Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor sudura 100 A

alex mm

Postări Recomandate

Trafo driver 3x40 spire de 04mm.Diodele din primar nu sunt bine puse.Inloc de1n4148 am pus ba159,dar si ba si dz30 se pun invers, adica cu catodul la anod,altfel iese foc,se incing rau detot.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sir john red

19

• CIBY2

16

• TESSLA

14

• alex mm

4

Salut !

vezi ca la 12v si 80A cat este in poza poti sa sudezi tablite.... sau cel mult aluminiu..

nu cred ca merge sa sudezi cu electrozi de 3,5 decat..... pana se arde.... cateva minute ... daca ai noroc.... sa se aprinda electrodul......

Va urez succesuri......

Link spre comentariu

Azi am terminat de facut invertorul de100A,cu ajutorul lui CIBY2, care m-ia dat informatii pe care eu nu le detineam.Multumesc Ciby,raman dator cu o bere.Nu am masurat dar cred ca scoate 130A.Sudeaza cu electrod de3,25 de rupe.La un electrod sudat,tz finali abia ereau calduti,fara ventilator,invertorul fiind imprastiat pe masa de lucru.Are totusi o hiba.Nu regleaza tensiunea pe iesire.Poate Ciby mai vine cu o idee,ca el e profesor in materie. Mentionez ca nu am avut potentiometru de 2,5k si am pus de 5k,poate e si asta o cauza!!?? Varianta cu pin 1 la uc 3844 in aer. Cu respect,Sirjohnred.

Ma bucur ca ai reusit si ca ti-am fost de ajutor.Dupa cum spune si colegul Miticamy, (respect stimabile!) acest invertor nu regleaza tensiunea la iesire. In mod normal, tensiunea scade in functie de curentul la iesire dupa o caracterisica abrupt cazatoare.Ceea ce ne intereseaza este curentul prin electrod, reglabil in functie de conditiile de sudura, cat si tensiunea pe arcul electric necesara mentinerii acestuia, tensiune ce variaza in functie de curent intre 20 si 30V. Pe pachetul de electrozi este mentionata aceasta caracteristica iar un invertor bun trebuie sa scoata o tensiune cat mai apropiata de aceasta, la curentul specificat pentru electrodul in cauza.Eu as spune sa nu te grabesti cu concluziile, merge de mers, dar cum merge? Pana nu vizualizezi semnalele in grilele IGBT-urilor, in colectorul acestora fata de emitor, pe primarul trafului de iesire, cat si pe secundar si pe diodele de iesire, nu poti fi sigur ca nu exista unele semnale periculoase pentru semiconductori in special. Trebuiesc taiate varfurile semnalelor prin acordarea circuitelor Snuber sau Clamp (niciodata n-am inteles care este unul si care este celalalt!!!) de pe finali si de pe diodele de iesire prin modificarea valorilor rezistentelor sau condensatoarelor din aceste circuite.In rest, felicitari!!! Primul pas este facut. Ai demonstrat ca se poate si ai crescut numarul celor ce au reusit sa realizeze o astfel de constructie in regim de amator. Acum poti sa te apuci linistit de studiul fenomenelor din sursele in comutatie de putere!!! Ai vazut ca merge, trebuie sa intelegi si de ce!!! :ras:@Gogured, la ce poza te referi? Nu inteleg care 12V si 80A.
Link spre comentariu

M-ar tenta sa incerc si eu constructia unui astfel de invertor si as avea sa adresez o intrebare colegilor mai experimentati....as putea sa inlocuiesc in accea schema dioda dubla STTH200L06TV1 cu doua diode de tipul 150EBU04? Va multumesc!

Link spre comentariu

Cu doua diode de tipul 150EBU04 realizati toata partea finala de redresare. Una in locul diodei STTH200 si cealalta in locul diodelor DSEI. Cu doua astfel de diode puteti lucra fara probleme la 150A (chiar la curent mai mare).

Link spre comentariu

Dar in loc de diodele UG5JT, as putea folosi RURP1560? Sau sunt prea "leneșe"?Si inca ceva...care ar trebui sa fie tensiunea minima la care trebuie sa reziste diodele de pe iesire? Pot folosi niste diode care au trecut in datasheet Vrrm = 200 V? Multumesc frumos pentru raspunsuri?

Link spre comentariu

Merge sa pui si RURP1560, sunt cam lenese fata de cele din schema ce-i drept, dar merge, daca le ai, asta este. Dar daca trebuie sa cumperi, pune HFA15TB60, astea au Trr min de 19 nS, pe cand UG5JT, zic ei in Datasheet, are 25 dar curentul maxim in CC este de 5A.

Link spre comentariu

Sint foarte bune ... se folosesc la Rehm , Selco , etc. ... eu am apreciat faptul ca se pot prinde comod si " zdravan " pe radiator ... pentru asta au si fost construite ... se pot combina cu transil de protectie , la 150V , sint foarte ieftine si eficiente ( transil-urile ) , sau cu ceva varistori ... ca la cele industriale .

Link spre comentariu

Dar aceste diode, DSEI2X121-02A (200V, 246A ( 2x 123A), trr = 35nS, SOT227B ), poti fi folosite? Sau e prea putin 200 V?

Sunt foarte bune, daca si pretul te incanta. Totusi daca vei folosi un miez E71 vei putea trage din el peste 130A, doar modificand rezistenta de sarcina din secundarul trafului de curent si, bineinteles, daca si finalii folositi iti vor permite. In acest caz diodele de care intrebi vor lucra la limita, mai ales cea dinspre masa spre +, de pe iesire si cea mai la indemana varianta ar fi 150EBU04, sau mai usor de gasit ar fi 5 buc. 60APU04, doua din traf spre + si trei de la masa la +.Dar nu este obligatoriu, poti pune cum crezi. Toate aceste diode merg bine in secundar.
Link spre comentariu

Se calculeaza. In datasheetul UC3845 se gaseste formula. Aplici calculul invers si afli valoarea curentului prin primarul trafului de curent, de fapt acelasi cu curentul prin primarul trafului final. Curentul in secundar, respectiv curentul prin electrod, se afla inmultind curentul rezultat din formula cu raportul dintre primarul si secundarul trafului final.Daca vrei sa modifici curentul maxim de iesire din valoarea rezistentei, aplici formula si afli noua valoare a rezistentei. Formula fiind simpla, fara ridicari la puteri sau radicali, variatia curentului fata de valoarea rezistentei este liniara, iar 20% variatie de curent se regaseste in 20% variatia rezistentei, sau invers.Este loc de incercari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări