Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joc de lumini pt. masina, cum fac asa ceva?

Faker

Postări Recomandate

Am dat intamplator peste filmuletul asta acum cateva zile si de atunci tot acolo ma gandesc. Cum as putea sa fac asa ceva pe masina mea care e exact ca si aceea din filmulet. Ma gandesc ca e ca un fel de orga de lumini cumva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

8

• Faker

7

• francezu

6

• ionut20

1

Top autori în acest subiect

microcontroller, regulator de tensiune, diode, tranzistori, led-uri si ataci releele... va trebui sa vezi ce putere (watt) are fiecare bec ca sa stii la ce curent trebuie sa reziste releele respective (evident relee cu comanda pe 12v). Ulterior se face "jocul de lumini" in soft si eventualele comenzi dupa care vine montat totul sus. Orientativ faza scurta cred ca are 75W/12V=>cca 6.5A deci ar fi bine sa pui relee de 10A pt luminile puternice si 2-5A pt semnalizari si angel-eyesin total iti trebuie 12 relee1) 2x1 pozitii - angel eyes2) 2x1 faze scurte 3) 2x2 faze lungi (daca observ corect)4) 2x1 semnalizari5) 2x1 faruri ceataiti trebuie relee separate ca sa alimentezi in paralel becurile (fata de releele masinii) pt ca presupun ca alea ale masinii alimenteaza deodata atat pe partea stanga cat si pe dreapta... + ca asa poti "suprascrie" comanda din blocul de luminispor la munci si drum bun cu bimmer-ul...cu softu pt uC se va gasi cine sa te ajute daca postezi unde trebuie in functie de ce marca de uC alegi sa folosesti

Link spre comentariu

nah...cam asta trebuie sa faci.adica sa ai un microcontroller (recomand atmega8 sau attiny2313 - e ieftin si ai suficienti pini pentru ce te intereseaza) care sa comande releelela 1 logic (5v) prin rezistenta dai curent in baza tranzistorului care va comuta releulca regulator de tensiune pentru alimentarea uC folosesti 7805P.S. Atentie ce rezistenta alegi pt baza tranzistorului... e important sa-l sautrezi pentru a nu disipa putere pe el...de asemenea nu exagera cu curentul din baza tranzistorului pentru a nu arde microcontrollerul ce ai in poza e bine...curentii prin relee ii calculezi ca fiind puterea becului/tensiunea de alimentare a becului...evident supradimensionezi pentru siguranta. (astea o sa te coste cel mai mult). de asemenea releele trebuie sa fie Normal-Deschis daca nu gasesti cu ambele pozitii

Link spre comentariu

de unde esti?daca iti fac schema finala si softu te descurci mai departe?daca cineva vrea sa se implice chiar este rugat. nu-mi strica nici o combinatie ca nu prea am chef de facut asa ceva, doar incerc sa-l ajut pe faker

Link spre comentariu

Cine imi poate asa un montaj si la ce pret?

Eu iti pot face,daca nu ai deja o intelegere cu srdjan. Circuitul nu e asa complicat, mai greu poate fi la cablarea pe masina,trebuiesc legaturi separate pentru fiecare bec + comanda din habitaclu.Eu insa ma intreb daca nu va fi afectata durata de viata a becurilor de la palpairile astea ''stroboscopice''/
Link spre comentariu

ambulantele au cate un montaj de gen stroboscop pe faza lunga, si sunt folosite zilnic la interventii combinate cu girofarul si sirena ..... Daca sunt folosite doar ocazional n-ar trebui sa scurteze viata becurilor cu prea mult :)

Link spre comentariu

Ok. Sa inteleg ca vrei numai modulul de comanda, restul vei monta in apropierea farurilor/unde este mai convenabil? Circuitul va comanda numai lampile fata sau trebuie si spate? Putem continua discutia pe mp.

Link spre comentariu

Da, relee am eu vreo 20 buc. din alea mici cum se gasesc in modulele de alarma, Omron parca se numesc. Is de 10A iar diode o sa cumpar ca sa nu-mi alimenteze si blocul de lumini acel montaj. Am nevoie de 8 relee si 8 diode pt. fiecare bec, 2faza lunga, 2 faza scurta, 2 semnal si 2 ceata.Becurile spate le las cum sint. Apropo, am vazut o jucarie asemanatoare montata la cineva pe o bicicleta, era cu 6 leduri. Oare daca as gasi cu opt leduri n-as putea sa o transform pe aia cumva.

Link spre comentariu

...diode o sa cumpar ca sa nu-mi alimenteze si blocul de lumini acel montaj.

Daca o sa inseriezi diode o sa scada tensiunea pe bec.Nu are cum sa ajunga tensiune in blocul de lumini(de fapt de acolo vine) pt ca becurile sunt alimentate prin relee.Tu o sa pui practic contactele releelor in paralel.

Apropo, am vazut o jucarie asemanatoare montata la cineva pe o bicicleta, era cu 6 leduri. Oare daca as gasi cu opt leduri n-as putea sa o transform pe aia cumva.

Posibil, daca ledurile sunt comandate independent si daca iti convine jocul de lumini pe care il are;dar ai uitat de angel eyes, deci iti trebuiesc 10 iesiri.
Link spre comentariu

Modulul de lumini nu este comandat prin relee, de acea am zis sa pun diode. Credca este cu tiristori. Am unu in plus acasa si eventual fac un foto sa vezi cum arata.Da am uitat de angel, ele sint cu CCFL

Link spre comentariu

Probabil mosfeti, nu tiristori.Chiar si asa , eu nu cred ca ar fi o problema daca se conecteaza releu in paralel pe iesire. Eventual se poate comanda direct modulul de aprindere, si acolo da, se face o separare cu diode ,sa nu mai ajunga cva la blocul de lumini. Ar fi utile niste poze cu modulul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări