csl1131 Postat Iunie 23, 2005 Partajează Postat Iunie 23, 2005 parerea mea e ca asta ISI are locul aici..la amplificatoare, pt ca aici se vor scrie formue de calcul ale puterii la amplificatoare, si cum putem sa vedem cati W rms are un amp, si toate cele..pt ca sunt fffffffff multi care nu stiu ce si cum... o sa incep eu: daca se stie cati V are la iesire : (ex de pe un osciloscop) Vpeak=sqrt(PutereRMS*R) * sqrt(2) = sqrt (PuterePeak*R) deci : Ppeak=Vpeak*Vpreak/R =Prms*2 Prms =(Vpeak*Vpeak)/(R*2)=Ppeak/2 Vrms= Vpeak /sqrt(2) Vpeak=Vrms*sqrt(2) Ipeak=sqrt(Prms/R)* sqrt(2) Irms=sqrt(Prms/R) la transformatoare : P(W)= P(VA)/sqrt(2) tensiunea de alimentare pt un anumit Vpeak la iesire trebuie sa fie minim cu vreo5V mai mare pt bipolari si cu minim 14-16V mai mare pt mosuri decat Vpeak....la care se mai adauga si cei 2-4V caderea de tensiune pe fire si pe traf ... (poate mai mult daca e traf de putere mai mica) ideal ar fii ca sa aveti un traf cu puterea cam 1.8 ori puterea la iesire. sau chiar 2 sau peste..dar merge si puterea de iesire *1.5 ... eu asa ceva stiam..ce am gresti..completari..continuati va rog.. Link spre comentariu
ghettoman Postat Iunie 23, 2005 Partajează Postat Iunie 23, 2005 excelent postul...propun sa se joace cineva dintre moderatori cu butonul de sticky :lol:mai era un post unde cineva explica cum se regleaza biasul...care nu stiu pe unde a juns :? Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Iunie 23, 2005 Partajează Postat Iunie 23, 2005 excelent postul...propun sa se joace cineva dintre moderatori cu butonul de sticky :lol:sunt de acord cu ghettoman este foarte util pt incepatori shi poate shi pt noi cand mai uitam din graba :lol: :lol: :lol: Link spre comentariu
roby_m Postat Iunie 23, 2005 Partajează Postat Iunie 23, 2005 Eu completez cu urmatorul link. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 Atentie: Pentru a avea o masura corecta a capacitatii amplificatorului de a produce puterea RMS respectiva, tensiunea se masoara cu un osciloscop sau un multimetru true RMS utilizand un semnal sinusoidal si o sarcina de test rezistiva de valoarea nominala (4 Ohm sau 8 Ohm).La transformatoare nu se imparte nimic. Notatia VA inseamna ca e o putere reactiva. Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 o sa incep eu:tensiunea de alimentare pt un anumit Vpeak la iesire trebuie sa fie minim cu vreo5V mai mare pt bipolari si cu minim 14-16V mai mare pt mosuri decat Vpeak....la care se mai adauga si cei 2-4V caderea de tensiune pe fire si pe traf ... (poate mai mult daca e traf de putere mai mica) De ce tensiunea de alimentare tre sa fie cu 5V mai mare pt bip si cu 14-16V mai mare pt mos?Astea sunt caderile de tensiune pe finali? Si daca da cum putem calcula aceste caderi de tensiune "ante factum" adica la nivel de proiectare a amplifului fara sa-l construim si sa masuram? Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 nu e chiar cu 14V..depinde de curent, tensiune...si multe altele.Eu am un amplif cu irf530/9530 si am pe iesire o sinusoida 40V varf la varfiar alimentarea e la +-25V. Link spre comentariu
csl1131 Postat Iunie 27, 2005 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2005 nu e chiar cu 14V..depinde de curent, tensiune...si multe altele.Eu am un amplif cu irf530/9530 si am pe iesire o sinusoida 40V varf la varfiar alimentarea e la +-25V.pai ii in punte..???sau ai gresit..p.s. am uitat sa precizez..alea de 14V si 5V sunt pt puteri de peste 3-400W..la puteri mai mici ai mai mici caderile..si..depinde mult de schema... Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 Urca pana la 20V intr-o parte daca ii dau mai sus incepe sa se strice forma sinusului. Asta pe sarcina de 100ohmi, pe sarcini mai mici e cadere mai mare pe sursa si nu am fost curios sa vad ce iese.Deci cam 5V pica.In saturatie la curent de 100mA pica 3-4V. Link spre comentariu
Vizitator TheOne Postat Iunie 27, 2005 Partajează Postat Iunie 27, 2005 csl1131 iar vorbeste gura fara tine ?in primul rand afla ce inseamna "40V varf la varf" nu mai vorbii aiurea ! de unde ti-ai dat seama ca trebuie 14V in plus ? :shock: mos-fetii se comanda in tensiune in general la 4V ai pe iesire cam 10A . Link spre comentariu
csl1131 Postat Iunie 27, 2005 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2005 csl1131 iar vorbeste gura fara tine ?in primul rand afla ce inseamna "40V varf la varf" nu mai vorbii aiurea ! .in al 2-lea rand se pare ca imi trebuie ochelari..numi acuma am vazut ca scria varf-varf.. pe la 2-lea varf nu il citisem imnitial... Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 29, 2005 Partajează Postat Iunie 29, 2005 Atentie: La transformatoare nu se imparte nimic. Notatia VA inseamna ca e o putere reactiva. :oops: ...'tui mama masii de electrotehnica... = VoltAmperi = putere aparenta si se noteaza cu S ; =Watti ( putere activa ) ; =VoltAmperiReactiv = putere reactiva !!!!! Fratilooor daca mai aveti o carte de fizica de clasa a zecea sau a unshpea, despre electricitatesi curent alternativ ,despre triunghiul puterilor, cititi-oooooooooo pleaseeeee ! Link spre comentariu
Adi Florin Postat Iunie 30, 2005 Partajează Postat Iunie 30, 2005 Ai dreptate. Asa se numeste corect "Aparenta". Ideea era ca nu se imparte la nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum