Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme de incepatori

Postări Recomandate

@DarkAngel_BvDaca chiar doresti sa inveti, atunci vei invata sa pui intrebari concrete. Asta va demonstra ca ai venit cu lectiile invatate. Nu cred ca au prea multi de pe aici timpul necesar sa (iti) faca tutoriale ... Asta e. Iar engleza e de baza, nu prea ai ce face fara ea (macar la un nivel mediu de citire, vocabularul tehnic, nu iti cere nimeni analize literare).La intrebarile tale, ce sa zic ... ia codul sursa de la proiectul aceasta viewtopic.php?f=37&t=58559 si studiaza-l. Am incercat sa comentez fiecare pas, mai ales cei legati de setarile microcontrollerului. Face multe lucruri care le vrei tu, dar la nivel mai simplu (in fond e afisaj cu 7 segmente, nu lcd): citeste valorile de pe 2 pini, le afiseaza pe fiecare, mai sesizeaza si apasarea unui buton si trece la afisarea valorilor de pe alti doi pini, etc. Desi asa incepand de la zero e posibil sa ti se para si acest exemplu mult prea stufos. Totusi daca ai intrebari concrete sunt dispus sa iti raspund (dar nu la intrebari de genul "explica-mi functioneaza tot").Succese.Later edit: acum am sesizat ca folosesti Bascom-ul, nu limbajul C. In cazul acesta probabil exemplul meu nu te ajuta prea mult.

Link spre comentariu

HAI CA LAM REZOLVAT... IAM PUS UN CRISTAL DE QUARTZ LA XTAL1 SI XTAL2 SI SI-A DAT DRUMU... DAR ACUMA IMI ZICI CAND VREU SA IL SCRIU WARNING: FLASH byte address 0x0000 is 0xFF (should be 0x63).. FAILED!UNDE TRB SA SCHIMB 0X63 , MENTIONEZ CA FOLOSESC AVRISP MK2

Link spre comentariu

HAI CA LAM REZOLVAT... IAM PUS UN CRISTAL DE QUARTZ LA XTAL1 SI XTAL2 SI SI-A DAT DRUMU... DAR ACUMA IMI ZICI CAND VREU SA IL SCRIU WARNING: FLASH byte address 0x0000 is 0xFF (should be 0x63).. FAILED!UNDE TRB SA SCHIMB 0X63 , MENTIONEZ CA FOLOSESC AVRISP MK2

LA LOCK BITS?
Link spre comentariu

LOL GATA L-AM PROGAMAT... AM SETAT ISP LA 250KHZ, ERA LA 8MHZ, SUPER COOL (DECI IN CONCLUZIE DACA SE BLOCHEAZA UN QUARTZ DE 20-50MHZ IL REZOLVA DE NU SE VEDE)

AICI E SCHEMA (NU DE ELECTRONIST DAR MERGE)

SI O POZA CU INSTALATIA

topicurile care m-au ajutat au fost:

viewtopic.php?f=37&t=51060

http://www.avrfreaks.net/index.php?name ... ic&t=95025

http://www.edaboard.com/ftopic323123-30#11.html

http://www.engbedded.com/fusecalc/

Link spre comentariu

Am incercat in aceasta noapte sa afisez ceva pe un LCD 16x2 cu atmega8 si am esuat lamentabil :(Modul de conectare am folosit pe acesta:http://www.pocketmagic.net/wp-content/u ... t-full.gifAtat softul original de pe acel site cat si unul scris de mine in BasCom (posibil sa fie gresit, este primul program pentru atmega pe care il scriu).

$prog &H00 , &H00 , &H00 , &H00 $regfile = "m8def.dat"$crystal = 4000000Config Lcd = 16 * 2Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.0 , Db5 = Portd.1 , Db6 = Portd.2 , Db7 = Portd.3 , E = Portd.5 , Rs = Portd.4 Cls Cursor Off Locate 1 , 1 Lcd "AFISAM" Locate 2 , 1 Lcd " CEVA DATE "

Daca conectez pin-ul 20 la +5v uC-ul se incalzeste destul de tare, daca il las deconectat nu se mai incalzeste. in ambele cazuri pe display nu se afiseaza nimic.Ceva idei? :sparge:
Link spre comentariu

Am incercat in aceasta noapte sa afisez ceva pe un LCD 16x2 cu atmega8 si am esuat lamentabil :(Modul de conectare am folosit pe acesta:http://www.pocketmagic.net/wp-content/u ... t-full.gifAtat softul original de pe acel site cat si unul scris de mine in BasCom (posibil sa fie gresit, este primul program pentru atmega pe care il scriu).

$prog &H00 , &H00 , &H00 , &H00 $regfile = "m8def.dat"$crystal = 4000000Config Lcd = 16 * 2Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.0 , Db5 = Portd.1 , Db6 = Portd.2 , Db7 = Portd.3 , E = Portd.5 , Rs = Portd.4 Cls Cursor Off Locate 1 , 1 Lcd "AFISAM" Locate 2 , 1 Lcd " CEVA DATE "

Daca conectez pin-ul 20 la +5v uC-ul se incalzeste destul de tare, daca il las deconectat nu se mai incalzeste. in ambele cazuri pe display nu se afiseaza nimic.Ceva idei? :sparge:
Da !Acolo in poza LCD-ul e conectat astfel :Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.0 , Db5 = Portc.1 , Db6 = Portc.2 , Db7 = Portc.3 , E = Portc.5 , Rs = Portc.4Fac si eu greseli stupide dar asta e o perla deosebita !Success !Legat de pinul 20 " AVCC AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should beexternally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connectedto VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC. "Repet necesitatea citirii datasheetului la microcontroler .
Link spre comentariu

Daca conectez pin-ul 20 la +5v uC-ul se incalzeste destul de tare

Auleo, ce facusi? N-are voie sa se incalzeasca. Ca doar nu e pentiumpatru.Pe rand: - AVcc (20) trebuie conectat la Vcc, ca din el se alimenteaza portul C. Deconecteaza LCD-ul, verifica conectarile, si alimenteaza microcontrolerul (fara LCD!). Se mai incalzeste? Atunci posibil sa fie dus. Nu se mai incalzeste? Atunci cu LCD-ul e ceva, sau cu conexiunile dintre ele. - scrie un programel simplu de test, ceva care sa faca un led sa clipeasca. Atat pe portul C cat si pe alt port (B,D). Asta ca sa verifica ca microcontrolerul e ok (plus fusebitii, oscilatorul, etc). - muta LCD-ul pe alt port (B, D); verifica legaturile inca odata - potentiometrul ala din schema (pe Vee) nu e pus degeaba; daca nu e reglat corect, nu iti apare nimic pe lcd (sau iti apare doar negru, depinde de lcd). Reglatul corect depinde de lcd; potentiometrul ar trebui sa aiba parca 10K.Later edit: danzup s-a trezit mai repede si si-a baut deja cafeaua, eu nu observasem ca in loc de portC ai "programat" pt portD. succese.
Link spre comentariu

Pana la urma nu am mai dormit :) am refacut totul pe o placa de test, am pus si cristalul de 12 Mhz si totusi nu afiseaza nimic.Ceva, ceva merge, dar nu ce trebuie. Pinul 27 (PC4) devine +5v, pinul 24 (parca :P) devine 0V din 5V.

Cristalul nu trebuie daca nu ai scris fusebitii pentru cristal extern . (????)Merge sigur din prima !Ai pus pinul WR al LCD-ului la masa ?Ce inseamna nu merge ?Apare pe LCD o banda neagra pe primul rand ?
Link spre comentariu

Pana la urma nu am mai dormit :) am refacut totul pe o placa de test, am pus si cristalul de 12 Mhz si totusi nu afiseaza nimic.Ceva, ceva merge, dar nu ce trebuie. Pinul 27 (PC4) devine +5v, pinul 24 (parca :P) devine 0V din 5V.

Cristalul nu trebuie daca nu ai scris fusebitii pentru cristal extern . (????)Merge sigur din prima !Ai pus pinul WR al LCD-ului la masa ?Ce inseamna nu merge ?Apare pe LCD o banda neagra pe primul rand ?
Daca pun WR-ul la masa apare pe primul rand banda neagra.@MifTy,singura diferenta la display-ul meu fata de pinout-ul din poza este inversarea VDD cu VSS.Pinul 7 de la atmega este legat la 20 si apoi la +5v
Link spre comentariu

... dacă ai conectat LCD-ul invers, ai mari şanse să-l fi afumat!!!e vre-o etichetă, ceva, pe el, să zică cum îl cheamă, ca să iei datasheetul???n-ajunge că "e compatibil hd44780", mai trebuie şi să ştii precis configuraţia pinilor!!!dacă e cumpărat de la vre-o firmă care revinde sau are acelaşi angrosist ca tme, sunt mari şanse să găseşti datasheetul la tme pe site...verifică!!!şi până nu te înveţi, NU lucra nimic fără să ai datele de catalog la componentele folosite, altfel le afumi degeaba!!!dar dacă te dau banii afară din casă... feel free!!! :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări