Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv temporizare

GeoMar

Postări Recomandate

O schema deosebit de simpla...

Schema asta nu cred ca e o alegere tocmai potrivita pentru el, timerul pe care-l are deja este net superior.Pe pozitia "f" a comutatorului, rezistenta de temporizare este 49.2 megohm ! Un condensator electrolitic cu un curent de fuga, fie el si foarte mic, nu se va mai incarca in veci...Pentru durate mari, temporizatoarele digitale sunt de preferat celor RC cu rezistente de temporizare exagerat de mari, care necesita condensatoare de buna calitate si realizari foarte ingrijite ale cablajului.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GeoMar

13

• em2006

9

• francezu

9

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Trebuie neaparat 4017 [am si 4017]?

Nu,dar e mai usor asa. Ai nevoie de un factor de divizare cu 6 pentru o plaja de ~ 2-30 min; pentru cd4020 cel mai mic factor de divizare poate fi 2,urmatorul fiind 16.

Vreau sa adaug mai multe microswitch-uri [cate pot pune la 4020 sau 4017] pentru plaja mai "FINA" de intervale de timp.

Da, se poate. Fiecare cu dioda inseriata ,la fel ca si celelalte. Cred ca sunt suficiente inca doua, pe pinii 14 si 12 , obtinand pasi de ~30 secunde.
Link spre comentariu
...Pot pune inca un 4020 [mai am unul]? ...
Sigur ca da.

Si cu o schema ceva ma poti ajuta? Nu prea am "avut" tangente cu CI logice [si cred ca nu e greu], dar trebuie sa ma "familiarizez" putin cu ele. O idee, un sfat, o schema, cred ca sunt binevenite, despre cum as putea sa conectez cel de al 2-lea CI 4020 si microswitch-uri suplimentare [inca un "set" de patru] pentru realizarea unei plaje mai fine de reglaj a timpului. Eu cred ca este mai bun 4020 decat 4017, sau ma insel?

Este vreo diferenta, calitativ vorbind.

Ai nevoie de un factor de divizare cu 6 pentru o plaja de ~ 2-30 min; pentru cd4020 cel mai mic factor de divizare poate fi 2,urmatorul fiind 16.

Pot bune si 4017, daca pun 4020 [este prea mare factorul de divizare 16?], chiar daca depaseste plaja 2-30min, dar o schema ceva, o idee sunt binevenite.

Fiecare cu dioda inseriata ,la fel ca si celelalte. Cred ca sunt suficiente inca doua, pe pinii 14 si 12 , obtinand pasi de ~30 secunde.

As mai monta o "serie" de 4 microswitch-uri [asa le am, cate 4] chiar daca rezulta o plaja destul de fina a timpului.

Din contra,este o chestie buna pentru reglarea cat mai precisa.Am citit ca 30 s conteaza la cablajul foto.

Ori se SUPRAexpune , ori se SUBexpune [cred ca m-am exprimat corect]

Multumesc. :da

Link spre comentariu

Daca folosesti 4020 cu factor de divizare 16, cu inca 4 microswitch-uri langa cele originale,pinii 14,12,13 si 6 (acelasi i.c.) vei obtine o temporizare totala de ~ 1h si 30 min si pasi de ~ 20 secunde. Daca nu e ce-ti trebuie,mai modificam...O chestie. Temporizatorul functioneaza asa cum este acum? Ma refer la montajul original. Schema postata de tine mi se pare ca ar avea niste greseli.

Link spre comentariu

Poate este posibil ca eu sa fi gresit [sau sa omit] ceva la schema. Este realizat pe cablaj dublu strat si este un pic mai greu, este si compact realizat.Cu pasi de 20sec cred ca ar fi bine. Mai mic [5 sau 10 sec] se poate? Pana la urma eu imi selectez de cat timp am nevoie, iar daca plaja este mai fina, cred ca este si mai buna.CI 4020 am de la unul "dezafectat" [dar functional] de pe care am luat aproape toate piesele [mai putin CI] si care [din pacate pentru mine] era realizat pe cablaj simplu strat.

Link spre comentariu

Da,se pot micsora pasii. Cu 10 switch-uri in total se ajunge la pasi de ~5 secunde. Am sa revin cu o schema, doar pentru partea cu cele 2 cd4020 si switch-uri;Edit: Iata si schema. Diodele lipsesc din schema postata de tine, dar cred ca asa vin conectate; este vorba despre o poarta SI logic realizata cu diode+rezistenta.

Link spre comentariu

Da ai dreptate, am omis diodele de pe switch-uri. In schema postata de tine, pot selecta NUMAI timpii notati in dreptul fiecarui switch? Sau pot crea diferite combinatii de timp ? Adica daca vreau 1min 40 sec selectez switch-ul de 20 sec si cel de 1min 20sec ?

Link spre comentariu

Poate este posibil ca eu sa fi gresit [sau sa omit] ceva la schema...

Eu cred ca da. Nu e clar cum se obtine semnalul de tact, dar presupun ca e vorba de redresare monoalternanta, rezultand pulsuri de 10ms cu pauze de 10ms.Tranzistorul de pe alimentare cred ca e un stabilizator parametric si dioda dintre baaza si masa e zener, nu dioda obisnuita. Daca se stie tensiunea releului rezulta si tipul zenerului.Nu mi-e clar nici cum se obtine tensiunea de alimentare a integratelor (Vdd).Din precizarile din textul postat eu am inteles ca schema ar fi asa:[attachment=0]timer4020_1a.png[/attachment]Trebuie verificat.
Link spre comentariu

... pot crea diferite combinatii de timp ?

Da. Prin introducerea divizorului nu se modifica decat temporizarile, in rest functionarea montajului este aceeasi.edit:@geomar Diodele sunt conectate cu katodul spre pinii integratului? (cele de la pinii 3,2,1,15 ai cd4020)
Link spre comentariu

Daca am desenat bine schema anterioara, atunci pentru a mai adauga un 4020, se face cascadare asincrona, una din iesirile Q ale primului se leaga la clock-ul circuitului urmator, iar reseturile comune.Varianta asta are avantajul ca nu mai trebuie sa intrerupi trasee in circuitul original, nu se modifica nimic, ci se adauga un circuit suplimentar, ca in schema atasata. Circuitul in plus e desenat cu rosu.[attachment=0]timer4020_2.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

@geomar Diodele sunt conectate cu katodul spre pinii integratului? (cele de la pinii 3,2,1,15 ai cd4020)

Da asa sunt montate.

Eu cred ca da. Nu e clar cum se obtine semnalul de tact, dar presupun ca e vorba de redresare monoalternanta, rezultand pulsuri de 10ms cu pauze de 10ms.Tranzistorul de pe alimentare cred ca e un stabilizator parametric si dioda dintre baaza si masa e zener, nu dioda obisnuita. Daca se stie tensiunea releului rezulta si tipul zenerului.Nu mi-e clar nici cum se obtine tensiunea de alimentare a integratelor (Vdd).

Tranzistorul este BD139, dioda mai mult ca sigur este zener [eu am figurat gresit in schema]Tensiunea releului este de 24Vcc.Pentru obtinerea tensiunii de alimentare a CI, cred ca dioda spre masa [intre cele doua diode] este tot zener [sunt toate asemanatoare,de sticla,mici, tip 1n4148] si ca sa fiu sigur trebuie sa scot piesele care vreau sa le aflu si nu prea as vrea sa-l "demontez", caci poate il folosesc.La nevoie .... le scot.Poate mai reusesc sa mai procur vreo 1-2.
Link spre comentariu

Primul 4020 numara in continuare cata vreme nu e resetat, chiar daca e cascadat cu altul, asa ca iesirile dorite se pot lua de oriunde, atat din primul cat si din al 2-lea 4020.

Link spre comentariu

Pentru obtinerea tensiunii de alimentare a CI, cred ca dioda spre masa [intre cele doua diode] este tot zener [sunt toate asemanatoare,de sticla,mici, tip 1n4148] si ca sa fiu sigur trebuie sa scot piesele care vreau sa le aflu si nu prea as vrea sa-l "demontez", caci poate il folosesc.La nevoie .... le scot.

Nu e nevoie sa le scoti, pui voltmetrul pe ele si spun singure la ce tensiune sunt...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări