Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P6S pentru niste casti

pelikanu

Postări Recomandate

Buna dimineata!

Da,schemele sunt foarte bune pentru proiectul dv.,cea de a-2-a schema este ceva mai interesanta avand in vedere cuplajul galvanic si modul trioda pentru EL84 sau 6P6S.

Va pun mai jos schema probata teoretic de mine in care am mai adaugat si o reactie negativa,foarte benefica in cazul acesta.Sursa de alimentare trebuie sa o realizati in asa fel incat sa poata asigura tensiunea anodica recomandata in schema dar si tensiunea de filamente,in rest curentii si tensiunile masurate sunt exact cele din schema propusa de dv.

V-am calculat si transformatorul si sper sa-l puteti realiza chiar dv.,inceputul este mai greu in orice domeniu....

Schema:

Posted Image

si transformatorul:

Posted Image

Pe schema sunt trecute si performantele acestui amplificator...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mikella

14

• THOMAS

10

• pelikanu

6

• adigh

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc frumos domnule lazaroiu! Ma apuc de construit ciar astazi, doar ca nu stiu cum oi face transformatorul ala.Cum ziceati si dumneavoastra inceputul e mai greu. Sa aveti o zi buna!

Link spre comentariu

Salutare! Am construit un canal dupa schema de mai sus, se aude dar cam incet.Am bobinat transformatorul de iesire dupa specificatiile date de domnul lazaroiu.Traful de alimentare l-am rebobinat si scoate 240vca, 348vcc dupa redresare si filtrare.Am masurat tensiunile dupa cum arata pe schema si am, anod ecc82 28vcc si catod 6p6s 29vcc.Tensiunea pe alimentare scade pana la 110vcc.Am incercat si cu doua transformatoare spate in spate si la fel face.Transformatoarele erau de 25va fiecare, iar cel ce l-am bobinat eu este de 30va.Care sa fie cauza pentru care scade tensiunea in halul asta? Filtrajul este de 4x 100uf/400vcc, sa fie prea putin? Apropo, ma gandeam ca o sa fie un chin sa bobinez trafurile dar a fost foarte usor, o placere.Edit: Am uitat sa precizez ca rezistentele nu am avut fix valoarea din schema si am pus cea mai apropiata valoare, 30k-33k, 3k-3,3k, 235R-220R, 50uf-47uf.

Link spre comentariu

Sa nu fi stricat lampile..Anuleaza rezistenta de reactie,vezi daca se imbunatateste puterea. Daca ai bobinat de-a valma nu functioneaza cum trebuie... Poti incerca sa faci rost de doua transformatoare de retea identice,cam de 4wa,tensiune de iesire intre 12..18v ,cu un miez ceva mai lung,sau ma rog..ce gasesti.Desfaci tolele si le reasezi .Cele E pe o parte cele I pe cealalta parte.Intre ele introduci o foita subtire de hartie.Altfel transformatorul se satureaza,se incalzeste si va trage si mult mai mult curent de la sursa de alimentare.

Link spre comentariu

Oare sa le fi stricat cu prima schema care nu a mers? Am sa incerc si cu alt transformator cu tolele puse cam ati spus. Pot masura lampile cumva sa vad daca mai traiesc? Am incercat si cu rezistenta de reactie anulata si nu exista vre-o diferenta.

Link spre comentariu

Salutare! Am construit un canal dupa schema de mai sus, se aude dar cam incet.Am bobinat transformatorul de iesire dupa specificatiile date de domnul lazaroiu.Traful de alimentare l-am rebobinat si scoate 240vca, 348vcc dupa redresare si filtrare.Am masurat tensiunile dupa cum arata pe schema si am, anod ecc82 28vcc si catod 6p6s 29vcc.Tensiunea pe alimentare scade pana la 110vcc.Am incercat si cu doua transformatoare spate in spate si la fel face.Transformatoarele erau de 25va fiecare, iar cel ce l-am bobinat eu este de 30va.Care sa fie cauza pentru care scade tensiunea in halul asta? Filtrajul este de 4x 100uf/400vcc, sa fie prea putin? Apropo, ma gandeam ca o sa fie un chin sa bobinez trafurile dar a fost foarte usor, o placere.Edit: Am uitat sa precizez ca rezistentele nu am avut fix valoarea din schema si am pus cea mai apropiata valoare, 30k-33k, 3k-3,3k, 235R-220R, 50uf-47uf.

Pe schema masori tensiuni mai mici de cit e normal pentru ca tensiunea de alimentare scade iar tensiunea de alimentare scade fiindca transformatorul de alimentare are prea mica putere (rezistentele interne sunt prea mari). Cit masori cu ohmetrul rezistenta primarului si secundarului? La filamente cum e? Acel transformator trebuie sa alimenteze filamentele+ambele canale+vreo 10W pierderile in miez daca se incinge miezul. Schimba transformatorul si vezi, chiar si numai de proba. Mai bine supradimensionat decit subdimensionat. Cind o sa ai tensiunea de alimentare care trebuie o sa mearga, asta nu e o schema care sa dea probleme. Vezi ca R3 trebuie sa fie de vreo 10W.
Link spre comentariu

Am incercat si alt transformator, dar cred ca tot era mic 25va.Am sa incerc maine sa fac rost de un traf fortos ca sa elimin problema sursei.Am sa masor si curentul consumat sa vad daca nu cumva este ceva in scurt pe undeva, ceea ce nu cred dar cine stie. Filamentele au fost alimentate din alta sursa cu 6.3vcc, tocmai pentru a nu incarca primarul transformatorului.In primar am masurat doua sute si ceva de omi, 250 parca.De rezistenta aia de 10 w stiam ca am vazut pe schema.Traful de iesire nu este bobinat chiar spira langa spira, este bobinat manual ca nu am masina.Mai multe teste maine, poate ii dau de cap. Tre sa mearga pana la urma :sparge:

Link spre comentariu

Cu siguranta transformatorul de alimentare e prea mic, probabil nu are nici atita putere cita crezi. Nu te zgirci la traful de alimentare si o sa vezi diferenta. Pune unul de 100W+o rezerva de tensiune. Nu-ti fa griji ca o sa fie tensiunea prea mare fiindca o sa mai bagi o rezistenta intre condensatoarele de filtraj si o sa ai un filtraj mai bun iar tensiunea o sa se reduca. As zice ca ar fi bine sa ai in gol 280Vca, as zice si mai mult dar e cam la limita deja, poate ca nu ai condensatoare electrolitice cu tensiuni mai mari de 450V. Prima data rezolva cu alimentarea si dupa aceea o sa te ocupi de trafurile de iesire (daca va fi cazul).

Link spre comentariu

Dupa cum am zis am facut rost de traf de 300w sa fiu sigur.L-am montat si am dat drumu la amplif. Nu era nici o diferenta fata de traful bobinat de mine.Unde trebuia sa masor 100v aveam 30v. Am reusit si sa incing o lampa, noroc ca am vazut repede si am salvato.Am montat un condensator intre grila lui 6p6s si anodul lui ecc82 si a inceput sa cante tare si clar :101 , in sfarsit! Acum masor tensiuni in jurul celor notate pe schema si surpriza, merge si cu transformatorul bobinat de mine.Nu se incalzeste nimic inafara de lampi.Daca ma uit atent de tot vad in ecc82 o lumina albastruie in jurul filamentului, este normal?In rest totul functioneaza bine si sunt multumit de cum se aude, exista o diferenta mare fata de un amplif de casti cu tranzistori.Urmeaza sa fac o caroserie faina si sa montez totul, asta dupa ce bobinez si al doilea traf de iesire.Cand termin pun poze sa vedeti ce a iesit.Va multumesc frumos pentru ajutorul acordat!Edit: Am un pic de brum, de la filtraj nu prea cred sa fie ca am pus 5 conzi de 100uf/400v.De la ce ar putea fi, oare de la fire trase pe unde am nimerit pentru teste?Cand scot din priza si mai ramane curent in conzi dispare brumul.

Link spre comentariu

Nu e normal sa nu functioneze ca in schema.Schimba lampa ecc82 si mareste pentru inceput R1 la 120k.Transformatorul de alimentare trebuie ecranat obligatoriu pentru auditia in casti,altfel grea sa scapi de orice brum.

Link spre comentariu

Transformatorul de alimentare a fost la o distanta de aproximativ 30cm de montaj si lampi, dar o sa ii fac ecranare ca nu e mare lucru.Am incercat si cu alta lampa si tot asa mergea.Este normal sa vad "cum circula electronii prin lampa"? Lumina aia albastruie de care spuneam.Mai mesteresc dupa ce fac o carcasa ceva sa montez totul pe ea.

Link spre comentariu

Am reusit astazi sa fac o caroserie calumea si sa montez un canal inauntru.Am mai umblat la valori la rezistente si pot sa spun ca se aude foarte frumos. Din ce material sa fac carcasa pentru a ecrana transformatoarele? Am tabla de aluminiu de 1mm si tabla de fier 0,5mm.Mai am si ceva resturi de tabla galvanizata de 1mm, care este cea mai potrivita tabla? Dupa ce fac carcasele si bag transformatoarele inauntru, daca torn rasina de la fibra de sticla (poliesterica) sa fie totul teapan, este in regula? Ma gandesc ca o sa ajute si la racirea transformatoarelor transportand caldura de la traf catre carcasa.Brumul ce il am se aude din transformatoare neecranate ca am pus o bucata de tabla de forma si a mai disparut din el.Sanatate!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dupa cum am spus atasez poze cu amplificatorul aproape terminat.Mai am de inscriptionat partea din spate.Din pacate camera mea nu prea face poze calumea, momentan numai asta am la indemana.Cu ocazia aceasta va multumesc mult celor care m-ati ajutat!

Posted Image

post-21140-139829414835_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări