Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se pot arde tweeterele?


Sharky

Postări Recomandate

Am un amplif de 50W in 4 ohmiTweetere cu impedanta de aprox 5ohmi intre 500Hz-40kHz, putere 40W, fs=400Hz, Re=~5ohmi.FTS la 18dB/oct @5kHzSunt sanse ca daca imi da cineva ampliful pe maxim a.i. sa intre in saturatie sa imi prajesc tweeterele (As crede ca nu s-ar arde pt ca majoritaea puterii merge in bas, iar distorsiuniule+semnalul de peste 5kHz vor fi sub cei 40W..cred)?Dar in cazul in care leg tweeterele singure cu FTS 18dB/oct @2kHz si dau in ele cu amplfu de 50W pe care pun un filtru activ de 24dB/oct reglabil intre 2-8kHz. In cazul acesta s-ar putea ca saturatia amplifului (cu program muzical, nu cu sinus) sa imi prajeasca tweeterele?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    12

  • Adi Florin

    12

  • Depanatoru

    6

  • VTP

    5

Top autori în acest subiect

tweeterele se ard din cauza semnalului dreptunghiular care apare la saturatia amplificatorului.

 

cei 50W ai tweeterului sunt valabili cu semnal sinusoidal, in cazul semnalului dreptunghiular toata puterea electrica se transforma direct in caldura

 

Pe scurt, poti arde tweeterele si cu 5 W de semnal dreptunghiular fara probleme 8)

Link spre comentariu

nu ai cum sa bagi semnal dreptunghiular printr-un FTS si sa iasa tot dreptunghiular pe celalalta parte.Mai spun inca odata, ma intereseaza daca ajunge ampliful la max si varfurile de putere (cauzate de basi si de medii) sa imi suprasolicite inaltele cand intra in saturatie.Trenuri de impulsuri dreptunghiulare de 30kHz nu ma apuc sa aplic.Ma intereseaza doar daca imi da cineva ampliful la maxim(la limita unde suna urat) sa nu existe sanse sa imi crape ceva.In ambele cazuri, si al bi-amplificare voi folosi FTS ca sa nu mai fac protectie la CC si cuplare intarziata.Toata puterea nu are cum sa se transforme integral in caldura ca atunci nu ramane putere sa scoata membrana din pozitia de echilibru...ma rog..asta e alta poveste.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Sharky ,Se va arde fara nici o problema si fara nici un dubiu .Semnalul dreptunghiular ( acela ce se produce din cauza protectiilor VI ) poate sa il arda , regimurile tranzitorii de inalta frecventa ce apar la producerea clipingului fiind cauza numarul doi .Eu am studiat intens acest aspect pentru ca a trebuit sa inventez protectii pentru toate situatiile imaginabile .Am ajuns la concluzia ca poti scapa tweeterul daca ii pui un bec de 24v/21w in fata filtrului inserieriat si cu o bobina de 0,05mH . Becul iti va limita curentul ( 1,2 ohm rece / 6 ohm cald / 12 ohm in incandescenta ) iar bobina iti va limita frecventele superioare ( FTJ = 25Khz /6dB oct) responsabile de prajirea tweeterului .Daca ai pretentii audiofile si vrei sa nu se cupleze acest sistem decat in caz de accident , strapeaza protectia cu un mic polyswitch RXE020 sau RXE025 . Protectia va fi decuplata ( scurcircuitata ) pana cand prin polyswitch va trece un curent suficient de mare . Poliswitch-ul va reactiona in cateva secunde ( 3 - 10 sec ) , isi va mari rezistenta pana la ordinull megaohmilor si va lasa sa treaca curentul prin bec + bobina .Bascularea se face lent si insesizabil .P.S. Protectia tip bec inseriat cu bobina de 0,05mH este inventia mea si este rezultatul multor ani de testare . Nimeni nu o mai foloseste pentru ca nimeni nu si-a pus problema tranzenientelor de peste 100Khz . Eu am descoperit aceste regimuri din intamplare si am inteles imediat de ce crapa tweeterele . In mod normal nu ar trebui sa fac public pe forum o astfel de informatie dar parca nu ma lasa inima sa tin doar pentru mine astfel de date .Boxele mele rezista acum la niste chestii in care ORICE boxa crapa imediat , indiferent de pret si clasa . Verificabil experimental . 8)

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf
... Protectia tip bec inseriat cu bobina de 0,05mH este inventia mea si este rezultatul multor ani de testare . Nimeni nu o mai foloseste pentru ca nimeni nu si-a pus problema tranzenientelor de peste 100Khz . Eu am descoperit aceste regimuri din intamplare si am inteles imediat de ce crapa tweeterele . In mod normal nu ar trebui sa fac public pe forum o astfel de informatie dar parca nu ma lasa inima sa tin doar pentru mine astfel de date ...

:d O sa fii uimit cate inventii sunt deja ''inventate'' in lume... ca doar nu suntem singurii care se lovesc de anumite probleme...

Uite un exemplu de articol aici: http://www.circuitprotection.com/04Data ... d_(121-124).pdf

 

PolySwitch Device with Shunting Lightbulb

A third method is to use a shunting lightbulb in parallel with the PolySwitch device as shown in Figure 5. Figure 6 shows the load power characteristics for a 0.5Ω and 1.5Ω lightbulb. As with the shunting resistor, the PolySwitch device normally carries most of the current. When the PolySwitch device trips, most of the current now passes through the lightbulb. As the bulb filament lights and heats it exhibits a PTC effect (about 1 decade resistance increase). As with the fixedshunt resistor, increases in drive voltage will increase load power. However, the PTC effect of the lightbulb causes this increase to be much flatter than the increase seen with the fixed-shunt resistor. The result is less of an increase in speaker power as the volume is increased as shown in...

The lightbulb is typically used only for its PTC effect, but it can also be used as an overload indication to the user. An LED in series with a resistor can also be used as an overload indication, but it does not have any PTC effect. The choice between a shunt resistor and a lightbulb resistor,

or the choice to use nothing at all in parallel with the PolySwitch device, depends on the protection philosophy of the speaker designer.

sau

aici: http://hjem.get2net.dk/cbc/Maintxt.htm

 

•It seems odd to find a lightbulb inside your PA enclosure, but this feature can perform two functions. First, it acts as a time-delay fuse, usually for the mid and high-frequency components, so that large, fast power transients (peaks) will not instantly interrupt mid/high output. The lightbulb may also help to dissipate excess power headed for the mid/highs and should not cause concern if "sighted lighted" - it's just doing its job.

Concluzia: becul are o rezistenta la ''rece'' si o alta la tensiunea nominala si trebuie ales in functie de puterea implicata...

Link spre comentariu

De varfurile de putere stiam si eu, dar eu nu inteleg cum se arde tw ala daca e de 40W si ii aplic pt perioade scurte puteri care nu pot depasi mai mult de 100W(puterea de vf a amplifului).Atunci nu ramane decat sa iau niste becuri sa le fac caracteristica rezistenta-curent. Cum se impaca tw de 103dB cu g1251 intr-o boxa pe 2 cai? Mi-ai recomandat modelul, dar din pacate nu am vreme/bani pt alte boxe. Pt ascultat muzica la nivele normale se preteaza g1251 sau e ai mult pt "galagie"? Mi-ar trebuit ceva capabil de SPL mare dar care sa sune si bine calitativ vorbind. Ar trebui sa aleg alt model?

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

P.S. Protectia tip bec inseriat cu bobina de 0,05mH este inventia mea si este rezultatul multor ani de testare . Nimeni nu o mai foloseste pentru ca nimeni nu si-a pus problema tranzenientelor de peste 100Khz .

Boxele mele rezista acum la niste chestii in care ORICE boxa crapa imediat , indiferent de pret si clasa . Verificabil experimental . 8)

Nu e frumos sa ma autocitez dar nu am alta solutie .

Nu as vrea sa ramana cineva cu impresia ca pretind ceva deja facut de altii .

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Nu a fost intentia mea sa minimizez realizarile diferitelor persoane. Eu sunt de moda veche si stiu ca exista ceva diferente intre o ''inventie'' si o ''inovatie''... 8) ...asta asa ca sa nu mai caut inca 5 minute pe net despre diversele tipuri de filtre inseriate ca protectie .... :)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator hazard

ok, cautam de mult chestia asta cu lampa si bobina, multumita lui Dna am aflat :wink: ...am totusi niste intrebari, montajul respectiv cu bec de 24V/21W si bobina de 0, 05 mh este universal?adica il pot folosi la orice putere?si becul respectiv este un bec normal sau e ceva mai special?

Link spre comentariu

Daca acel difuzor e capabil intr-adevar sa suporte 40W RMS in regim permanent, nu cred ca ar trebui sa se arda atunci cand e dat la maxim sau e in clipping amplificatorul de 50W (utilizand program musical, nu RMS permanent).

Link spre comentariu

DJ DNA, daca se foloseste un filtru activ mai este nevoie de protectia facuta de tine cu bec si bobina?? ( sa zicem ca se foloseste pentru inalte un FTB care limiteaza atiti frecventa de sus cit si cea de jos).In final care este cea mai buna varianta intre montajul tau cu bec si bobina si filtru pasiv sau filtru activ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări