Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se pot arde tweeterele?

Sharky

Postări Recomandate

Vizitator hazard

Daca acel difuzor e capabil intr-adevar sa suporte 40W RMS in regim permanent, nu cred ca ar trebui sa se arda atunci cand e dat la maxim sau e in clipping amplificatorul de 50W (utilizand program musical, nu RMS permanent).

se va arde si la 10W daca ai clipping serios.Sharky, ai facut protectia cu bec?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

12

• Adi Florin

12

• Depanatoru

6

• VTP

5

Top autori în acest subiect

se poatedifuzoarele sunt creeate sa lucreze in curent alternativ, deci si marcajul este valabil DOAR pt curent alternativ.la semnale distorsionate puternic forma semnalului se apropie de curent continuu = > marcajele nu mai sunt validesemnalul distorsionat , in care sinusoida seamana mai mult cu un semnal dreptunghiular are portiuni de cc (unde bobina nu se misca pt ca nu exista variatie a curentului) care se transforma direct in caldura. Caldura rezultata distruge difuzorul :idea:

Link spre comentariu

Hai ca am facut un experiment...am pus o boxa unitra de 75W pe o statie mediator cu stk de 2*20W am dat bassu si inaltele blana si am cuplat loudnessul cu scopul de a avea semnal distorsionat la greu cam 10% si am plecat de acasa am revenit dupa 3 ore si nu s-a ars nimic...nici statia...nici inalta nici bassul...deci faza cu diful de 40W ars la 10W cam pica...poate daca diful ii ceva chinezarie atunci se arde la 10w...sau poate daca statia are ceva oscilatii insesizabile

Link spre comentariu
Vizitator hazard

de unde stii tu ca aveai distorsiuni 10%? functia loudness, daca nu ma insel, isi scade din intesitate odata cu volumul, tocmai pentru nu a introduce distorsiuni peste limite.plus ca in general exista sansa ca acea statie sa aiba si ea un circuit asemanator.

Link spre comentariu

pt ca sunetul nu mai era clara deloc...toate butoanele de volum,bass, si inalte leam dat la maxim...treaba asta am facut-o ca sa verific spusele voastre ca un dif de 40w se arde la 10w distorsionat se pare ca nam reusit...Ce s-a spus mai sus e valabil la difurile facute pe vapor, Unitra nu is nu stiu ce boxe dar erau ceva la vremea lor. eu is dispus sa incerc treaba asta cu orice dif de firma...nu chinezarii de Bluetech sau SAL ca alea se ard ele din alt motiv pt ca is lucrate prost, alea de ard la 10W nu difurile de firma...

Link spre comentariu

semnalul distorsionat , in care sinusoida seamana mai mult cu un semnal dreptunghiular are portiuni de cc

Semnalul dreptunghiular nu contine curent continuu decat daca este (cum sa ma exprim eu...) un semnal de forma V+ la partea de sus si 0V la partea de jos. Acesta este un semnal dreptunghiular cu valoarea medie (V+)/2. Unde V+ este un numar intreg sau cu zecimala.Pastrand aceeasi conventie de exprimare...cu "partea de sus" si "partea de jos", semnalul dreptunghiular care poate sa apara la iesirea amplificatorului cand este "stresat" la maxim are in zona de sus V+, iar in zona de jos V- unde V+ este o valoare pozitiva, iar V- este o valoare negativa. Acest semnal dreptunghiular are valoarea medie 0, decu nu contine curent continuu. Atentie!!! Semnalul nu se poate privi ca fiind alcatuit din 2 parti de c.c., ci este un semnal dreptunghiular. De aceea se si numeste "semnal". Nu exista semnal de frecventa 0.Acest din urma semnal (simetric fata de valoarea 0) si cu factor de umplere de 50% (adica cele doua 2 de V+ si V- egale ca durata in timp) este de fapt o colectie infinita (teoretic) de semnale. El are in componenta o frecventa fundamentala si (in teorie) toate armonicele superioare ale acesteia. Frecventa fundamentala a acestui semnal se afla cu 1/perioada semnalului. Armonicele superioare sunt multiplu intreg de aceasta frecventa. De ce am facut toate aceste precizari? Pentru a putea observa ca nu poate sa ajunga curent continuu in difuzoarele de frecvente inalte, din simplul motiv ca nu exista curent continuu. Oricum difuzorul de inalte se conecteaza utilizand un filtru trece-sus care in cel mai "slab" caz este un condensator. Si iarasi ajungem la concluzia ca la bornele tweeter-ului nu poate sa ajunga curent continuu (decat daca se strapunge acest condensator).Oricum ca sa se termine odata cu subiectele acestea de tip "se arde difuzorul deinalte de 50W cu un amplificator de 10W", sa explicam si care este motivul pentru care se arde tweeter-ul.In functionarea normala, cand amplificatorul nu ajunge in clipping, frecventele inalte din semnalul muzical au o energie foarte mica in raport cu celelalte frecvente.In momentul in care amplificatorul ajunge in clipping, datorita faptului ca semnalul este "taiat", "decupat" apare fenomenul de dreptunghiularizare a semnalului. Conform celor spuse mai sus referitor la componenta semnalului dreptunghiular, rezulta ca amplificatorul va debita mai multa energie in zona frecventeleor inalte (de aceea si apare senzatia ca se aude mai tare, desi bass-ul nu mai castiga in putere). In acest caz daca energia debitata pe aceste frecvente inalte este mai mare decat tweeter-ul poate suporta, asesta se arde. Asta se intampla numai daca amplificatorul poate debita o putere mai mare decat cea suportata de tweeter.Deci un amplificator care debiteaza o putere mai mica decat cea pe care o poate suporta difuzorul de inalte, acel difuzor nu se va arde chiar daca distorsiunile sunt considerabile.Acum normal...ca doar pe difuzoarele de marca serioasa e scrisa puterea RMS reala. Daca luati o chinezarie pe care scrie 100W e posibil ca acel difuzor sa nu suporte nici macar 5W reali.
Link spre comentariu

La asta ma gandeam si eu...ca nu are rost sa pun protectie daca ampliful are 45W (masurati in sarcina de 4ohmi pe un canal) iar tweeterele sunt de 40W si mai am si un FTS care o sa il schimb la 2.5kHz.Nu m-as complica sa mai bag becuri ca mi-e cam lene sa le masor rezistenta in functie de curentul care trece prin ele.Oricum eu nu sunt genul de om care tine ampliful sa paraie numai ca sa se auda mai tare. Iar ampliful care distorsioneaza e dedicat inaltelor, basul este separat, deci durata saturatiei va fi mai scurta.

Link spre comentariu

La asta ma gandeam si eu...ca nu are rost sa pun protectie daca ampliful are 45W (masurati in sarcina de 4ohmi pe un canal) iar tweeterele sunt de 40W si mai am si un FTS care o sa il schimb la 2.5kHz.Nu m-as complica sa mai bag becuri ca mi-e cam lene sa le masor rezistenta in functie de curentul care trece prin ele.Oricum eu nu sunt genul de om care tine ampliful sa paraie numai ca sa se auda mai tare. Iar ampliful care distorsioneaza e dedicat inaltelor, basul este separat, deci durata saturatiei va fi mai scurta.

DjDNA nu a gasit exprimarea cea mai buna, dar are dreptate cand spune ca tw. nu va rezista:- cand amplificatorul distorsioneaza si semnalul ajunge dreptunghiular filtrul pasiv nu mai functioneaza corect si lasa sa treaca tot catre tw.;- in aceiasi conditie de semnal dreptunghiular si adaugand faptul ca filtrul nu mai lucreaza corect, pe bornele tw. se aplica pe durata unei semiperioade V+, curentul isi schimba rapid polaritatea si aplica V- pe durata unei alte semiperioade. Se poate asimila clar cu aplicarea la bornele tw. a tensiunii de alimentare a amplificatorului ( cu singura exceptie ca polaritatea se schimba rapid la borne ) Bobina se va incalzi rapid avand disipatia termica limitata si va ceda. Un tweeter de firma va rezista doar ceva mai mult timp, dar va avea aceiasi soarta.
Link spre comentariu

:lol: :lol: :lol:

cand amplificatorul distorsioneaza si semnalul ajunge dreptunghiular filtrul pasiv nu mai functioneaza corect si lasa sa treaca tot catre tw

Perfect NEadevarat!!! De unde scoateti asemenea "perle"???

Tocmai de aceea se numeste filtru, pentru ca filtreaza. Indiferent de forma semnalului de la intrare el face acelasi lucru, si anume filtreaza.

Am mai spus si repet: singura posibilitate ca la bornele tweeter-ului sa ajunga curent continuu apare atunci cand se strapung condensatoarele din filtru (daca nu au fost alese cu tensiunea maxima suportata corespunzatoare).

Link spre comentariu

cand amplificatorul distorsioneaza si semnalul ajunge dreptunghiular filtrul pasiv nu mai functioneaza corect si lasa sa treaca tot catre tw

Tocmai de aceea se numeste filtru, pentru ca filtreaza. Indiferent de forma semnalului de la intrare el face acelasi lucru, si anume filtreaza.

Am mai spus si repet: singura posibilitate ca la bornele tweeter-ului sa ajunga curent continuu apare atunci cand se strapung condensatoarele din filtru (daca nu au fost alese cu tensiunea maxima suportata corespunzatoare).

eu nu intru in amanunte teoretice. Spun doar atat: Pe incercate? Tu cumperi tw si eu pun amp-ul. Si dupa ce se ard verificam si condensatoarele din filtru sa vedem daca sunt duse. Ce zici?Teoria e teorie dar de la Arhimede incoace experimentul a stat la baza progresului. :d :d

Link spre comentariu

Deci...Am facut si eu experimentul urmator:Am luat amplificator de 30W/8Ohm (2xTDA2030A in punte) si am conectat la iesirea lui boxa "home made" ce are ca difuzor de inalte un tweeter rusesc de 4W/8Ohm.S-a dat amplificatorul atat de tare incat se auzeau foarte deranjant (adica foarte tare) tacanelile si paraielile datorate intrarii in actiune a protectiilor integratelor. Difuzoarele au rezistat cu succes.Sa mai mentionez ca difuzorul de inalte are vreo 20 ani. E din vremea cand pe ele se scria puterea reala.Nu va mai lasati inselati de puterea scrisa pe toate stifturile.

Link spre comentariu

Imi pare rau, dar nu meriti raspuns!!!! Esti prea destept!?!?!?!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări