Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

puterea la amplificatoare

csl1131

Postări Recomandate

parerea mea e ca asta ISI are locul aici..la amplificatoare, pt ca aici se vor scrie formue de calcul ale puterii la amplificatoare, si cum putem sa vedem cati W rms are un amp, si toate cele..pt ca sunt fffffffff multi care nu stiu ce si cum...

o sa incep eu:

daca se stie cati V are la iesire : (ex de pe un osciloscop)

Vpeak=sqrt(PutereRMS*R) * sqrt(2) = sqrt (PuterePeak*R)

deci :

Ppeak=Vpeak*Vpreak/R =Prms*2

Prms =(Vpeak*Vpeak)/(R*2)=Ppeak/2

Vrms= Vpeak /sqrt(2)

Vpeak=Vrms*sqrt(2)

Ipeak=sqrt(Prms/R)* sqrt(2)

Irms=sqrt(Prms/R)

la transformatoare :

P(W)= P(VA)/sqrt(2)

tensiunea de alimentare pt un anumit Vpeak la iesire trebuie sa fie minim cu vreo5V mai mare pt bipolari si cu minim 14-16V mai mare pt mosuri decat Vpeak....la care se mai adauga si cei 2-4V caderea de tensiune pe fire si pe traf ... (poate mai mult daca e traf de putere mai mica)

ideal ar fii ca sa aveti un traf cu puterea cam 1.8 ori puterea la iesire. sau chiar 2 sau peste..dar merge si puterea de iesire *1.5 ...

eu asa ceva stiam..ce am gresti..completari..continuati va rog..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

3

• Sharky

2

• Adi Florin

2

• ghettoman

1

Top autori în acest subiect

excelent postul...propun sa se joace cineva dintre moderatori cu butonul de sticky :lol:mai era un post unde cineva explica cum se regleaza biasul...care nu stiu pe unde a juns :?

Link spre comentariu

excelent postul...propun sa se joace cineva dintre moderatori cu butonul de sticky :lol:

sunt de acord cu ghettoman este foarte util pt incepatori shi poate shi pt noi cand mai uitam din graba :lol: :lol: :lol:
Link spre comentariu

Atentie: Pentru a avea o masura corecta a capacitatii amplificatorului de a produce puterea RMS respectiva, tensiunea se masoara cu un osciloscop sau un multimetru true RMS utilizand un semnal sinusoidal si o sarcina de test rezistiva de valoarea nominala (4 Ohm sau 8 Ohm).La transformatoare nu se imparte nimic. Notatia VA inseamna ca e o putere reactiva.

Link spre comentariu

o sa incep eu:tensiunea de alimentare pt un anumit Vpeak la iesire trebuie sa fie minim cu vreo5V mai mare pt bipolari si cu minim 14-16V mai mare pt mosuri decat Vpeak....la care se mai adauga si cei 2-4V caderea de tensiune pe fire si pe traf ... (poate mai mult daca e traf de putere mai mica)

De ce tensiunea de alimentare tre sa fie cu 5V mai mare pt bip si cu 14-16V mai mare pt mos?Astea sunt caderile de tensiune pe finali? Si daca da cum putem calcula aceste caderi de tensiune "ante factum" adica la nivel de proiectare a amplifului fara sa-l construim si sa masuram?
Link spre comentariu

nu e chiar cu 14V..depinde de curent, tensiune...si multe altele.Eu am un amplif cu irf530/9530 si am pe iesire o sinusoida 40V varf la varfiar alimentarea e la +-25V.

Link spre comentariu

nu e chiar cu 14V..depinde de curent, tensiune...si multe altele.Eu am un amplif cu irf530/9530 si am pe iesire o sinusoida 40V varf la varfiar alimentarea e la +-25V.

pai ii in punte..???sau ai gresit..p.s. am uitat sa precizez..alea de 14V si 5V sunt pt puteri de peste 3-400W..la puteri mai mici ai mai mici caderile..si..depinde mult de schema...
Link spre comentariu

Urca pana la 20V intr-o parte daca ii dau mai sus incepe sa se strice forma sinusului. Asta pe sarcina de 100ohmi, pe sarcini mai mici e cadere mai mare pe sursa si nu am fost curios sa vad ce iese.Deci cam 5V pica.In saturatie la curent de 100mA pica 3-4V.

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

csl1131 iar vorbeste gura fara tine ?in primul rand afla ce inseamna "40V varf la varf" nu mai vorbii aiurea ! de unde ti-ai dat seama ca trebuie 14V in plus ? :shock: mos-fetii se comanda in tensiune in general la 4V ai pe iesire cam 10A .

Link spre comentariu

csl1131 iar vorbeste gura fara tine ?in primul rand afla ce inseamna "40V varf la varf" nu mai vorbii aiurea ! .

in al 2-lea rand se pare ca imi trebuie ochelari..numi acuma am vazut ca scria varf-varf.. pe la 2-lea varf nu il citisem imnitial...
Link spre comentariu

Atentie:

La transformatoare nu se imparte nimic. Notatia VA inseamna ca e o putere reactiva.

:oops:

...'tui mama masii de electrotehnica...

= VoltAmperi = putere aparenta si se noteaza cu S ;

=Watti ( putere activa ) ;

=VoltAmperiReactiv = putere reactiva !!!!!

Fratilooor daca mai aveti o carte de fizica de clasa a zecea sau a unshpea, despre electricitatesi curent alternativ ,despre triunghiul puterilor, cititi-oooooooooo pleaseeeee !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări