Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 ... La op-ampul respectiv(si alte amplificatoare) compensarea NU este pentru a stabiliza amplificaotrul in bucla deschisa(adica ampliful nu oscileaza in bucla deschisa neaparat) ci pentru a asigura ca va fi stabil in bucla inchisa...Acea compensare de care se tot face vorbire nu este altceva decit o reactie negativa progresiva in raport cu fregventa pentru a mentine faza chiar daca limiteaza banda sau caracteristica de banda devine cazatore in raport cu fregventa ,astfel faza fiind mentinuta(printro reactie negativa progresiva in raport cu fregventa=reactie negativa locala cu propietati distincte) dispare riscul aparitiei reactiei pozitive atunci cind inchidem bucla...Desigur ca nu neaparat oscileaza in bucla deschisa pt ca NU se intoarce semnalul cu difernta mare de faza care sa determine aparitia oscilatiilor(reactia pozitiva) Link spre comentariu
EmyRulz Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Da este corect, dar nu e singura metoda, cel putin nu in cazul op-ampurilor. De exemplu un amplificaor operational cu un sigur etaj(folded cascode) sau cu reactie in curent, are o compensare mult mai simpla si anume un condensator(sau reatea RC) pus ca sarcina dupa etajul de amplificare pentru a reduce castigul cu frecventa. Alta medoda (pentru amplficatoare cu multe etaje de castig in tesniune) este de exemplu folosirea de condensatoare(sau circ serie RC) feedforward care o data cu cresterea frecventei sunteaza un etaj de amplifcare micsorand astfel defazajul(cu alte cuvinte semanlul este injectat direct la etajul urmator la frecv mari). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Da este corect, dar nu e singura metoda, cel putin nu in cazul op-ampurilor. De exemplu un amplificaor operational cu un sigur etaj(folded cascode) sau cu reactie in curent, are o compensare mult mai simpla si anume un condensator(sau reatea RC) pus ca sarcina dupa etajul de amplificare pentru a reduce castigul cu frecventa. Alta medoda (pentru amplficatoare cu multe etaje de castig in tesniune) este de exemplu folosirea de condensatoare(sau circ serie RC) feedforward care o data cu cresterea frecventei sunteaza un etaj de amplifcare micsorand astfel defazajul(cu alte cuvinte semanlul este injectat direct la etajul urmator la frecv mari).Este una si aceasi chestiune numai metoda este diferita !in final am tot o diminuare progresiva a cistigului cu fregventa si o mentinere a fazei prin modificarea adusa de C_eu asupra acesteia.De multe ori nu ne putem intelege "UNI" dintre noi pt ca teoretizam prea mult(in exces)... Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Daca tot suntem aici numai ingineri si ca sa vorbim toti acelasi lucru atasez un pdf .Emy rulz a nimerit-o bine cu explicatiile !Valderama : uneori ce vedem , ce interpretam si ce speram sa fie nu coincid , acum ai cam incurcat lucrurile ....sper sa nu o iei ca un atac . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 ... Emy rulz a nimerit-o bine cu explicatiile !...Si ?,am avut ceva eu si Emy rulz de impartit ?(nu i_mi amintesc?!), ca nu i_ti inteleg trimeterea ?Parca eu spuneam ceva... si alti i_mi dadeau lectii de stabilitate !,asa i_mi amintesc !,dar am pus niste oscilograme sa le iau maul de tot cu instabilitatea !.cu care ma tot r....... Te rog sa ma crezi ca acum citeva minute discutam in privat cu cineva pe forum si se intreba cind o sa faceti trimetere la?serieFourier?si ?analiz? armonic?? un aparat matematic !....se poate de altfel confirma... "Seriile Fourier exploateaz? periodicitatea func?iei f dar dac? f este periodic? în mai multe variabile, sau chiar f neperiodic?? Aceste probleme i-au condus pe matematicieni ?i pe fizicienii teoreticieni s? încerce s? defineasc? seriile Fourier pe orice grup G. Avantajul este, de exemplu, definirea seriilor Fourier pentru func?ii de mai multe variabile. Seriile Fourier ?i transformata Fourier folosite în prelucrarea semnalelor devin astfel cazuri speciale ale acestei teorii ?i sunt mai u?or de interpretat". ceva sugestiv- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nction.gif Sa fii si dumneata sanatos ! PS.NU credeam (i_mi imaginam) ca o sa intimpin atita opozitie de la 6P3S Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Emy rulz, nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar eu am incercat sa explic concret ceva la un nivel cat mai perceptibil. Pot spune ca exista mai multe criterii de verificare a stabilitatii, din care eu cunosc relativ bine doua: Criteriul Bode si Criteriul Nyquist (hodograful). Eu am facut explicatii numai despre Bode. Chiar si acest tip de reprezentare poate fi numita, reprezentarea Bode(amplitudine, faza). Criteriul Nyquist sau hodograful Nyquist este o reprezentare in planul polar complex, mult mai dificil de inteles. Este mai exact decat criteriul Bode pentru ca acolo urmaresti un vector care are toata informatia, dar presupune intelegererea notiunilor din teorema reziduurilor (poli, zerouri). Pentru criteriul Bode nu sunt necesare cunostinte de functii complexe de variabila complexa. Alte criterii nu m-au interesat. Asa informativ pot sa le enumar si eu, dar nu-mi permit sa fac vorbire despre ele atata timp cat nu le-am cunoscut vreodata. Nu as fi abordat nici atat cat am facut, daca nu apareau aici niste semne de intrebare. Daca cineva gaseste ceva utilitate este bine! Dupa cum bine vezi, nici nu vreau sa arat ce-ai afirmat gresit!Din aceste ultime discutii putem vedea urmatoarele:1. THD este masurabil pentru functii sinusoidale. Alta metoda nu cunosc decat cea de definitie.2. Semnalul Dirac si trepta exista teoretic (matematic). Practic exista niste aproximari ale acestor semnale. Eu am facut teste de-a lungul timpului in diferite ipostaze cu ambele. Am expus ce-am observat practic, cat si utilitatea lor.3. Criteriul Bode poate fi aplicat de oricine. Am expus concret cum se poate face si rezultatele sunt bune, cu scule la indemana.4. Teorie de dragul teoriei imi repugna, cel putin in a nu face lumea sa spuna, "uite dom'le se da si asta savant". Cui ii place, ii treaba lui!PS: Danzup, lamuresti un lucru pe care l-am omis. Treapta poate fi o suma de impulsuri Dirac. Oricum, praxisul e asa cum l-am explicat. O treapta are laplacian 1/s. Deci are un pol chiar in zero (se anuleaza numitorul). Mai departe, rezulta ca in momentul zero este chiar un impuls Dirac (are amplitudine infinita). Ma opresc cu logica pentru ca o sa o gasesti in postarile mele anterioare. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 ... Emy rulz a nimerit-o bine cu explicatiile !...Si ?,am avut ceva eu si Emy rulz de impartit ?(nu i_mi amintesc?!), ca nu i_ti inteleg trimeterea ?Parca eu spuneam ceva... si alti i_mi dadeau lectii de stabilitate !,asa i_mi amintesc !,dar am pus niste oscilograme sa le iau maul de tot cu instabilitatea !. Te rog sa ma crezi ca acum citeva minute discutam in privat cu cineva pe forum si se intreba cind o sa faceti trimetere la?serieFourier?si ?analiz? armonic?? un aparat matematic !....se poate de altfel confirma... "Seriile Fourier exploateaz? periodicitatea func?iei f dar dac? f este periodic? în mai multe variabile, sau chiar f neperiodic?? Aceste probleme i-au condus pe matematicieni ?i pe fizicienii teoreticieni s? încerce s? defineasc? seriile Fourier pe orice grup G. Avantajul este, de exemplu, definirea seriilor Fourier pentru func?ii de mai multe variabile. Seriile Fourier ?i transformata Fourier folosite în prelucrarea semnalelor devin astfel cazuri speciale ale acestei teorii ?i sunt mai u?or de interpretat". ceva sugestiv- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nction.gif Sa fii si dumneata sanatos ! PS.NU credeam (i_mi imaginam) ca o sa intimpin atita opozitie de la 6P3S Nu nu a fost nimic de impartit !Nu asta am vrut sa spun . (In fine : ar fi multe de spus dar cum ajungem iarasi la flame mai bine tac .) Cum spunea-i : sa fii si dumneata sanatos ! Link spre comentariu
EmyRulz Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 @Danzup, ai terminat cumva Automatica? Ala este cursul domnului Stefanoiu. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Emy rulz, nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar eu am incercat sa explic concret ceva la un nivel cat mai perceptibil. Pot spune ca exista mai multe criterii de verificare a stabilitatii, din care eu cunosc relativ bine doua: Criteriul Bode si Criteriul Nyquist (hodograful). Eu am facut explicatii numai despre Bode. Chiar si acest tip de reprezentare poate fi numita, reprezentarea Bode(amplitudine, faza). Criteriul Nyquist sau hodograful Nyquist este o reprezentare in planul polar complex, mult mai dificil de inteles. Este mai exact decat criteriul Bode pentru ca acolo urmaresti un vector care are toata informatia, dar presupune intelegererea notiunilor din teorema reziduurilor (poli, zerouri). Pentru criteriul Bode nu sunt necesare cunostinte de functii complexe de variabila complexa.Nici eu nu vreau polemici sau "sa ma dau savant"(pentru ca nici nu sunt) dar trebuie sa ne straduim sa prezentam informatii corecte. Nu exista criteriu bode! Punct. Criteriul este tot al lui Nyquist(eu cel putin nu am auzit de criteriul lui bode) doar ca poate fi formulat atat pe baza informatiilor date de diagramele bode cat si pe baza hodografului. Nici una nu este mai complicata, sunt chiar echivalente. Alte criterii nu m-au interesat. Asa informativ pot sa le enumar si eu, dar nu-mi permit sa fac vorbire despre ele atata timp cat nu le-am cunoscut vreodata. Nu as fi abordat nici atat cat am facut, daca nu apareau aici niste semne de intrebare. Daca cineva gaseste ceva utilitate este bine! Dupa cum bine vezi, nici nu vreau sa arat ce-ai afirmat gresit!Crede-ma ca nici eu nu vorbesc fara sa stiu sau citind de pe wikipedia, nu mi-as permite asa ceva! Eu chiar te rog sa imi arati ce am gresit, nu ma supar este chiar un prilej de a-mi corecta greselile. Eu consider o astfel de atitudine constructiva, toti gresim nu trebuie sa ne fie rusine de asta! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Montajul meu nu are nici o legatura cu instabilitatea sau diferente de faza excesiva !!!!!!!ASADAR:Consider ca orice discutie legata de stabilitate, faza samd trebuie MUTATA LA BODEGA !,sau deschis un subiect nou ! Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Da este corect, dar nu e singura metoda, cel putin nu in cazul op-ampurilor. De exemplu un amplificaor operational cu un sigur etaj(folded cascode) sau cu reactie in curent, are o compensare mult mai simpla si anume un condensator(sau reatea RC) pus ca sarcina dupa etajul de amplificare pentru a reduce castigul cu frecventa. Alta medoda (pentru amplficatoare cu multe etaje de castig in tesniune) este de exemplu folosirea de condensatoare(sau circ serie RC) feedforward care o data cu cresterea frecventei sunteaza un etaj de amplifcare micsorand astfel defazajul(cu alte cuvinte semanlul este injectat direct la etajul urmator la frecv mari).Zii mai pe romaneste "Cu avans de faza" sau cu "Faza intarziata". Daca tot faci referire la ele, arata-ne si cum sunt puse si unde. Nu incerca sa fii criptic ci mai degraba inteles! Eu am lucrat la Facultatea de Electronica si-mi amintesc ca ne duceam la seminarii pe catedra unde-si expunea lumea unele abordari. Erau doua categorii. Unii care voiau sa fie intelesi si de femeia de serviciu si altii care introduceau un amalgam de calcule si exprimari ca deveneau ermetici si pentru cei mai abili. In capul lor se asteptau sa zicem "Uite dom'le ce destepti, ce creiere!". Reactia era chiar pe dos. Eu am admirat intodeauna coerenta. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Montajul meu nu are nici o legatura cu instabilitate sau diferente de faza excesiva !!!!!!!ASADAR:Consider ca orice discutie legata de stabilitate faza samd trebuie MUTATA LA BODEGA !Amplificatorul cu 6P3S e foarte instabil , oscilograma o arata foarte clar . In loc sa negi evidenta mai bine ai cauta problemaAi mai putea pune si schema , oscilograma la 1KHz , alte amanunte , in loc sa "infierezi" lampa ca fiind ne hi-fi ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 NU VREI SA MA AJUTI ? MONSER !___ NICI O VERSIUNE ATIT CU 6P3S CIT SI CEALALTA CU EL500 NU PREZINTA NICI CEA MAI MICA URMA DE INSTABILITATE !!!!!(Iar nu ai inteles nimic !)ESTE UNUL SI ACELASI AMPLIFICATOR !!!!PENTRU DUMNEZEU !!!!NUMAI FINALELE DIFERA PT CELE DOUA SITUATII !!!!.Da tu o explicatie siintifica din experienta ta !!!!>>>>......pentru situatia data. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Pai iti spun eu cum arata: identic, adica in prima zecime a palierelor va aparea identic cu cea de la 10KHz. (daca te uiti cu o lupa de timp) In principiu, nu prea conteaza cu ce frecventa e semnalul dreptunghiular. Important e sa te uiti cu atentie (si cu o lupa) imediat dupa fronturi. Vei constata ca ca e cam aceeasi chestie. De obicei, ca sa vedem mai bine forma de unda marim fecventa. Doar ca sa vedem mai bine marim fecventa undei dreptunghiular. Cu scule performante poti sa masori si cu unda dreptunghiulara de 1Hz. In primele 50us dupa fronturi, vei avea aceeasi forma de unda cu semnalul dreptunghiular la 10KHz, cu conditia sa ai aceeasi panta a fronturilor. Testeaza. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2009 Partajează Postat Decembrie 5, 2009 Pai iti spun eu cum arata: identic, adica in prima zecime a palierelor va aparea identic cu cea de la 10KHz. (daca te uiti cu o lupa de timp)Bun-perfect-sigur-etc, si ?(asa este desigur)doriti sa repun 6p3s si sa recurg iar la figuri Lissajous sa vedeti ca nu am diferente de faza(sau sint aceleasi !) ?! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum