Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio romanesc-RX 2001

Vizitator cristian_61

Postări Recomandate

Rezolvat. Functioneaza. N-a avut mare lucru.

Am facut urmatoarele:

- Curatat toate potentiometrele si uns.

- Rezolvat cu lumina de scala (becul din stanga nu mergea din motiv de contact prost in soclu). Acum se vede omeneste.

- Curatat + arcuit + repozitionat contactele de la rotactorul de scurte.

- Curatat contactele pentru ledurile de la benzile de scurte (acum se aprind toate)

- Completat cu suruburi la placile rabatabile. 

Mai am de rezolvat gaurile de pe capac si de montat in intrerupator (n-am gasit modelul care trebuie, dar sigur am pe undeva).

L-am ascultat cu o fisa de aparat pe post de antena de ultrascurte, si cu antena de la transceiver (inverted V pentru 7MHz) pentru AM. Functioneaza bine, ce pot sa zic.

La reglaje n-am umblat, ca nu parea ca este nevoie (dusmanul binelui este mai binele).

O seara buna tuturor.

WP_20181106_20_03_28_Pro_640x361.jpg

Link spre comentariu

Bine ca n-ai avut treaba cu ata de scala...atunci sa vezi distractie.:rade:

Arata bine. Daca ii rezolvi si treaba cu gaurile, chiar n-ai ce reprosa.La mine au fost roase si cam decolorate butoanele, dar le-am rezolvat usor, le-am vopsit pe toate cu ceva spray metalizat si dupa aia cateva straturi de lac. Arata ca noi, si mai si rezista vopseaua aia. Am folosit totul de la auto.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 12/7/2009 at 2:12 AM, whitesnake said:

Si inca o remarca foarte importanta si asta suna la toate aparatele de radio romanesti, rezistorii de calitate slaba produsi de industria noastra. Dupa un timp relativ scurt fug in limite mari de pe valoarea care e trecuta pe ei. Ce sa mai vorbim de zgomotul introdus in montaj de acesti rezistori. Recomand la cine are aparate de radio romanesti sa schimbe toti rezistorii din respectivele aparate cu altii rusesti, MLT. De cand lucrez cu rezistori MLT altii mai buni n-am avut in casa, mai ales cei cu pelicula metalica, parerea mea, sunt extraordinari.

Rezistoarele romanesti au fost de mai multe tipuri:

- Cele fabricate dupa licenta Vest (cred ca Philips), cu cositor la capete. Astea erau stabile si nezgomotoase (nu mai zgomotoase decat orice rezistor cu pelicula de carbon), dar la supraincalzirea terminalelor se desfacea sudura de la capete.

- Varianta cu capacele metalice la capete, ca MLT-urile, fabricate in anii '80. Din pacate contactul la capacele era nesigur (tehnologia nepusa la punct) si se intrerupeau (putin fiabile). Probabil ca de asta unele erau zgomotoase (contact intermitent).

- Cele profesionale, cu pelicula metalica, fabricate la IPEE. Aveau probleme cu contactele de la placheta, lipite cu cositor, daca terminalele se incalzeau prea mult. In rest erau foarte bune (stabile, nezgomotoase si neinductive).

Link spre comentariu

Mica întrebare:

La dvs. frecventele posturilor radio pe US corespund cu cifrele de pe scala? 

La RX-ul meu, trebuia să înlocuiesc modulul comutator US și plăcile amplificatoare FI pt MA respectiv MF.

Sa nu zic la ața de scală cate probleme am avut :)).

Merge bine, dar posturile pe US sunt cu ~0,2MHz mai departe pe scala decât în realitate. 

O să trebuiască să recalibrez RX-ul cu un Zopan PGS 21 sau Eureka 630. Asta daca in caietul service sunt instrucțiuni pentru calibrare.

Deocamdată sărbătorim revelionul :)) Sarbatori fericite!

Link spre comentariu

Legat de capac: cel mai simplu ar fi sa decupezi un dreptunghi care sa cuprinda toate gaurile apoi astupi gaura cu o sita metalica. Exista mai multe variante de sita,  sunt obtinute prin ambutisarea tablei.

Link spre comentariu
La 30.12.2018 la 17:54, Ovidanie a spus:

...cel mai simplu ar fi sa decupezi un dreptunghi care sa cuprinda toate gaurile apoi astupi gaura cu o sita metalica

Asta doar daca vrea sa pastreze acel difuzor si sa-l foloseasca, altfel, cam la asta ar trebui sa ajunga...

DSC08229,.jpg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...

Buna seara tuturor,

Sunt proaspat fericit-ul posesor de RX 2001N...pe care l-am gasit into-o stare zic eu buna. 

L-am alimentat, pe FM2 am "prins" multe posturi cu un minim de cablu in loc de antena, L ceva slabut, S si M mai nimic...fara antena si intre betoane...urmeaza sa inventez o antena si sa ma bucur de creatia serios inginereasca a vremurilor trecute. La modul serios, sunt impresionat de proiect, ca si complexitate, asamblare si pana la urma si de design, care este cat se poate de frumos, chiar si pentru zilele acestea...

Si acum sa trecem la ce nu prea merge...:

- tuning-ul de FM nu merge pana in capatul din stanga...o sa incerc sa vad care este rezolvarea

- potentiometrele de volum/bass/inalte merg greoi, sper ca se pot curata

- actionarea ant trim are sarita ata de actionare a potentiometrului...

- lipsesc cateva butoane: FM1, tuning FMant trim si rf-gain, fostul proprietar le-a inlocuit cu unele negre...poate le gasesc pe undeva

- vad ca la versiuniea N lipsesc butoanele de muting si sw-afc, oare de ce?

Astept cu drag sfaturi pentru micile reparatii si va rog aici pe cei care detineti manuale ale acestui tuner sa mi le trimiteti,

Multumesc

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Aparatul, in opinia mea, a fost unul de calitate. Problema comutatoarelor e reala, erau destul de slabe calitativ. In rest, dubla schimbare de frecventa, era, cred, unica in receptoarele din acea vreme, fabricate in tara. Aparatul, pentru vremea lui, era deosenit. Ca se dadea pe pile, asa cum se zice, a contribuit publicitatea avant la lettre, ca sa zic asa, precum si seria mica fabricata, adica cam ca la Dacii sau televizoarele color: cererea mult mai mare decit oferta.

Da, si eu am cositorit terminale la rezistente, fara modificari ale valorii. Chiar de curind, la un Carmen.  Cu rezistentele peliculare de Arges, erau probleme la zgomot si rezistenta mecanica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări