Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf SMPS-sens infasurari


spinach

Postări Recomandate

Salutam, Costruesc o sursa smps si folosesc un traf fabricatie Panasonic , probabil in anui 1990 , de la o sursa flyback continua. Traful este bun , dar nu pot sa imi dau seama de sensul infasurarilor . Lucrurile sint clare pentru primar si secundar , unde vechea conexiune imi arata cum sa il cuplez . Este neclar infasurarea de control back . Am senzatia ca a functionat pentru tensiuni negative si banuesc ca este cuplata pe invers decit normal . Var 1 -sa zicem ca o dibuesc din prima . Var 2 -nu o dibuesc ; ce se poate intimpla intimpla ? folosesc un TOP233 care necesita tensiuni pozitive de comanda . Dupa redresare , pun un zener de 9V pentru a proteja intrarea de control la supratensiuni , nestiind ce tensiune poate apare pe infasurarea de back . Exista vreo metoda de a determina sensul ? Acuma , dupa parerea mea , cred ca toate trafurile au cam acelasi stil de a fi bobinate ; sa inverseze sensul masini , cred ca este pierdere de timp ; nu stiu , nu prea ma pricep.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    4

  • spinach

    4

Top autori în acest subiect

Salut,Nu are nici o importanta sensul real al infasurarilor. Simpla inversare a capetelor unei infasurari aduce faza acolo unde trebuie.Pe de alta parte, fazarea depinde de tipul de convertor. Nu exista solutie generala. In cazul tau, banuiesc ca atat secundarul ptr tensiunea de iesire cat si cel de reactie sunt in antifaza cu primarul. Verifica in schema de aplicatie. Ca sa determini fazarea, iti trebuie un osciloscop cu doua spoturi. Aplici o sinusoida pe primar si sincronizezi cu panta crescatoare. Te uiti la secundar cu canalul 2 si te urmaresti sa obtii aceeasi faza cu cea din primar; daca sinusioda scade in secundar, inversezi capetele. In felul asta ai determinat ca inceputurile sunt la firul cald al sondelor.Atentie la pusul diodelor zenner pe calea de reactie. Daca sunt conectate incorect, pot deschide bucla de reactie si tensiunile o iau in sfecla. Cel mai bine e sa nu te abati de la schema de aplicatie din catalog.Cirip

Link spre comentariu

In opinia mea, inceputurile sunt cele marcate cu punct rosu.Ar mai fi o varianta sa verifici fazarea. Aplici o tensiune alternativa de cateva zeci de KHz in primar. Inseriezi unul cate unul secundarele cu capatul cald al primarului. Daca tensiunea la capatul liber al secundarului creste, inseamna ca ai conectat in faza. Daca scade, ai conectat in antifaza.[attachment=0]TrafHspinache.GIF[/attachment]De exemplu, daca aplici semnal intre P1 si P2, cu P2 la masa si P1 capatul cald, daca conectezi S1 la P1, atunci in S5 ar trebui sa creasca tensiunea fata de ce ai aplicat la P1. Toate tensiunile se masoara avand ca referinta P2.

Link spre comentariu

Varianta de fazare prezentata mi s-a parut si mie logica . In acesta varianta , infasurare de back este in faza cu primarul dar utilizeaza alternanta negativa pentru control . Deci , pentru a utiliza alternanta pozitiva in control , ar trebui sa inversez conectarea infasurarii de beck , nu ?Aici este o chestiune teoretica care inca imi scapa ;montajul utilizeaza redresare de alternanta negativa pentru control sau cea pozitiva ? acesta deoarece avem de la F1 -rezistenta R1009 , dioda invers D1003 ,condensator filtraj C1019 -condensator c1020 in paralel -nu stiu de ce trebuie-dioda D1022 ,rez R1024 ,condensator C1042 ,dioda D1006Deci , toate merg pe alternanta negativa la prima vedere ; in acesta situati este normal ca infasurare back F1F2 sa fie in faza cu primarul P1P2 ?

Link spre comentariu
infasurare de back este in faza cu primarul dar utilizeaza alternanta negativa pentru control .
Nu inteleg afirmatia. O infasurare nu poate sa fie in faza cu alta. Este sau nu in functie de cum conectezi capetele.

 

Deci , pentru a utiliza alternanta pozitiva in control , ar trebui sa inversez conectarea infasurarii de beck , nu ?
Nu exista respuns general. Depinde ce configuratie folosesti: flyback sau forward. La flyback, tensiunea e in pulsul de intoarcere. La fwd e simultan cu conductia comutatorului.

 

Aici este o chestiune teoretica care inca imi scapa ;montajul utilizeaza redresare de alternanta negativa pentru control sau cea pozitiva ?
Aici e mai ciudat. Si mie mi-a luat ceva timp. Cred ca foloseste alternata negativa, dar genereaza o tensiune pozitiva in impulsuri, care apare pe C1042 si alimenteaza colectorul lui Q1002.

 

Deci , toate merg pe alternanta negativa la prima vedere ; in acesta situati este normal ca infasurare back F1F2 sa fie in faza cu primarul P1P2 ?
Nu inteleg. A cui alternanta negativa? Daca infasurarile sunt conectate in antifaza (atentie depinde numai de conectare), atunci alternanta negativa a uneia este pozitiva celeilalte. E neclar. De fapt acum imi dau seama ca "infasurari in faza" este lipsit de sens. Infasurarile sunt cuplate, atat. In functie de conectare, tensiunile/curentii pot fi in faza sau in antifaza.
Link spre comentariu

Da, este adevarat ca nu prea am fost grijuliu cu exprimarile din limba romina ; sintem totusi cunoscatori in un domeniu si ne putem permite variante de argou... Dupa parerea mea , daca tensiunile primar/secundar sint in atifaza , avem o sursa flyback . Daca analizam ce a gindit initial proiectantul , sint convins ca a proiectat o sursa flyback , tinind cont de performantele surselor flyback comparativ cu cel ffw. Deci , din plecare am gindit o sursa flyback si influenta asupra ei a fazei tensiuni de control back .Revenim la problema initiala : presupunind ca se foloseste ca tensiune de back, tensiune negativa , este normal ca tensiunea din infasurarea de back sa fie in faza cu infasurarea primara ?

Link spre comentariu

presupunind ca se foloseste ca tensiune de back, tensiune negativa , este normal ca tensiunea din infasurarea de back sa fie in faza cu infasurarea primara ?

Nu cred ca se poate raspunde la modul general. Depinde de configuratia schemei. Daca postezi o schema concreta, imi pot da cu parerea. In schema postata deja, am spus deja cum cred ca e.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări