marius2006 Postat Decembrie 1, 2009 Partajează Postat Decembrie 1, 2009 Salutare ! Am avut de facut pentru facultate un proiect in Orcad si eu am ales schema unui convertizor auto din revista Tehnium. Profu a spus ca este prea simpla pentru ca are cele trei integrate 555, SN7474 (CDB474) si LM7805. Vrea ceva mai complex si sa demonstrez prin ierarhizare mai exact sa aleg o alta schema complexa dar fara integrate. Eu m-am gandit sa inlocuiesc toate cele 3 integrate cu scheme echivalente dar pe tranzistori sau chiar sa pot folosi schemele interne a celor 3 integrate. Am gasit schema interna a lui 555 care are cam 20 de tranzistoare (dar nu le stiu valorile) asta e o problema, a lui 7805 la fel iar la SN7474 care este divizorul cu 2( pare sa fie cel mai complicat) nu gasesc deloc schema interna. Ma puteti ajuta cu niste scheme echivalente care sa se potriveasca in circuit? Sau daca este complicat ce vreau sa fac eu mai bine renunt la schema si aleg alta schema complexa dar pe tranzistori ca sa pot face in Orcad si o ierarhizare pe blocuri (bineinteles si o documentatie a schemei de o pagina, doua ar fi necesara). Va multumesc! Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 2, 2009 Partajează Postat Decembrie 2, 2009 Schema din Tehnium e foarte buna si perfect functionala - am realizat-o in urma cu mai bine de 20 de ani. E cam aiurea sa inlocuiesti integratele, incercind sa reproduci tu schema lor interna numai de dragul complicarii schemei (7805 l-am inlocuit si eu cu un BD si citeva piese, ca nu aveam de unde sa-l iau atunci). Uite aici citeva scheme http://english.electronica-pt.com/index ... nt/view/6/ si daca nici astea nu sint suficiente, cauta pe google, ca sigur vei gasi. Link spre comentariu
marius2006 Postat Decembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2009 Si eu am realizat acea schema chiar am pus in cutie montajul si transformatorul si inca o mai folosesc(rar) la putere dubla pentru ca am dublat tranzistorii finali. Chiar am fost multumit de acest montaj. Nu imi trebuie neaparat scheme de convertizoare. Orice schema, un receptor, modulator, decodor, emitator, amplificator - dar totul sa fie tranzistorizat si pe module - cum ar fi sa selectez o portiune de circut si aceea sa fie preamplificatorul iar cealalta portiune sa fie etajul final ( deci ceva prin ierarhizare) si daca se poate si documentatie ca va dati seama la un proiect am nevoie si de documentatie (memoriu justificativ). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum