Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trenulet

naghi32

Postări Recomandate

Salutari, in primul rand vreau sa salut toata lumea de pe acest site, sunt un membru nou dar am folosit functia search extensiv plus ca am citit foarte multe posturi.Mentionez ca sunt un incepator in domeniul electronicii reusind sa fac doar chestii de baza, timere, counter-e si chestii de incepator.Am si eu o intrebare: am un trenulet de jucarie , el merge pe sine metalice pe care isi ia si curentul de care are nevoie, fiind alimentat la 12v.Intrebarea mea este: cum pot modula un semnal pe liniile de alimentare incat sa pot efectua diverse comenzi pe trenulet, sper ca ati inteles.pe scurt: 2 linii -> alimentare + comenzi pe aceleasi fire.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naghi32

3

• Liviu M

2

• draku

1

• one

1

Top autori în acest subiect

Ar fi mai multe variante:1. Folosesti un semnal (radio, audio) pe care il aplici peste tensiunea de alimentare si la receptie il separi (cu un condensator) si il "decodezi". Poti folosi DTMF sau orice altceva. Pentru scheme te poti inspira din interfoanele care merg direct pe reteaua de 220V.2. Construiesti o telecomanda radio.3. Poti modula tensiunea de alimentare cu un semnal analogic sau digital. De exemplu, daca alimentarea este 12Vcc, poti alimenta cu 11.5-12.5V si apoi "detectia" digitala o faci cu un comparator cu pragul 12V. Astfel ai 0 pentru 11.5V si 1 pt. 12.5V sau invers, cum vrei. Daca reduci modulatia, nici nu se va simti o variatie semnificativa.4. Daca alimentarea se face in curent continuu, poti monta o punte redresoare pe locomotiva si poti transmite datele digitale (serial) inversand polaritatea tensiunii de alimentare.

Link spre comentariu

Multumesc one. Eu ma gandeam la faza cu alimentarea sa ii dau o anumita frecventa, ceva peste 5khz si variind frecventa sa obtin un output pozitiv sau negativ la celalalt capat ( un filtru ).de ex un ic gen 4017 caruia ii dau impulsuri si care controleaza frecventa unui timer ( 555 cel mai probabil ) la o frecventa mai mica decat cea la care merge 555-ul ( timerul la 4017 sa aiba cam 500hz sau mai putin si 555-ul care trimite impulsurile sa fie cel putin de cinci ori mai mare ( 2.5khz )ps: logic ca iesirea din 555 o sa fie intr-o punte de tranzistori de putere care sa duca la frecventa respectiva ( mosfet ? ). ( mai ramane sa gasesc faza cu filtru pentru fiecare frecventa cum o vreau eu :) )ps2: mentionez ca ma gandeam sa inversez polii la fiecare impuls (L/H)(-/+) si o punte redresoare pe locomotiva. .ps3: din cate stiu e foarte posibil sa nu mearga cu un generator de impulsuri square wave si ar trebuii sa fac unul sinusoidal :) de asta am zis posibil 555.ps4: iar ca atunci cand se schimba frecventa sa nu se stinga beculetele ma gandeam ca un simplu c pe input la tranzistor sau la ce o sa folosesc acolo cat sa duca pana 4017 isi termina tura.Mentionez ca inca nu am facut nici un progres intrucat cea mica s-a hotarat ca locomotiva este un obiect care se scufunda foarte bine in baie , dar nu imi va lua mult pana schimb motorasul .O sa ma interesez de ce ai spus in special la puncturile 1 si 4.Multumesc tuturor inca o data .

Link spre comentariu

doar ca sugestie:exista un forum romanesc al pasionatilor de modelism, care are o sectiune dedicata trenuletelor. este foarte bine documentata, atat pentru dispozitivele "de fabrica", cat si pt cele diypoate gasesti pe acolo o rezolvare, sau macar o inspiratie succes!

Link spre comentariu

Acum ceva timp am avut si eu aceeasi intentie - digitizarea unei "instalatii de trenulet". La inceput am vrut si eu sa "inventez" totul si sa dezvolt propriul "protocol de comunicatie". Dupa ceva timp de teste, am am ajuns la concluzia ca uneori e mai productiv sa folosesti rotile existente deja, nu sa inventezi tot timpul roata.Sistemul din link-ul pus de mine mai sus e, practic, standard printre producatorii de trenulete. Asta inseamna ca o data realizat/adaptat va putea fi folosit direct cu orice alt accesoriu care respecta standardul respectiv.Atata timp cat sunt date toate informatiile necesare (scheme, cablaje, firmware), mi se pare un punct foarte bun pentru inceput.Parerea mea, fireste :)

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări