Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Sa i_mi dea un citat Traian B ude apare scris de mina mea MASURAREA distorsiunilor armonice prin intermediul semnal dreptunghiular ! sau sa i_mi spuna clar daca in cazul semnalului dreptunghiular(chiar triunghiular sau cum o mai fi forma) nu am dreptul sa vorbesc de thd !Cu alte cuvinte Traian B i_mi cere(ma avertizeaza-considera-etc) ca nu am dreptul sa vorbesc de thd decit in situatii sinus !(aiurea), il sfatuiesc sa se gindeasca ce sar intimpla daca intr_un un etaj final de RF sar introduce semnal dreptunghiular (asa ca sa fac o paralela fortata !,consider ca stie perfect acest lucru)... Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 THD e mult mai u?or de m?surat folosind un sinus. Chiar dac? se poate m?sura ?i cu semnal dreptunghiular, e mai complicat. Semnalul dreptunghiular sau treapta se folosesc doar pentru a se verifica stabilitatea amplificatorului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Asa ca tot veni vorba:Unde ar fi amplitudinea mai mare sine-wave sau square-wave(mai usor de masurat ?) Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Sta?i pu?in, e vorba de dou? lucruri total diferite. Un sinus are o singur? fundamental?, nu o sum? de alte sinusuri. De asta e ?i mai u?or de m?surat armonicile cu FFT, orice vîrf în afara fundamentalei reprezint? o armonic?. Dac? dori?i, spune?i-mi cum m?sura?i THD pe dreptunghiular. Sînt deschis oric?rei metode de m?surare, nu e o provocare, ci chiar nu-mi trece prin cap cum se poate m?sura. Adic? o variant? ar fi un FFT pe semnalul de intrare ?i înc? unul pe ie?ire, dar e complicat de urm?rit diferen?ele dintre ele cu atîtea vîrfuri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Desigur ca "e vorba de dou? lucruri total diferite"...,dar eu am incasat o gramada de atacuri...,avind pe intrare si iesire Square-wave(Square-wave!!!=NU SA TINUT CONT !) comportment difert pt doua tuburi finale diferite 6P3S versus EL500 ca asa incepe postul(NU SA TINUT CONT)....Uni nu vad acolo decit numai modificarea "raspuns tranzitoriu de tip oscilant amortizat " pt 6P3S versus EL500(acelasi montaj-traf- generator-frecventa- osciloscop-cabluri-sarcina- etc) ...Domnule dumneata nu pricepi ?!(i_mi spun uni nu are treaba domnule sqw. cu thd_ul ca e SCUTIT) Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 De acord c? se comport? diferit, dar personal consider c? e mai u?or de urm?rit FFT-ul decît r?spunsul la tranzitoriu în cazul în care se verific? armonicile. Un ochi antrenat pote vedea armonicele ?i în dreptunghiular, îns? majoritatea e obi?nuit? cu sinusul. Dac? pute?i, face?i un FFT pe un sinus oarecare pentru fiecare lamp? ?i se va vedea mult mai evident care are mai multe armonici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Dac? pute?i, face?i un FFT pe un sinus oarecare pentru fiecare lamp? ?i se va vedea mult mai evident care are mai multe armonici..., Un ochi antrenat pote vedea armonicele ?i în dreptunghiular...Pai NU am facut "FFT pe un sinus oarecare pentru fiecare lamp? " ca NU am cu ce !(si nu am emis pretentia ca am facut FFT !!!!....cu sqw !!!!!.....),sa faca cine are mijloacele necesare !...Se va convinge garantat de dif majore 6P3S versus EL500 !Unde am scris eu vreo secunda in posturile anterioare FFT ?!...Punctele de inflexiune au sa nu vre_o "legatura armonica" ? Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 O variant? mai simplist? ar fi cu un filtru notch pentru frecven?a folosit? pus pe sonda de la osciloscop, astfel cea mai mare parte din semnal va fi compus? din armonici. EDIT: Am g?sit ceva clar aici http://sound.westhost.com/project52.htm Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 "Raspunsul tranzitoriu de tip oscilant amortizat" pt cazul EL500 ! A INCETAT !!!... ( a ramas fundamentala aproape curata=NU mai are "raspuns tranzitoriu de tip oscilant amortizat",ca sa vezi...ce ti_e !, si cu finalele astea !, si tipul lor !,curat-murdar ! sau murdar-curat !...) ...(acelasi montaj-traf- generator-frecventa- osciloscop-cabluri-sarcina- etc) ...Asadar feritiva de 6P3S ca are "Raspunsul tranzitoriu de tip oscilant amortizat" mare ...,Pe cind ? o sa mai vad un raspuns atit de curat PP cu traf de iesire in coada la 10khz-sqw ,AUDIO 30Hz-30.000Hz/(+0dB_1dB) ?????.....(EL500 sau orice alt tip de finala...),astept poate ne posteaza ceva @Traian B.... Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Unde am scris eu vreo secunda in posturile anterioare FFT ?!...Punctele de inflexiune au sa nu vre_o "legatura armonica" ?Imaginile puse de dumneavoastr? reprezint? în mod clar FFT la un semnal sinusoidal cu armonice (în prima imagine) ?i dreptunghiular în a doua. Nu m? refer la cele f?cute la osciloscop, ci la cele din postul de mai sus.Am impresia c? face?i confuzie între termeni ?i folosi?i "fundamentala" în loc de "semnal de intrare". Nu e deloc acela?i lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 ...Imaginile puse de dumneavoastr? reprezint? în mod clar FFT la un semnal sinusoidal cu armonice (în prima imagine) ?i dreptunghiular în a doua. Nu m? refer la cele f?cute la osciloscop, ci la cele din postul de mai sus.Am impresia c? face?i confuzie între termeni ?i folosi?i "fundamentala" în loc de "semnal de intrare". Nu e deloc acela?i lucru.Domnule prima portiune de imagine(imaginea compusa din postul meu anterior) este o portiune din oscilograma de la inceputul postului si cea de a doua la fel(le_am lipit pt a se vedea mai bine) ,ambele imagini rezulta din aceleasi conditii si acelasi montaj(10khz-sqw/intrare __10khz-sqw/iesire pe sarcina=pur rezistiva 8 ohmi)si reprezinta partea de sus-pozitiva a palierului sqw!(pentru ambele situatii- una sub cealalta),difera numai lampile finale !.viewtopic.php?f=28&t=50700&st=0&sk=t&sd=aASTEPT CONFUZIA ?!. Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 8, 2009 Partajează Postat Decembrie 8, 2009 Da, da, da, nu la aceea m-am referit, este foarte clar ce reprezint?, diferen?a între cele dou? l?mpi la 10kHz. Eu ziceam de cele din postul de aici:viewtopic.php?p=445500#p445500Fundamentala este obligatoriu un sinus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum