a aprinde 9 leduri (pentru fiecare output al lui CD4017) din calculator, dar nu am solutie.Am gasit un cablu convertor USB - paralel (acesta: http://www.conectica.ro/display/1-1-213 ... 36581.html), dar din ce am cititi nu functioneaza chiar ca un port paralel, si nu voi putea sa-l controlez scriind o valoare pe un port.Pe USB direct am vazut ca e destul de greu sa controlezi outputurile ... ai nevoie de drivere si alte lucruri.Pe serial (ceea ce laptopul meu are) inca nu sunt convins cum pot sa-l controlez ... si nici cati volti scoate acel serial.Esti atat de antic !De 20 de ani nu se mai folosesc astfel de circuite .Uite ceva de anul acesta :http://www.obdev.at/products/vusb/powerswitch.htmlpe usb bineinteles !http://www.obdev.at/products/vusb/projects.html Link spre comentariu
srdjan Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 fa debounce la switch cu un conz de 100nF si alimenteaza prin tranzistori led-urile controlati de iesirea numaratorului (saturezi tranzistorii dar cu un curent mic). functie de ce tranzistori alegi calculezi rezistenta dintre baza transitorului si numarator. evident led-urile trebuie sa aibe si ele rezistenta lor de limitare a curentului. astea ar fi completare la ce a spus stimabilul ciripL.E. (dupa urmatorul post al stimabilului danzup)Whoops Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 fa debounce la switch cu un conz de 100nF si alimenteaza prin tranzistori led-urile controlati de iesirea numaratorului (saturezi tranzistorii dar cu un curent mic). functie de ce tranzistori alegi calculezi rezistenta dintre baza transitorului si numarator. evident led-urile trebuie sa aibe si ele rezistenta lor de limitare a curentului. astea ar fi completare la ce a spus stimabilul ciripTu ai citit ca nu are port paralel ? Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Esti atat de antic !De 20 de ani nu se mai folosesc astfel de circuite .Uite ceva de anul acesta :http://www.obdev.at/products/vusb/powerswitch.htmlpe usb bineinteles !http://www.obdev.at/products/vusb/projects.htmlAntic .. nu stiu ... sigur sunt abia la inceput.Exemplele tale sunt foarte bune si foarte frumoase. Cu o singura exceptie ... folosesc microcontrolere.Cu siguranta voi folosi si eu microcontrolere, si atunci nu o sa mai am nevoie de USB. Va face tot ce trebuie programul.Dar pana atunci as fi vrut sa controlez ledurile din calculator si nu din microcontroler.Fiind la inceput, vreau sa o iau usor, pas cu pas. Si in plus nu as vrea sa investesc 300-400 de ron pe un kit de pic pentru un hoby.Pentru inceput se pare ca trebuie sa invat sa gandesc si in curent nu doar in tensiune. Si mai trebuie sa achizitionez niste unelte gen aparat de masura. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Esti atat de antic ! De 20 de ani nu se mai folosesc astfel de circuite . Uite ceva de anul acesta : http://www.obdev.at/products/vusb/powerswitch.html pe usb bineinteles ! http://www.obdev.at/products/vusb/projects.html Antic .. nu stiu ... sigur sunt abia la inceput.Exemplele tale sunt foarte bune si foarte frumoase. Cu o singura exceptie ... folosesc microcontrolere. Cu siguranta voi folosi si eu microcontrolere, si atunci nu o sa mai am nevoie de USB. Va face tot ce trebuie programul. Dar pana atunci as fi vrut sa controlez ledurile din calculator si nu din microcontroler. Fiind la inceput, vreau sa o iau usor, pas cu pas. Si in plus nu as vrea sa investesc 300-400 de ron pe un kit de pic pentru un hoby. Pentru inceput se pare ca trebuie sa invat sa gandesc si in curent nu doar in tensiune. Si mai trebuie sa achizitionez niste unelte gen aparat de masura. In primul rand nu e pic ! (asta e blasfemie !) pic si cu atmel e ca linux cu windows ! (unde atmel e linux bineinteles !)In al doilea rand ca sa faci montajul respectiv te costa circa 20 ..30 de lei (depinde de magazin) sau chiar mai putin daca recuperezi unele componente . In altreilea rand atmelul se programeaza direct in montajul acela iar programatoare pentru atmel sunt foarte simple de construit si exista si pe serial . un atmel atmega8 costa la tme fantastica suma de fix : 5lei fara tva !!! o mufa de usb costa 2lei un cablaj cu gauri costa 5lei gata montajul ! Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Desi dintr-o greseala, ma bucur ca am aflat, teoretic, diferenta intre atmel si pic. Eu am spus ca acele circuite "folosesc microcontrolere" si ca voi vrea si eu sa folosesc mai tarziu pic-uri. Tradus am spus ca acele scheme folosesc sisteme de operare (linux in analogia noastra) si ca mai tarziu voi folosi si eu windows. Cautand eu putin pe net ... nu am gasit de vanzare un programator de atmel pe usb. Am gasit la adelaida un kit de atmel, dar la aproape 400 de ron .. nu 20 .. 30. Tinand cont ca sunt la inceput, nu cred ca as reusi ca primul meu circuit sa fie un programator de atmel. La momentul actual, pentru a face circuite folosesc o placa breadboard, ceva cam mica pentru a face si programatorul si ce am nevoie. In alta ordine de idei ... gasesc undeva un programator de atmel pe USB la un pret mai domestic ... nu 400 ron ? Are cineva dispozitia de a face cablajul pentru acest circuit: http://www.obdev.at/products/vusb/powerswitch.html ? Cumpar eu toate piesele necesare.Asta in ideea in care voi folosi acest circuit si pentru programarea atmega8 (deci sa aiba soclu pe circuit). Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 10, 2009 Partajează Postat Decembrie 10, 2009 Desi dintr-o greseala, ma bucur ca am aflat, teoretic, diferenta intre atmel si pic. Eu am spus ca acele circuite "folosesc microcontrolere" si ca voi vrea si eu sa folosesc mai tarziu pic-uri. Tradus am spus ca acele scheme folosesc sisteme de operare (linux in analogia noastra) si ca mai tarziu voi folosi si eu windows.Cautand eu putin pe net ... nu am gasit de vanzare un programator de atmel pe usb. Am gasit la adelaida un kit de atmel, dar la aproape 400 de ron .. nu 20 .. 30.Tinand cont ca sunt la inceput, nu cred ca as reusi ca primul meu circuit sa fie un programator de atmel. La momentul actual, pentru a face circuite folosesc o placa breadboard, ceva cam mica pentru a face si programatorul si ce am nevoie.In alta ordine de idei ... gasesc undeva un programator de atmel pe USB la un pret mai domestic ... nu 400 ron ?Are cineva dispozitia de a face cablajul pentru acest circuit: http://www.obdev.at/products/vusb/powerswitch.html ? Cumpar eu toate piesele necesare.Asta in ideea in care voi folosi acest circuit si pentru programarea atmega8 (deci sa aiba soclu pe circuit).(programator ieftin :http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... 5101.shtmlsau te ajut eu cu programarea gratuit .)Tu fa montajul si cand e gata vii pana la mine si-ti programez gratuit microcontrolerul sau ambele microcontrolere daca faci si programatorul pe usb si montajul respectiv pentru comenzi . Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Decembrie 11, 2009 Partajează Postat Decembrie 11, 2009 Intre timp am reusit. Asa cum probabil cei experimentati stiu deja, si au si spus in acest topic, trebuia sa folosesc rezistente pentru limitarea curentului pe leduri.Am folosit asa: - rezistenta de 330r intre output si led- rezistenta de 10M intre clock si +5vam observat ca merge ... cu un amendament:- dupa ce se pune clock-ul la +5v, nu e suficient sa-l deconctezi si sa-l conectezi la loc pentru a trece la urmatorul output, trebuie sa conectezi clock-ul si la -5v. (aici sunt aproape sigur ca-mi scapa ceva ... dar nu stiu ce)Intre timp am inceput sa ma documentez despre mcu atmel. Probabil ca o sa achizitionez un programator usb si un atmega8 pentru a incepe si partea practica. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 11, 2009 Partajează Postat Decembrie 11, 2009 am observat ca merge ... cu un amendament:- dupa ce se pune clock-ul la +5v, nu e suficient sa-l deconctezi si sa-l conectezi la loc pentru a trece la urmatorul output, trebuie sa conectezi clock-ul si la -5v. (aici sunt aproape sigur ca-mi scapa ceva ... dar nu stiu ce)E f normal ce se intampla. Datorita impedantei mari a intrarii, capacitatea de intrare ramane incarcata si dupa ce iei firul. Trebuie sa o descarci explicit, ca sa ii schimbi starea. Ti-am spus rezolvarea la pct 4 al primei mele postari.De asemenea, 10M (chiar ai vrut sa spui Mega Ohmi?) este foarte mult. Tipic ptr CMOSuri ar fi intre 10K si 100K. Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Decembrie 11, 2009 Partajează Postat Decembrie 11, 2009 Am gresit ... 10k am vrut sa scriu (era noapte si tarziu:D)Te referi la In general se prefera aplicarea unei rezistente intre intrare si VDD, iar intrerupatorul sa fie conectat la masa. Cand faci contact, aplici un zero?Momentan sunt multumit de realizari (am vazut cum functioneaza ... si functioneaza).Urmatorul pas este sa dau impulsurile de clock dintr-un mcu, pentru a baleia o matrice de leduri. Link spre comentariu
buzea Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 fa si u o schema si aratami cum ai facut Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum