TESSLA Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Si cam ce miez mi-ar trebui pentru a putea suda cu 3.25? Stiu ca pentru sudura cu 3.25 e nevoie de aproximativ 130 de amperi? Un miez E65 ar face fata? Sau o sa se supra-incalzeasca? Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Nu o sa se supraincalzeasca miezul, problema este fereastra mai mica ce nu-ti va permite sa-l bobinezi asa cum trebuie. Cel mai bun este E71 care are fereastra mai mare. In regim de amator o sa fie destul de greu de bobinat cu manunchiuri de sarme sub 0,8mm diametru, mai ales secundarul unde numarul este destul de consistent. Cea mai buna solutie este folosirea benzii de cupru, se bobineaza simplu, spatiul este folosit la maxim, scapi de golurile dintre firele rotunde.Pentru primar este buna banda de 40X0,15 mm, iar pentru secundar 40X0,7, sau mai bine 4 bucati din cea pentru primar. Scapi de grija incalzirii si daca dimensionezi semiconductorii din primar cum trebuie (ma refer la curentul maxim admis de finali si de racirea corespunzatoare) o sa obtii o durata activa de 65-80% cu electrod de 3,25, ceea ce nu este rau deloc. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Am inceput sa strang din materiale pentru constructia invertorului...si am gasit un miez E42....pe asta ma gandeam sa il folosesc pentru traful driver...intrucat E25 nu am...poate doar daca as lua din vre-o sursa ATX defecta. E bun acest E42? Sau ar fi mai adecvate cele din surse de calculatoare? Mentionez miezul meu este luat de pe un sasiu de tv Telecolor. Dupa cum se poate vedea si in poza, miezul are un fel de intrefier de vreun milimetru intre "limbile" celor doua E-uri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Sursele tv sant flyback,deci au intrefier mare.La ICE Felix in anii 80 E42 era cel mai folosit miezSursa la care am lucrat eu cu acest miez avea 150w(forward) dar putea mai multAsa ca folosirea pt comanda unor grile de mos pare cam neavenita.Un invertor la care am pus eu fotografia foloseste un E30 dar nu este ocupata nici o treime din fereastra.O simpla parere-nu sariti pe mine-eu as pune 2 miezuri EE19 de la atx(asta pt ca am ff multe) dar,atentie, fara intrefier. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Tocmai am gasit un miez EI33 dintr-o sursa ATX. Din cate spuneti, asta ar fi mai adecvat, nu? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Raspunsul seamana cu cel anterior:daca o sursa atx cu EI33 debiteaza minim 250w in semipunte mergem dupa acelasi rationament.Prea mare...A inceput sa nu-mi mai para rau de recuperarea trafurilor din orice aparat intalneam.Am acum toate tipurile de miez.Pacat ca nu am proiecte si nici nu pot trimite cu posta cate 2-5 miezuri pt cei in suferinta. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Ca e prea mare mi-am dat seama...dar eu sunt dispus sa-l folosesc chiar si asa atata vreme cat isi poate indeplini cu succes functia. Deci se poate folosi? Numarul de spire trebuie modificat? Sau se poate pastra acelasi? Va multumesc! Link spre comentariu
Sir john red Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Acelasi numar de spire. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 In locul sursei in comutatie de 17 V as folosi o sursa liniara cu transformator clasic. Ca ce amperaj ar trebui sa poate debita sursa? Link spre comentariu
Sir john red Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Merge si cu o sursa gen LM317 sau 78...cu traf de retea de 24V.Consumul este pina la max 1A. Sursa cu traf de retea este mai problematica cand scade tensiunea de retea,pe cand cea cu Tny267 lucreaza bine si la 150V.Deci trafo sa scoata 24V.Folositi unul cu2x12v in secundar ca se gaseste mai usor. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Pai am un traf 2 x 12 V si o sa il folosesc pe acela. Ma gandeam sa pun un stabilizator 7818. E o problema ca asta livreaza 18 V si nu 17 V? Link spre comentariu
Sir john red Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Nu si eu initial am folosit tot 7818 si mergea bine. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Daca te hotarasti sa folosesti traf si LM7818 si crezi ca tensiunea este cam mare, inseriaza o dioda sau doua pe iesire urmata de un condensator electrolitic, sau foloseste un LM7815 cu o masa flotanta realizata dintr-o rezistenta de pe iesire inseriata cu 2-3 diode catre masa. In anodul diodei duble legi pinul de masa al LM-ului.La 24V tensiune alternativa, LM-urile sunt cam la limita. Daca vei avea pe retea 250V, in secundar va fi peste 27V iar tensiunea redresata va depasi maximul admis pe intrarea LM-ului de 35V. Iar in cazul unei tensiuni reduse pe retea sau in cazul cablului de alimentare prea lung sau prea subtire, tensiunea la intrarea in invertor poate scadea drastic, poate si la 150V iar tensiunea la intrarea LM-ului o sa fie prea mica. Risti sa arzi finalii datorita tensiunii mici de deschidere. Nu este obligatoriu, dar este posibil. Nu stii cum vei folosi invertorul pe viitor, asa ca precautiile nu sunt un moft.Poate ar fi mai bine folosirea unui stabilizator clasic cu tranzistor si dioda zenner in baza, alimentat la o tensiune peste 40V CC.Realizeaza sursa pe un modul separat ca in caz ca vei dori sa-i faci un upgrade la o sursa in comutatie cu TOP sau UC3842, sa poti inlocui foarte usor modulul. In Iasi nu gasesti ferite? Un E25 este cativa lei cu tot cu carcasa, sau poti folosi un miez dintr-un alimentator de laptop defect. Mai gasesti si prin alimentatoarele de becuri cu halogen sau prin invertoarele de becuri economice cu puteri de 50-60W. Poti pune linistit de la E19 la E30 cu acelasi numar de spire. Sau se mai poate folosi tor de ferita cu diametrul de la 20 la 30 mm. Le mai gasesti pe cablurile de date mai vechi, cele panglica. Nu merg folosite miezurile de pe iesirea surselor de calculator. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Stie cineva de unde se poate face rost de banda de cupru? Link spre comentariu
Sir john red Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Cititi la pag 2.Ciby mi-a recomandat pe cineva de pe forum care vinde trafo de ferita si alte componente(nu stiu sa postez adresa).Am vorbit personal cu userul,care a spus ca are si banda de cupru de 0,2mm.Puneti mai multe in paralel.Au avantajul ca se muleaza bine pe carcasa,fara sa ramana spatii libere intre ele.Sa auzim de bine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum