Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P6S pentru niste casti

pelikanu

Postări Recomandate

ECC82 cu anozii mari? de aia nu am. Pot pune E80CC sau E88CC in loc de ECC82?

E80CC si E88CC am mari.

Omule! este de preferat ECC82 cu anozi mari,dar nu obligatoriu!!!!!!!!!!

Fa schema asa cum este si gata,poti folosi si ce ai tu;E80CC si altele...

Cine bate campii ???????....d-ta nu vezi ca omul a cerut o schema cu 6P6S pentru casti dar daca se poate fara traf de iesire?

Iar daca d-ta crezi ca aici,unii bat campii,te rog sa-i nominalizezi si sa punctezi si momentele cand bat campii.

Se pare ca aici,pe acest subiect au postat numai cinci; ,,,,...deci trebuie sa spui care bate campii,caci d-ta esti exclus (!!!!!!!)

Asa a inceput:"Am cateva lampi 6P6S (dintr-acelea negre) si vreau sa fac un amplificator pentru casti. A mai incercat cineva aceasta combinatie? O schema are cineva?

Am gasit prin internet doua variante principale, OTL si cu transformator pentru adaptarea impedantei pana la 32ohm (atat au castile) - nu stiu ce sa aleg.

Daca stiti o alta schema OTL pentru un amplificator cu casti cu impedanta de 32ohm - dar apar alte tuburi in constructie, va rog indicati-mi-o - pot adapta alte tuburi, nu tin mortis sa fie 6P6S"

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mikella

14

• THOMAS

10

• pelikanu

6

• adigh

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Consider ca se bate campii ca de obicei , doar de dragul de a nu-ti spune nimeni adevarul despre solutia simpla , pe care o cunosc , totusi , toti : cauta schema de la ARITMA , inlocuiesti EL84 cu 6P6 , iar cu 6P6 alimentat la 250Vanod vei avea nevoie de 4300 ohmi impedanta anod , raportul dintre primar/secundar va depinde de impedanta de sarcina dorita , cauta in posturile mai vechi si vei gasi modele de calcul ..... cam asta este tot , sper ca vei cauta singur ! SUCCES .

Nu stiu daca batem campii noi astia de am postat pe aici(ca doar am scris si eu ceva pe acolo), lasam initiatorul topicului sa decida asta .... Daca ar aplica indrumarea ta catre aritma, care nu e una gresita, in secunda 2 cand va conecta castile la traful de iesire si ii va scapa pot. de volum un pic peste 15-20% cred ca ii vor zbura cu tot cu urechi (un SE cu 6p6 scoate mult prea mult pt casti);O solutie simpla era sa faca un montaj doar cu 6p6s, care daca e atacat cu semnal mic nu va dauna castilor, dar in acest caz are nevoie de traf de iesire de la 4300cat zici tu la 32r sau cat au castile.later edit:

Cine bate campii ???????....d-ta nu vezi ca omul a cerut o schema cu 6P6S pentru casti dar daca se poate fara traf de iesire? Iar daca d-ta crezi ca aici,unii bat campii,te rog sa-i nominalizezi si sa punctezi si momentele cand bat campii.Se pare ca aici,pe acest subiect au postat numai cinci; ,,,,...deci trebuie sa spui care bate campii,caci d-ta esti exclus (!!!!!!!)

Domnule Lazaroiu, userul hpavictor mi-a zis ca nu a vrut sa jicneasca pe nimeni, doar s-a referit la faptul ca schema nu e accesibila incepatorului mai ales cu temporizarile si nu i-a placut nici iesirea aceea prin condesator(zicand el ca se poate curenta), hpavictor fiind adeptul trafurilor de iesire.Asdar eu cred ca acest conflict e inchis.
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna ziua! Stiu ca mai este un subiect de acest fel, dar nu il gasesc nicaieri, asa ca imi cer scuze moderatorilor! Vreau sa imi construiesc un amplificator pentru casti, dupa schema atasata. In primul rand vreau sa intreb daca schema este corecta, si cati amperi trebuie sa scoata transformatorul. Experienta mea cu tuburile este zero, este prima data cand incerc asa ceva. Ar putea un incepator ca mine sa il execute, sau ma arunc la prea mult? Vreau sa ma documentez cat mai bine inainte de a incepe treaba.

post-21140-139829394956_thumb.png

post-21140-139829394971_thumb.png

Link spre comentariu

Nu este acesta topicul despre care vorbeam, cel din care am luat si schema cu mult timp in urma, inainte sa dispara atasamentele de pe forum. Dar se pare ca se vorbeste de aceiasi schema. Multumesc pentru interventie! Nici in topicul celalalt nu zice nimeni nimic despre ce putere trebuie sa aiba transformatorul. Si mai am o nelamurire, daca transformatorul scoate 6.3v, pe dioda in timpul redresarii se pierde 0.7v, nu este putin pentru filament? Poate pun intrebari prostesti, dar incerc sa pricep si eu ce este cu lampile. Stima!Edit: Acum am vazut mai bine ca filamentul se alimenteaza in ca. Is zapacit rau de la o vreme :bataie

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna seara! Am plantat piesele pentru un canal astazi, si cand i-am dat drumul pauza, nu scoate nimic.Cand pun sonda de la aparatul de masura in grila 6p6s (de jos pe schema) incepe sa se auda, dar spart.Am masurat asa:ecc82 Anod 42v, Grila ov, Catod 0.5v6p6s(din partea de sus pe schema) Anod 175v, Grila 85v, Catod 92v6p6s(partea de jos pe schema) Anod 86v, Grila 0v, Catod4vPiesele sunt noi si exact ca in schema, tensiunea de alimentare este 175vcc.Tensiunea in gol a transformatorului este 144v ca, iar filamentele sunt alimentate cu 7 vca.Poate cineva sa ma ajute cu niste indicatii cum sa o rezolv? Pe mine ma depaseste si experienta mea cu tuburile este zero.

Link spre comentariu

Buna seara! Am plantat piesele pentru un canal astazi, si cand i-am dat drumul pauza, nu scoate nimic.Cand pun sonda de la aparatul de masura in grila 6p6s (de jos pe schema) incepe sa se auda, dar spart.Am masurat asa:

ecc82 Anod 42v, Grila ov, Catod 0.5v

6p6s(din partea de sus pe schema) Anod 175v, Grila 85v, Catod 92v

6p6s(partea de jos pe schema) Anod 86v, Grila 0v, Catod4v

Piesele sunt noi si exact ca in schema, tensiunea de alimentare este 175vcc.Tensiunea in gol a transformatorului este 144v ca, iar filamentele sunt alimentate cu 7 vca.Poate cineva sa ma ajute cu niste indicatii cum sa o rezolv? Pe mine ma depaseste si experienta mea cu tuburile este zero.

Buna dimineata!

Incercati aceste modificari in schema dv.,teoretic merge, ar trebui sa mearga si practic,insa etajul final fiind un SRPP cu 6P6S in mod trioda,sa nu va asteptati la o putere prea mare,tot teoretic se pot obtine pentru casti in jur de 1.2W...1.5W cu distorsiuni foarte mici.Banda de frecvente redata este de 5Hz...100Khz in simulare.Pe schema sunt date si tensiunile si curentii in anumite puncte (orientativ cu o toleranta de +/-5%)

Sper sa va fie de ajutor.

Schema:

Posted Image

Link spre comentariu

@mikella, M-as fi mirat sa mearga schema pusa de tine fiindca schema prezinta multe erori. Ar trebui o rezistenta de la grila lui 6P6S de jos si pina la masa dar nu de 1k cum e la tubul de sus ci mult mai mare ca altfel e sarcina prea mica pentru primul tub, condensatorul de la iesire trebuie de vreo 10 ori mai mare, curentul de repaus prea mic prin finale, cu valorile rezistentelor din reactia negativa nu se reduce amplificarea iar amplificarea celor doua etaje impreuna e prea mare, etc etc.

Mai bine te apuci de o alta schema cum ar fi cea de aici http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... y5_prj.htm (vezi figura 10). Cu schema pusa de tine ai 5 tuburi (baloane) pentru stereo iar pentru a lui Morgan jones ai doar 3 tuburi (baloane). Schema e facuta de multi.

In timp ce scriam vad ca a pus dl Lazaroiu o alta schema mai buna. Totusi domnule Lazaroiu nici macar teoretic nu se pot obtine 1,5W cu montaj SRPP, nici chiar daca se merge pina la curentul maxim al tuburilor pentru ca tubul de sus merge in regim de generator de curent iar curentul de iesire de virf nu poate depasi curentul de repaus.

Link spre comentariu

@mikella, M-as fi mirat sa mearga schema pusa de tine fiindca schema prezinta multe erori. Ar trebui o rezistenta de la grila lui 6P6S de jos si pina la masa dar nu de 1k cum e la tubul de sus ci mult mai mare ca altfel e sarcina prea mica pentru primul tub, condensatorul de la iesire trebuie de vreo 10 ori mai mare, curentul de repaus prea mic prin finale, cu valorile rezistentelor din reactia negativa nu se reduce amplificarea iar amplificarea celor doua etaje impreuna e prea mare, etc etc. Mai bine te apuci de o alta schema cum ar fi cea de aici http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... y5_prj.htm (vezi figura 10). Cu schema pusa de tine ai 5 tuburi (baloane) pentru stereo iar pentru a lui Morgan jones ai doar 3 tuburi (baloane). Schema e facuta de multi.In timp ce scriam vad ca a pus dl Lazaroiu o alta schema mai buna. Totusi domnule Lazaroiu nici macar teoretic nu se pot obtine 1,5W cu montaj SRPP, nici chiar daca se merge pina la curentul maxim al tuburilor pentru ca tubul de sus merge in regim de generator de curent iar curentul de iesire de virf nu poate depasi curentul de repaus.

Da,corect!..aveti dreptate in ceea ce priveste puterea obtinuta in cazul acestei scheme.
Link spre comentariu

Buna dimineata! Acum trebuie sa merg la scarbici si nu pot mesteri, deseara ma apuc de ea. Treaba este ca eu am lampile astea si nu am de unde face rost de altele.Merg inlocuite in schema din link 1/2 ecc88 cu 6p6s? Daca nu fac modificarile date de domnul lazaroiu. Deocamdata va multumesc mult pentru ajutor, sa aveti o zi buna!

Link spre comentariu

@mikella, Cu ecc88 sau 6p6s se pot face OTL-uri de tipul acelui amplificator al lui Morgan Jones foarte bune dar acum daca dl Lazaroiu a muncit sa-ti faca o schema cu lampile pe care le-ai vrut fa aceasta schema mai ales ca ai lampile deja. Ce impedanta au castile? E important.

Link spre comentariu

Cineva a facut foarte bine si a facut ordine in acest topic,adunad totul despre un amplificator pentru casti cu 6P6S. Citind totul si vazand ca utilizatorul acestui amplificator va folosi casti de 2X32 ohmi,imi retrag recomandarea privind aceasta schema. Nu se poate obtine in aceasta configuratie puterea ceruta pe 32ohmi si cu calitati audiofile.....(!!!).Schema de mai sus este recomandata pentru impedante de la 64 ohmi in sus.... Pentru 32 ohmi trebuie proiectata o alta schema,ori un OTL cu alte tuburi mai "tari",ori tot cu 6P6S dar folosind transformatoare de adaptare (iesire). Cred ca un amplificator ordinar,un SE cu 6P6S pentru fiecare canal si doua trafuri de adaptare realizate in regim DIY sau folosind ceva de la HAMMOND,ar rezolva aceasta problema in cel mai elegant mod.

Link spre comentariu

In primul rand multumesc celui care a facut odine aici! Castile au 32 omi.Daca ziceti ca nu merge otl pentru 32 omi, recomandati o schema in care sa folosesc lampile pe care le am, adica 1 buc ecc82 si 4 buc 6p6s. Trafuri de iesire nu am de unde face rost, trebuie sa mi le fac singur deci o sa am nevoie si de detalii pentru ele.

Link spre comentariu

Cred ca un amplificator ordinar,un SE cu 6P6S pentru fiecare canal si doua trafuri de adaptare realizate in regim DIY

Adica o schema cum ar fi cea din atasament? In cazul in care folosesc castile de 32 omi cum trebuie facut transformatorul? In loc de v2 merge 1/2 ecc82 fara sa modific ceva, sau trebuie modificari? Asa cum este schema, zice ca scoate 4,5w.Sursa de unde am schema http://www.electronicecircuits.com/elec ... er-circuitAlimentarea mea va fi de 175 vcc deocamdata.Edit: Am gasit inca o schema care foloseste lampile care am eu ( Am inteles ca el84 este echivalent cu 6p6s). Daca este buna schema ma apuc de construit.Cred ca am inteles si trafu cum trebuie facut.Ar trebui 5k in primar si 32 omi in secundar, pentru casti.

post-21140-13982940731_thumb.jpg

post-21140-139829407318_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări