Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv temporizare

GeoMar

Postări Recomandate

Am de la cineva, un modul de temporizare DT01 confectionat de Moldotronic Botosani realizat cu CI 4020 + 4093, traf, releu, la care timpul de temporizare este de maxim 5 minute [microswitch pentru 20s,40s,80s,160s].Intrebarea mea este daca pot mari acesti timpi pentru a folosi dispozitivul la o masa de expunere cu 6 neoane "negre" de 6W fiecare pentru cablaje foto? Cred ca pentru expunere trebuie sa pot regla timpii intre 3-4 minute si 15-20 minute [poate si mai mult,trebuie testat]Nu are quartz, deci totul cred ca se rezuma la niste rezistente, dar este destul de compact realizat dispozitivul si pe cablaj dublu placat.Nu am momentan cu ce sa fac poza ca sa o postez.Poate cineva cunoaste acest dispozitiv si ma poate ajuta cu ceva sfaturi.Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GeoMar

13

• em2006

9

• francezu

9

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

In principiu contine un oscilator de relaxare realizat in jurul unei porti din CD4093 si un numarator binar realizat cu CD4020, de la ale carui iesiri se culege selectiv, prin microswitch-uri, semnalul de temporizare. Modificand valoarea condensatorului sau a rezistentei din oscilatorul de relaxare ar trebui sa se modifice intrega plaja de temporizare. Daca poti incearca sa scoti schema temporizatorului ca sa putem indica unde anume se face modificarea.

Link spre comentariu

Schema este cel putin incompleta.Incearca sa scoti intreaga schema ,incluzand si CD4020. + Vcc , - Vcc unde sunt conectate? A doua borna a secundarului trafo unde se conecteaza? In plus lipsesc valorile pieselor; macar pentru rezistente si condensatori ar fi necesare. Daca ai scaner , aparat foto, etc incearca sa desenezi schema pe o coala de hartie; eu zic ca e mai usor asa decat cu paint; desigur exista si programe dedicate pt electronica.

Link spre comentariu

Pai a doua borna a trafului vine la puntea redresoare [unde vine si cea de pe care se conecteaza dioda].Condensatorul de la pinii 12-13 la masa este de 100nF [104], cel de la + la pin 9 este de 1nF [102] si cel de la pin 8 spre masa este de 10nF [103]Rezistentele sunt de toleranta 1%.Cea paralel pe C103 este de 150k, cea paralel pe C102 este de 221k, iar cealalta paralel pe dioda este 976K.Microswitch-urile vin conectate cu cate un pin fiecare, cu cate o dioda 1n4148 la urmatorii pini ai CD4020:pentru 160s -pin3pentru 80s -pin2pentru 40s -pin1pentru 20s -pin13Apoi ceilalti pini ai microswitch-urilor vin conectate printr-o rezistenta [15k] la + alimentare si la pinii 5,6 ai CI 4093.P.S. Schema nu e desenata in paint, este desenata in Express PCB

Link spre comentariu

Si daca in loc de oscilator foloseste frecventa retelei?

Aveti dreptate. In particular, aceasta schema foloseste ca semnal de tact chiar frecventa retelei. Din aceasta cauza o modificare simpla (doar asupra valorilor componentelor) nu va duce la modificarea intervalelor de temporizare,cum ar fi fost in cazul unui oscilator. O rezolvare relativ simpla, ar fi intercalarea unui divizor de frecventa inaintea numaratorului binar (cd4020). De exemplu ar putea fi folosit un numarator Johnson,conectat ca divizor cu zece pentru a mari intervalele de timp de 10 ori. Astfel s-ar obtine intervale de aproximativ : 3.41 min ; 6.82 min ; 13.64 min si 27.28 min.
Link spre comentariu

Am reusit [sper] sa desenez schema completa:

Puteti mari timpul si cu un divizor realizat cu un monostabil, declansat de impulsurile retelei, dar cu constanta de revenire mai mare decat aceasta.
Link spre comentariu

De ce vrei alta schema ,si nu o modifici pe cea pe care o ai, asa cum spuneam mai sus? Nu ai nevoie decat de un CD4017. Se intrerupe legatura dintre cd4093 pin10 si cd4020 pin10; pentru cd4017 : pin13 se leaga la masa, pin14 se leaga la pin10 al cd4093, pin5 se leaga la pin15(ambii ai aceluiasi c.i.), pinul 3 se leaga la pinul 10 al cd4020 ,alimentarea se face la aceeasi tensiune ca si a celorlalte c.i. Vei avea astfel intervale de temporizare cuprinse intre 2 si 30 minute.

Link spre comentariu

De ce vrei alta schema ,si nu o modifici pe cea pe care o ai, asa cum spuneam mai sus? Nu ai nevoie decat de un CD4017.

Trebuie neaparat 4017 [am si 4017]? Pot pune inca un 4020 [mai am unul]? Vreau sa adaug mai multe microswitch-uri [cate pot pune la 4020 sau 4017] pentru plaja mai "FINA" de intervale de timp.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări