Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC si matrice de leduri TC24-11SRWA


Vizitator TheAngel

Postări Recomandate

Vizitator TheAngel

Salut !Sunt nou si pe forum si nou si in domeniu, astfel incat, cel putin deocamdata, vreau niste sfaturi in linii generale.Vreau sa afisez prin intermediul unui microcontroler, pe o matrice de leduri (de ex. TC24-11SRWA de la adelaida, 5x8 rosu), litere si cifre.Pentru asta probabil o sa-mi iau un kit microcontroler pentru a avea un microcontroler si un programator, si una sau mai multe matrici de leduri.Logica imi spune ca nu o sa pot comanda fiecare led in parte direct din microcontroler (are un numar limitat de iesiri). Deci o sa-mi mai trebuiasca ceva. Ceva care nu stiu ce e.Ok. Pentru inceput as vrea sa-mi recomandati piesele care-mi trebuiesc. Adica, ce microcontroler sa cumpar, si ce o sa-mi mai trebuiasca in plus pe langa acel microcontroler si matrice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    2

  • sofian

    1

  • Laci

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator TheAngel

Uite c-am mai vorbit despre un display asta intr-un topic, poate gasesti inspiratie:viewtopic.php?f=209&t=50544

Da .. am gasit acea schema cu searchul pe forum, si chiar vroiam sa va intreb, tranzistoarele Q1..7 poate sa-mi spuna cineva un cod de tranzistor, pe care eventual sa-l gasesc pe conexelectronic, deoarece cunostintele mele in domeniu se opresc la modul de functionare al unei diode, si repornesc la modul de functionare a unui microcontroloer (programator fiid de meserie.:) ).Chiar ma gandeam, pana o sa incep cu microcontrolerele, as putea incerca sa aprind acea matrice de leduri folosindu-ma de portul paralel. Dar pentru asta mai am nevoie de niste completari si anume:- U1 am inteles ca este un numarator, dar nu as sti ce sa aleg. Daca-mi dati o optiune, citesc apoi "datasheet"-ul si vad cum functioneaza si la ce foloseste- R8 .. R12 sper ca sunt 330 ohmi ... si nu o scapare- reuseste portul LPT sa aprinda toata matricea de leduri fara a avea nevoie de alta sursa ?- cum as putea sa realizez un astfel de circuit (care pare destul de simplu), tinand cont ca am avut doar doua incercari de a realiza placii de circuit, nereusite, acum vre-o 15 ani, cu oja si cu acid sulfuric ..... dar cum spuneam nu am reusit.Singura posibilitate de achizitiona componentele sunt de pe connecelectronic, de preferet pt. ca sunt din buc, sau de pe adelaida, si le astept mai mult.Imi dau seama ca aceste intrebari suna prosteste pentru un cunoscator, de acea incerc sa cer ajutor punctual si nu explicatii, neavand nici macar o baza. Daca incep sa ma descurc si sa-mi iasa ceva probabil o sa citesc mai mult pentru a putea pune niste intrebari "sanatoase la cap".
Link spre comentariu

Nu te simti stanjenit pentru intrebarile pe care le pui ca n-ai de ce.

Tranzistorii: ia ce gasesti mai ieftin, am spus ca merge orice NPN. Gen: 2N4401, 2N3904, BC548, BC546, BC547, nu mai scriu, rasfoieste si tu http://www.adelectrocom.ro/index.php?cP ... =4a&page=2 .

 

- In schema mea, U1 este CD4017. Este un numarator mai special pentru ca are iesirile decodificate. Adica nu numara in binar, ci in cod BCD, adica:

1000000000

0100000000

0010000000 etc.

In schema cu 74LS164, sunt registre de deplasare. Adica la astea functionarea ar consta in punerea unui 1 la intrare, pe care-l deplasezi pana la ultimul bit din dreapta. Pozitia acelui "1" selecteaza care "coloana" sa fie aprinsa.

Intrarea A este similara cu o comanda in C: reg=0b100000000;, iar o comanda pe CLK este similara cu reg=reg>>1, ca sa ma exprim mai programatoriceste.

- Rezistentele pot fi de 330 ohmi, dar daca consideri ca vrei sa se aprinda mai tare, le micsorezi. 330 ohmi pentru teste este in regula.

- Alimentare din LPT...Paaai....da. Poate ar trebui o sursa pentru CD4017 dar la cat consuma asta (n-ar avea de ce sa treaca de 1mA assuming ca la un moment dat comanda un singur tranzistor) se poate alimenta dintr-un pin al LPT-ului pus pe 1. Cat despre iesirile care vin in anozii LED-urilor, nu-i problema ca la un moment dat fiecare iesire tine un singur LED, printr-o rezistenta de 330 ohmi. Asta inseamna cam 10mA, curent pe care orice iesire TTL o poate sustine fara probleme.

- Cum sa realizezi circuitul:

> Exista placi de test, Stripboard.

> Exista placi Breadboard sau Solderless, pe care poti experimenta fara sa folosesti letconul. Desigur, costa cam mult, dar o poti folosi la infinit.

> Exista metoda Press and peel de facut cablaje, daca vrei sa-ti faci ceva definitiv. Si programe de proiectata cablaje pe calculator, gen Eagle.

Link spre comentariu

daca zici ca esti programator de meserie poti sa-mi faci mie un program pe PC si i-ti explic eu cum sta treaba cu PIC si i-ti dau si tot ce ai nevoie sa aprinzi matricea aiace zici facem tirgul ?

Link spre comentariu
Vizitator TheAngel

Pai ... aproape sunt sigur ca nu te pot ajuta, dar, daca ma insel, te ajut cu cea mai mare placere.Si acum sa ma explic.Programez de ... multi ani ... aplicatii web ... in java. Ultimul meu contact cu C-ul (ceea ce banuiesc ca iti trebuie) a fost acum vre-o 8 ani.Chiar in momentele astea stau sa ma gandesc in ce limbaj o sa dau comenzi pe portul paralel ... inca nu m-am hotarat .. dar probabil o sa fie un c simplu.Spune-mi te rog ce program ai vrea sa realizezi si daca nu pot sa te ajut cu programul .. poate macar pot sa te indrum.On topic:Am comandat piesele necesare circuitului. Am ales sa folosesc o placa Breadboard. O astfel de placa am gasit la adelaida, si am comandat si restul pieselor tot de acolo.Dar am impresia ca se misca cam greu treaba. Adica am fost anuntat la prima ora de dimineata (prin email) ca au preluat comanda. Dupa pranz mi-au dat email ca matricea de leduri pe care o vroiam nu au decat o bucata (eu comandasem doua bucati). Se pare ca pana la ora asta nu am primit inca un raspuns de la ei. Astept cu nerabadare sa fac si eu primul circuit.

Link spre comentariu
Vizitator TheAngel

Desi vineri cei de la adelaida m-au asigurat ca luni imi vor trimite coletul, abia marti am primit mail ca piesele au fost trimise, deci miercuri (maine) astept sa ajunga. Probabil ca sunt eu prea nerabdator ...

Intre timp am descoperit o alta problema: nu am port lpt. Desktopul meu e mort de mult timp, iar laptopul evident nu are lpt.

M-am documentat pe net ... si am demontat vre-o cateva posibilitati:

 

- convertor usb lpt. Din ce am cititi un astfel de convertor nu poate fi folosit deoarece nu emuleaza un port paralel in totalitate, ci doar poti sa-l folosesti sa printezi pe imprimante lpt. Cu toate astea am gasit http://www.conectica.ro/display/1-1-213 ... 36581.html ale carui caracteristici le-am gasit aici http://www.icintracom.com/icg_dist/prod ... ts_id=1318 .Printre caracteristici am citit "?Creates a printer-compatible DB25 port", dar parca nu as da 54 ron doar ca sa vad ca nu merge

 

- folosirea portului USB. Aici am descoperit ca e mult mai complicat. USB-ul nu are un I/O port fizic ci are nevoie de un driver. Mai mult decat atat circuitul trebuie sa se "anunte" pe portul USB. Nu am gasit un driver, sau o posibilitate de a pune un canal de date de la USB pe 0 sau pe 1.

 

- folosirea portului COM (laptopul meu are asa ceva). Aici nu prea m-am lamurit. Am cititi ca pe serial se transmit tensiuni intre -21V si +21V, la unele intre -17V si +17V, si chiar intre -5V si +5V la altele. Daca e adevarat si sunt mai multe feluri atunci nu stiu ce fel de com am eu. In plus mi se pare ceva mai complicat de pus un canal pe 1 sau 0 logic fata de portul paralele, tinand cont ca pe serial se intampla lucrurile cu o anumita viteza (bauds).

 

Ce alte variante mai am de a programa acel display cat mai simplu ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări