Depanatoru Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 O intrebare de 10 puncte , oscilograma stramba cu 6p3s e cu reactie negativa sau nu ? Instabilitatea poate sa apara din cauza amplificarii , pantei si rezistentei interne diferite fata de el500 , a capacitatilor parazite diferite care in combinatie cu capacitatile si inductanta parazite ale trafului pot sa dea efecte ciudate. E practic alt amplificator chiar daca restul schemei ramane la fel . Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Nu exista criteriu bode! Punct. Tocmai asta e! Eu l-am invatat acum 20 de ani ca fiind Criteriul Bode. Ca el poate reprezenta Criteriul Nyquist simplificat in coordonate carteziene logaritmice e altceva. Eu nu citesc pe Wiky sau altundeva, eu pot sa-mi aduc aminte perfect cum l-am invatat. Tu poti sa cauti pe internet de dragul contardictiei orice! Arata-ne ceva concret si coerent.PS: http://www.chem.mtu.edu/~tbco/cm416/bodestab.html Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Pai iti spun eu cum arata: identic, adica in prima zecime a palierelor va aparea identic cu cea de la 10KHz. (daca te uiti cu o lupa de timp)Bun-perfect-sigur-etc, si ?(asa este desigur)doriti sa repun 6p3s si sa recurg iar la figuri Lissajous sa vedeti ca nu am diferente de faza(sau sint aceleasi !) ?!Eu nu am zis pentru a contrazice pe cineva. Am atras atentia asupra modului de interpretare a oscilogramelor, pentru cine nu stie. Adica zice unu': "Oscolograma la unda deptunghiulara la 1KHz arata mult mai bine decit cea la 10KHz!" Urmatoarea intrebare a mea ar fi:" Cum arata primele 50us dupa front din oscilograma la 1KHz? Nu cumva arata la fel cu cea la 10KHz?" El raspunde:"Nu stiu ca nu pot vedea". Eu spun:" Eu pot vedea si arata la fel" El spune:"Nu te cred!" Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Desigur !eu am inteles ce ati spus, dar nu vedeti ca uni nu inteleg nici in ruptul capului !deh... Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Totusi, eu cred ca multi inteleg. Sunt convins ca multi stiau asta dinainte sa zic eu pe forum. Totusi aici se discuta la un nivel destul de inalt prin comparatie cu alte zone de pe net sau chiar de pe elforum.Deci ca sa concluzinez: Nu are importanta frecventa la care se face masuratoarea in unda dreptunghiulara. Important e sa vezi ce se intimpla dupa fronturi. Faptul ca pe osciloscoapele mai putin performante nu se poate vedea numai la frecventa mare e partea a doua. Oricum matematic vorbind (asa cum ii place la Emi) din aceasta masuratoare poti determina toti parametrii amplificatorului. Asta daca cunosti exact panta de crestere/descrestere a semnalului de intrare, pentru ca niciodata in pracica nu va fi cea ideala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 De ce oare ?!De cind?! cine provoaca aceste discutii ?! sint constructive?! nu?!(eu zic ca nu e rau totusi ce se intimpla as spune ca e chiar bine !)Sau foarte bine atunci cind mai apar si oarece elemente practice...probabil considerati la fel... Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 De ce oare ?! cine provoaca aceste discutii ?! sint constructive?! nu?!(eu zic ca nu e rau totusi ce se intimpla as spune ca e chiar bine !)Sau foarte bine atunci cind mai apar si oarece elemente practice...probabil considerati la fel...Normal ca sunt constructive. Eu daca am o problema personala te sun personal. Aici are loc o discutie publica, vazuta de tot globul unde fiecare poate avea parerea lui, dupa cunostintele lui... etc. Nu e cazul sa te enervezi (si eu m-am enervat si am vorbit prostii dar nu a ajutat nimanui asta)Poate Kosmin va sterge miine aceste replici daca il rugam. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Eu nu am zis pentru a contrazice pe cineva. Am atras atentia asupra modului de interpretare a oscilogramelor, pentru cine nu stie. Adica zice unu': "Oscolograma la unda deptunghiulara la 1KHz arata mult mai bine decit cea la 10KHz!" Urmatoarea intrebare a mea ar fi:" Cum arata primele 50us dupa front din oscilograma la 1KHz? Nu cumva arata la fel cu cea la 10KHz?" El raspunde:"Nu stiu ca nu pot vedea". Eu spun:" Eu pot vedea si arata la fel" El spune:"Nu te cred!"Eu zic ca primele 50uS de la 1KHz nu arata ca primele 50uS de la 10KHz! Nu mai vorbesc de 20KHz sau mai mult. Nu pentru ca nu le-as putea vedea, ci pentru ca nu sunt chiar la fel. Asta daca banda de trecere a amplificatorului este 20..30KHz. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 misa , pai asta nu intelege valderama , de aici a inceput discutia si am mai explicat si inainte . Faptul ca la 1KHz se vede relativ ok dreptunghiul , numai inceputul palierului e afectat , inseamna ca "umflaturile" raman la aceeasi frecventa neschimbata , undeva peste banda audio , deci nu pot fi distorsiuni armonice ale frecventei de test . Daca prin absurd ar fi distorsiuni armonice s-ar vedea cam la fel palierul ( bineinteles afectat si de faptul ca banda de frecventa nu e mult mai mare de 20KHz ) pe toata lungimea si la 1KHz ca si la 10KHz , nu conteaza ca ai distorsiuni armonice la 2K , 3K sau 20K , 30K , din moment ce potrivesti baza de timp a osciloscopului sa vezi o perioada in ambele situatii .Daca te duci pe sinus cu generatorul o sa gasesti la o frecventa anume sau mai multe cum creste brusc amplitudinea semnalului . Asta inseamna sa fie instabil amplificatorul . Nu are absolut nici o legatura cu distorsiunile armonice . Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Sebi! (la 20KHz depasesti timingul propus de mine in exemplul dat) Chiar fa testul asta, la 1K si 10K sau la ce frecvente doresti tu. Analizeaza ACELASI TIMP dupa front. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 ...Eu zic ca primele 50uS de la 1KHz nu arata ca primele 50uS de la 10KHz! Nu mai vorbesc de 20KHz sau mai mult. Nu pentru ca nu le-as putea vedea, ci pentru ca nu sunt chiar la fel. Asta daca banda de trecere a amplificatorului este 20..30KHz...Domnule sebi nu putem discuta de timpi egali zic la frecvente diferite, misa a vrut sa spuna ceva legat numai de inceputul de palier(inceputul de palier condensat in timp raportat la 1khz- eu asa am inteles,misa cerind o extindere pe axa "x"sa zic 5x pt a deveni vizibil, si spunind ca acea zona de inceput de palir la 1kHZ va semana cu intreg palierul la 10k,ceva similar cu prezentarea mea de la 1khz mult extinsa)desigur frecventa crescind acea condensare pare ca se extinde la 10k sa zic.Am dreptate domnule misa sau nu ?. Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Pai la 20KHz nici nu se poate! Totusi incearca sa masori la 10KHz.Parca ai studiat undeva ponderea armonicelor semnalului dreptunghiular undeva, chiar tu! Sau ma insel? Pe la ce rang deveneau astea neesentiale? Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Pai la 20KHz nici nu se poate! Totusi incearca sa masori la 10KHz.Parca ai studiat undeva ponderea armonicelor semnalului dreptunghiular undeva, chiar tu! Sau ma insel? Pe la ce rang deveneau astea neesentiale?Nu am inteles intebarea. Te rog reformuleaza.Corect! Primele momente dupa front, adica inceputul de palier! Ce fractia nu e clar? Nu ati mai vazut osciloscop? (glumeam)OK!, Daca am timp, miine fac niste oscilograme, le pozez si le pun aici! Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Inseamna ca m-am inselat! Dupa cum bine stim, dreptunghiul poate fi privit ca o suma de semnale armonice! Care-i ponderea (hai sa zicem procentuala,...) celor mai importante armonici? Asta era intrebarea. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 DA, am facut in acest sens o gresala pe elforum (gresala de uitare si neatentie). Daca ti se pare importanta, poti sa propui la Vasile excluderea mea de pe forum. Cred ca asta voiai sa auzi. NU? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum