Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

muzica low buget

mariobe

Postări Recomandate

ma gandeam asa :sunt sigur ca nu sunt singurul care a fost atras de acest forum de discutiile voastre legate de incinte(boxe) si sunt sigur ca sunt multi oameni care viziteaza forumul dar inghit in sec la ideea ca nu pot asculta o asemenea calitate in incinte datorita faptului ca nu-si permit difuri de calitate la pret deloc pt buzunarul romanului totusi:am citit pe aici(si am citit un pic)ca unii dintre voi a-ti realizat incinte bunisoare la bani putini,eu de ex am pus intodeauna accent pe calitatea sunetului nici decum pe putere(desi uneori merge si asa,chef,party,etc)as vrea sa veniti cu proiecte (daca nu cer prea mult)in care sa descrieti pas cu pas un 50w-100w zic eu e prea suficient pt o camera de blocde ex: difuri cumparate de la x firma ,sau site eventual denumirea difurilor incintele din material,PAL sau MDF volumul incintei in litri,eventual dimensiunile pe care le-ati folosit pt aspect frumos filtrele pe care le-ati folosit ,daca le-ati cumparat -de unde? sau daca le-ati cumparat -cum?eu zic ca un asemenea tutorial ar fi foarte apreciat chiar si pt realizarea lui si a timpului pierdut pt a invata ca se poate asculta muzica si mai slab decat asculta majoritatea omului de rand adica tare si prost

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

8

• CBI

6

• Th3_uN1Qu3

6

• hpavictor

2

Top autori în acest subiect

Sfatul meu este sa citesti despre realizarea incintelor VTP.Daca citesti tot, o sa gasesti informatii suficiente pentru realizarea lor.Perechea PA800K,PCT300 este dupa parerea mea un foarte bun raport pret-calitate.Dupa ce s-au rodat eu am fost foarte multumit.Nu am avut ocazia sa ascult boxe scumpe,audiofile,eu le compar cu unele BR realizate tot de mine mai de mult.Ce pot sa-ti spun este ca VTP-urile sunt o clasa mai sus. :da

Link spre comentariu

Defineste "low budget". Adica exact cati bani... PCT300 e un tweeter care costa 115 ron bucata, sincer, am vrut sa'mi iau si eu o pereche pentru noile mele boxe, dar ar costa mai mult decat cei 8 midbasi impreuna (am cate 4 midbasi + 1 tweeter pe boxa). Pana acum am terminat prima boxa si sunt multumit de cum suna. La urmatorul upgrade o sa pun PCT300, pana una-alta raman cu cele pe care le aveam prin casa, cu filtru ca lumea suna frumos.

Boxele mele sunt cam asa: 4 difuri de 10cm la 14 ron bucata :rade: plus un tweeter argintiu atat de no-name ca nici impedanta nu e trecuta pe el. Am masurat insa tot ce trebuie si i'am facut filtru de ordinul 2 care incepe sa intre de pe la 2kHz, dar are punctul de 0 la 5kHz. Bobina de 0.24mH si cond de 4.7uF bipolar. Cutia este de 35l inchisa, difuzoarele coboara liniar doar pana la vreo 90Hz, deci o sa fie suplimentate de un subwoofer. Au insa un kick foarte puternic si mediile suna clar. Daca vrea cineva parametrii pt ele, o sa'i postez. Se gasesc pe toate drumurile difurile astea, sunt folosite si in niste boxe Genius 2.0 si ca "subwoofer" in sistemele ieftine chinezesti. Nici vorba de subwoofer din asa ceva insa sunt niste midbasi buni daca pui mai multi cum am facut eu.

Cam asa arata rezultatul asamblarii: http://img522.imageshack.us/img522/4591/img1066t.jpg Boxa noua este in stanga, cea veche in dreapta. Materialul fiind fostele banci din liceu nu arata prea grozav, insa urmeaza curatat cat se poate si apoi imbracat in autocolant de culoarea mobilei pe care sunt asezate. Apropo, difuzorul ala BM PW20-250 din boxa din dreapta (pe care il gasesti si sub numele de Pro West) este un jaf. Suna bubuit si medii pauza, si in nici un caz nu se preteaza in incinta bass reflex in care este bagat. Boxele respective le'am cumparat de la cineva acum 2 ani. Aveau alte tweetere (niste Atto) insa unul din ele a crapat si le'am inlocuit cu jucarelele astea argintii, pe care le'am luat cu 20 ron bucata daca tin bine minte. Incep sa scada putin peste 14kHz, dar se rezolva din equalizer. Suna destul de ok fata de alte chinezarii pe care le'am ascultat.

Link spre comentariu

cu un buget f mic nu prea se poate obtine ceva demn de hi-fi in adevaratul sens,astfel ca solutia achizionarii unui amp si boxe sh,chiar si vintage sunt o solutie mult mai buna.Daca se folosesc difuzoare ieftine si cu specificatii suspecte,ce pretentii poti sa ai sa depasesti niste lazi de supermarket?Pt niste boxe dyi fara un buget de macar 150-200E(categoria bookshlef) plus inca pe atat pt restul materialelor ,alaturi de niste cunostinte de baza fara de care nu poti sa misti nimic,nu are prea are rost sa te apuci de ceva,pt ca nu vei 'concura' decat la categoria trancote.In general pe net se poate observa ca mai toate proiectele folosesc componente de calitate tocmai din acest motiv,nu poti face plici ...Ca multe din ele depasesc bugetul unuk student sau angajat pe salariul minim,e naspa,astea sunt conditiile si nivelul in tara asta de ...trebuie sa te descurci cum poti

Link spre comentariu

Pai daca n'ai specificatii ti le masori...

CBI, ai dreptate insa intr'un aspect - la difurile chinezesti toleranta acelor parametri (daca ai norocul sa ti'i dea!) este... nu vreau sa zic cum. Nu fac boxe decat de 2 ani dar e destul cat sa'mi dau seama de asta.

Link spre comentariu

toleranta si manopera sunt primele lucruri care ar trebui sa te tina departe de asa ceva,normal.Numai cand le vezi lipite stramb,cu lipiciuri incomplete,curse,plastice oridinare vospite,nu seaman 2 la pipait..daramite la masurat,le trebuie construite filtre individual pt fiecare dif :rade: partea mai naspa e ca trecand peste astea(oricum parametrii nu iti 'spun' cum se aud),majoritatea nu prea suna.. :sparge: ,asa ca nu prea ai ce cutii sa le faci sa sune bine ,un bas extins si scurt,sau un sunet transparent si curat,cu inalte 'cristaline' si 'airy'.Nu prea ai ce filtre sa utilizezi,pt ca nu prea ai ce taia,si sa mai si ramana,si cum de pus nu se poate,totul facandu-se prin pierderi,e munca in zadar :).Au sunet neliniar,colorat,intunecat ,sters ,bubuit etc etc.Cu uenle se pot face cate ceva,dar personal consider ca nu merita efortul,poate un incepator pt a capata ceva 'antrenament' ar fi bune

Link spre comentariu

Am auzit si tweetere "no-name" bune, cum ar fi cele pe care le am eu (si da, ambele au aceeasi frecventa de rezonanta de 1050Hz deci se poate), insa nu au stralucire, nu urca in frecventa destul si le trebuie neaparat EQ ca sa se auda frumos. Eu zic ca drumul spre hi-fi incepe de pe partea de inalte, de asta cat de curand imi voi lua o pereche de PCT300.Cat despre woofere, problemele cu majoritatea wooferelor chinezesti sunt magnetul slab si suspensia rigida (ca sa nu se descentreze la prima toba :rade:). De unde Q mare, de unde un varf pe la vreo 70-90Hz si in rest pauza, indiferent de cutia in care le pui. De fapt, astea sunt difuri de IB (infinite baffle), dar zi'mi pe cineva la noi in tara care are loc sa'si monteze asa ceva... Sunt totusi si cateva exceptii, am un caiet cu parametrii la diverse "petarde" si in curand ii voi posta.

Link spre comentariu

relativ multumit de raspunsurile voastre,sau mai bine zis multumit ca va-ti ostenit sa le da-tivoi incerca sa comentez si sa discut despre ce mi-ati raspuns1) vidax-sincer m-am indragostit de proiectul tau si ideea in sine numai ca mi-e teama sa nu muncesc la ele cel putin un weeckend intreg si dupa aceea sa nu fiu multumit de ele,tare mult mi-as dori sa ascult capodoperele aceleanu stiu ce pret au exact difurile acelea iar lemnul e relativ ieftin,scuza puturosul din mine2)Th3_uN1Qu3 pai low buget ???????? hmmm stiu eu sa zicem ca ma uitam pe ceva siteuri vedeam basi la pana in 50-60ron si inalte la cate va zeci de lei de asemenea(desi mi-ar place si medii)deci sa zicem cu tot cu lemn max 200-250 ron (undeva pe acolo dupa matematica mea) ma uitam la incinta aceea a ta cu 4 dif de 10cm,e o singura camera in incinta sau una pt fiecare bas?ce inseamna kick(scuze naivitatea,adevarul ca nici midbas nu e ceva foarte cunoscut mie)si ultimul lucru,tu apreciezi ca wooferul sa scoata si medii?3)hpavictor.total nedeacord,urasc castile iar sistemele nu ma impresioneza,cel de care spuneai tu,cel mai tare de la firma aceia e foarte scump,eu sunt fixat pe incinte,sincer nu am gasit sistem care sa ma faca sa raman profund impresionat4)CBI, deacord cu tine,cu bani putini nu faci treaba dar sa-ti spun ceva : recent am facut la ochi o pereche de boxe(ca ce am facut eu nu sunt incinte)incinte de 6l difuri de bas de doar 13 cm,(am amintit despre ele mai sus pe boxe si difuzoare)pt medii- am niste fosti sateliti de la un sistem (chinezarie) de 5w si le-am pus si am pus niste piezo din alea la 4 ronSTATI CA LE-AM FACUT SI FILTRE :))))))))din ce am vazut eu se pun bobine si condesatori,asa ca :pt bas am inseriat cu diful un secundar scos de pe un incarcator de telefon (sarma de cam 0.5mm,spire, diametru nu mai stiu)si am pus in paralel cu diful un condesator nepolarizat de 50 microfarazipt inalte am inseriat cu piezo un cond de 2.2microfarazi si am pus in paralel cu inalta un alt secundar identic ca cel folosit pt baspt medii (,hmmmm de unde atatea secundare?) le-am pus condesatoare de 10microfarazi si cam atat si bas reflex tevi de 9.5cm cu diametru de vreo 2.8cm(ce am gasit prin casa,am taiat din lungime dupa ureche)-rezultatul-galagieoOo SA RADETI!!!asta a si fost interesul meunumai ca: nu au iesit chiar asa raule-am pus jos in marginile camerei perpendiculare cu peretiibubuie de te doare capul,cred ca coboara un pic cam prea jos,(dar bine ca ai de unde da jos)inaltele va dati seama!!!!iar mediile si mai rau(mai sus am definit munca unui amator nedocumentat,abea dupa ce le-am facut am citi ce am gasit pe la voi),am vrut sa arat ce face un afonACUM :daca un expert ca colegul de mai sus le-ar fi masurat parametri si ar fi pus niste inalte mai de doamne ajuta sunteti de acordca se puteau numi incinte?????PS:sper ca nu v-ati plictisit,pfffffff mult am scris

Link spre comentariu

I-mi place ambitia ta si vreau sa zic ca si eu am inceput cu o pereche de boxe ( cu difuri ovale auto )si nu cu documentatie............de abea dupa acea experienta ( pot sa zic placuta , pt ca nimerisem volumul ) , am inceput documentarea , iar rezultatul au fost mai multe perechi de incinte cu sunet imbunatatit , de unele fiind chiar placut surprins.

Parerea mea ca pe langa cititul de literatura de specialitate si forumuri audio , practica e foarte importanta , pt ca modificand proiectul initial poti observa fenomenele despre care ai citit. Ulterioarele modificari si experimente te vor ajuta sa intelegi modul de fonctionare, modalitatile de realizare a incintelor si importanta dimensionarii corespunzatoare, felul in care se comporta difuzoarele in functie de conditiile de lucru si incinta si cel mai important , modalitatile prin care poti influenta ( in bine sau in rau ) sunetul unei incinte acustice.

I-ti urez spor la treaba ! si fac si eu o propunere la subiectul lansat de tine

MONACOR SP-202E - Mid - Bass

MONACOR DT-106 - Inalte

Cred ca ar iesii niste boxe excelente , sper doar sa le mai gasesti...

Link spre comentariu

e adevarat BF37 sincer i-mi place mai intai sa cunosc principiul de functionareasta am deprins de cand studiam electronicasincer nu inteleg inca de ce sunt necesari atatia parametri pt confectionarea unei asemenea incinte,as dori sa invat sa pot masura singur acesti parametri sa-mi dau eu seama ce rol au calculele alea

Link spre comentariu

mariob,iti recomand calduros ca cu bugetul pe care il ai sa achizitionezi niste boxe bookshlef vintage,de ex rft-urile de 50w,fix in banii aia.Vezi pe forum pe la publicitate sau pe okazii.Nu are rost sa te apuci de realizat ceva,de banii aiai nu iei nici difurile si nici macar materialele necesare.Nu vei realiza decat ceaa ce deja ai mai facut:2 cutii la ochi numite pompos lazi cu difuzoare.In timp ce te dlectezi la unele de fabrica fara sa te enrvezi,poti stidia linistit pe net despre realizarea incintelor.DAca pleci de acum cu realizarea practica iti vei pierde rabdarea studiind si nestind inca toti pasii si vei face tot la nimereala :limb:Nu zic ca 2,5 mil sunt bani si pierderea va fi mare,pt ca in realitate nu e mare lucru,dar pt tine sunt banutzi stransi cu greu deocamdata si e pacat sa razi de ei.In general nu prea gasesti difuri de inalte sub 1 mil care sa mai si sune bine ,la fel si pt difurile de bas-medii(ceva pe la 6 maxim 8"),posibil sub 1,5 mil chiar.Nu te complica cu multe cai sau difuri in aceeasi cutie pt ca vei face o varza pt inceput.Monacor,am vazut in alt topic si Tesla,Tonsil deasemenea,sunt niste firme la care ai putea cauta difuri si distribuitori.In rest sunt exceptii f putine in radul celor chinezesti fara date despre ele,si cum nu cunosti inca cum se pot scoate in regim DYI(do-it-yourself ,'fa-ti cu mana ta' :rade: ) (nu este f greu,dar nu toti inteleg asa de usor) iti va fi greu de realizat altceva decat tot o lada cu difuzoare(da,se poate face un rahat si cu difuri bune)

Link spre comentariu

CBIadevarul ca ai reusit sa ma fac sa ma simpt prostsi sunt cu adevarat dezamagit,deci pana la urma difurile acele numite chinezarii cu sau fara calcule tot chinezarii se numesc si suna ca atare eu insa nu ma las pana nu invat sa calculez parametritotusi voi cauta si boxele pe care mi le-ai recomandati-ti multumesc mult pt sinceritatede astfel daca nu se gaseste careva sa-l contrazica pe CBI SI ASTA CU DETALIIeu zic sa inchidem cu regret topicul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări