Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme de incepatori

Postări Recomandate

Vizitator andalio

Sunt un incepator in ceea ce priveste microcontrolerele, iar la facultate (automatica, anul III) imi este prezentata arhitectura 8051(2).

Din ce am vazut pe internet 8051 sunt destul de vechi.

Eu vreau sa-mi iau un Atmel, probabil un Atmega16.

Problema e ca nu prea stiu cu ce se 'mananca'.

Ce vreau eu sa stiu arata cam asa:

1.Asta e bun ? Pretul e ok ?

http://www.ebay.com/itm/NEW-1-PCS-Atmel-ATMEGA16L-8PU-MCU-8-bit-DIP-40-/140550597405

2.Nu prea am gasit programatoare pentru astfel de modele. Pe internet gasesc numai scheme pe care nu prea stiu sa le fac.

De exemplu asta o fi bun de ceva ? Pretul e mic, mare ?

http://www.ebay.com/itm/150669057848?ss ... 1438.l2649

3.Socket-urile astea sunt potrivite pentru Atmega16(PDIP)?

http://www.ebay.com/itm/5-x-40-pin-DIP- ... 0878853465

4.In ce limbaj se programeaza un Atmega ? Pentru 8051 se foloseste limbajul de asamblare...pe internet am gasit unele exemple de cod pentru atmega care arata a C.

5.De ce as mai avea nevoie pentru inceput?

Stiu ca astea de mai sus sunt 'chinezarii', dar nu stiu de unde sa le iau si probabil sunt tot aceleasi 'chinezarii' cu un pret mai mare.

Astept raspunsuri. Multumesc.

:dans:

Link spre comentariu

incearca sa cauti pe net" stk 200 programmer" este un programator cu pe portul paralel al pc ului si foloseste indeosebi doar rezistente si un conector pt mufa de paralel al pc-ului, extrem low cost.. Daca nu incearca sa ti faci un usbasp care ar trebuii sa te ajunga la maxim 20-25 lei, sau daca chiar nu te pricepi poti cumpara un usbasp de la un utilizator de pe forum "Ole" care vinde programatoare la 45-50 lei nu mai retin. S-ar putea sa aibe deja si sa nu mai astepti 25-30 zile ca pe ebay plus ca e de incredere.Da socketurile sunt bune pt ca atm16 are 40 pini, daca iti faci usbasp cu atm8 ia-ti si soclu de 28 pini. bafta

Link spre comentariu

1) programatorul ce l-ai aratat tu nu e programator pentru microcontrollere Atmel ci pentru memorii EEPROM Atmel. Deci nu e ce-ti trebuie tie. Tovarasul incepator21 iti sugereaza acesta:

Posted Image

mai exact varianta de sus. Si eu am inceput cu acel programator.

2) microcontrollere procura-ti de la magazine de la noi... nu cred ca are rost sa strabata drumuri lungi ca se gasesc berechet si la noi in tara.

3) Limbaje de programare ce se pot folosi sunt:

a) Cod masina INTEL HEX (stai departe de el)

b) Assembler - il vei invata mai usor dupa ce cunosti bine microprocesoarele... sunt sanse mari sa n-ai nevoie vreodata de el.

c) C aici sunt mai multe arome... depinde daca folosesti Linux sau Windows, cunosc vreo 3 variante de librarii, compilatoare si ce se mai ascunde sub C. Eu personal folosesc editorul Eclipse cu pluginul CDT (pentru C si C++) si WinAVR. Tie ti-as recomanda AVR Studio 5 pentru ca e mai usor de instalat si mai bie pregatit pentru treaba asta.

d) BASIC prin BASCOM sau cum ii spune. Nu m-am atins niciodata de el.

e) CodeVision parca tot ceva C.

f) Se poate scrie si cod C++ cu ceva limitari dar cu siguranta va umple repede memoria unui MCU.

4) Ca si microcontrollere iti recomand sa incepi cu Atmega8 sau Attiny2313. Sunt printre cele mai populare printre amatori si o sa gasesti mai multe aplicatii cu soft de-a gata pe net.

5) I-ati cateva rezerve... e frustrant cand il blochezi pe ultimul care-l mai aveai in sertar :)

6) E bine sa folosesti socluri... dar si mai bine ar fi sa-ti cumperi un breadboard... o sa economisesti in timp cu el pentru ca vei putea refolosi tot, se lucreaza curat, fara lipituri, se corecteaza usor greselile de trasee, etc.

Posted Image

nu fa rabat la calitate cand cumperi breadboard-ul... exista si porcarii pe piata.

7) prima lista de cumparaturi nu ar trebui sa excluda:

-rezistente (1k, 10k)(20-50buc)

-potentiometre(1k, 10k) liniare (1-2buc)

-led-uri(rosii, verzi, ieftine)(10-20buc)

-condensatoare ceramice(100nF)(5-10buc)

-7805 (regulator tensiune continua 5 volti) 4-5 buc

-tranzistori BJT PNP si NPN (bc557, bc549)(10-20buc)

-alimentator DC reglabil (cu sau fara stabilizare domeniu 3-12V)

-cristale quartz 8Mhz, 12Mhz, 16Mhz (cate unul din fiecare e de ajuns, important e sa le ai la indemana daca ai nevoie de viteza sau stabilitate. se poate adauga si unul de 20Mhz pt mcu mai rapide cum ar fi attiny2313)

Daca la asta mai adaugi si breadboardul, microcontrollere, un aparat de masura (ieftin, doar ca as nu fii orb complet)

8) tine minte: hobby-ul costa :)

Link spre comentariu
Vizitator andalio

In primul rad multumesc pentru raspunsuri.

Prefer sa iau unele produse de pe Ebay pentru ca, desi dureaza mai mult, ies mult mai ieftin.

De exemplu pentru un Atmega16 luat de pe Ebay ma costa 6$~20 lei (link), iar de pe Adelaida 26lei+transport~36lei (link), adica aproape dublu.

E al naiba de greu la inceput cand nu stii de unde sa incepi.

Totusi, cred ca o sa incep cu un microcontroler cu arhitectura 8051, daca tot fac asta la facultate.

Am gasit unul care cred ca e bun - link - AT89S52.

Cat despre programator, tot n-am gasit decat schema. Cred ca o sa incerc sa "copiez" unul da la facultate.

Daca stiti de unde sa iau dati-mi un link ceva.

PS: Asta o fi buna de ceva ? Asa de inceput...link

Link spre comentariu
Vizitator gr3go

chiar, preturile sunt mult mai mici pe ebay....numai ca, daca cumperi din mai multe locuri, shippingul e mai mult...sau ai gasit pe cineva cu preturi ok care sa aiba 'de-toate'?

Link spre comentariu
Vizitator dmark30

Salut ,as avea si eu o intrebare: afisand un numar folosind comanda:Lcd " Value: " ; numarimi arata valoarea respectiva care in cazul meu este de la 0 la 255 . Problema apare cand trece de la 100 la 90, cifra 9 ramane in pozitia lui 1 ...cum as putea modifica modul de afisare a cifrei astfel incat sa sara la pozitia corecta?Multumesc,Andrei

Link spre comentariu

Salut ,as avea si eu o intrebare: afisand un numar folosind comanda:Lcd " Value: " ; numarimi arata valoarea respectiva care in cazul meu este de la 0 la 255 . Problema apare cand trece de la 100 la 90, cifra 9 ramane in pozitia lui 1 ...cum as putea modifica modul de afisare a cifrei astfel incat sa sara la pozitia corecta?Multumesc,Andrei

In ce limbaj de programare?
Link spre comentariu

Lcd " Value: " ; numar ; "     "
Poti sa folosesti si functia fusing:
Lcd Fusing(numar , "##.##")
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări