Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Cosmos. versiuni

whitesnake

Postări Recomandate

Buna ziua!

O sa revin cu mai multe poze, acum trebuie sa plec. Intr-adevar, CV-ul este fabricat de "Electronica" , se poate vedea sigla pe el.

Distantierul din partea dreapta-jos a fost problema, am insurubat la maxim acea piulita, s-au schimbat distantele intre armaturile CV si acum este OK, posturile se receptioneaza corect pe scala, iar partea de jos ( 525-630 KHz) este acum activa. Nu receptionam Antena Satelor pe 153KHz si nici pe 525 respectiv 630KHz, primul post receptionat era RRA pe 855KHz, dar undeva mai sus de 1000KHz. Receptorul functioneaza destul de bine, are o auditie clara, peste asteptari, avand in vedere ca s-a umblat in el intr-un mod nu prea profesionist ( am observat ca si bobinele de FI au fost atinse ).

Inca o data, multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

9

• kripton

8

• +_Florin_+

7

• whitesnake

7

Am demontat si demontat partea de jos a CV si am curatat contactul dintre ax si masa radioreceptorului. Acum este OK. Am cumparat oricum un alt RR nefunctional, dar complet, CV-ul acestuia sper sa fie in regula pentru a-l inlocui pe acesta.

Cateva poze:

http://i60.tinypic.com/s1mips.jpg

http://i57.tinypic.com/350rqxt.jpg

http://i57.tinypic.com/aloqbk.jpg

http://i58.tinypic.com/2qsqrdt.jpg

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Buna ziua,

Am intrat in posesia unui receptor cosmos 7 (asa scrie pe el) defect. Este o ciudatenie la el deoarece difera fizic fata de schema receptorului cosmos 7, mai précis etajul final este conceput exclusiv cu tranzistori cu siliciu pe cand in schema apare ca etajul final este construit cu tranzistori cu germanium. Are cineva o schema electronica a acestui receptor in care etajul final sa fie construit cu tranzistori cu siliciu? Sau este posibil sa nu fie cosmos 7?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Salutare, impatimiti.

Cum-necum am intrat in posesia a ... 3 receptoare Cosmos. Doua 5 si unul 7. Cu siliciu(m), pentru cunoscatori. Initial erau destinate canibalizarii, recuperam transformatoarele de alimentare, variabilele, bobinutele, trimerii ceramic si carcasele. Insa mi-a fost mila. Unul din ele, dupa o duminica petrecuta sub lupa, functioneaza impecabil. Este un Cosmos 5 cu Ge, acum sta la loc de cinste la birou si canta toata ziua. In schimb, cosmosul 7 as vra sa-l modific in felul urmator: sa-I maresc sensibilitatea pe scurte, eventual sa-I micsorez latimea de banda (9KHz e cam mult, mi-ar trebui max. 3...4 sa zicem), sa-l dotez cu un BFO si sa-l fac sa mearga pe o banda de radioamatori (macar) cat mai intinsa pe scala. Pot renunta la UL/UM. Adica sa-l fac un receptor de traffic numa' bun de carat in delegatii. FT250-ul e cam greu... Inca studies problema dar, daca are cineva vreo idee si vrea sa o faca publica, go for it.

O zi buna in continuare.

Link spre comentariu

Desigur ca se poate modifica acel Cosmos in vederea receptiei cw/ssb intr-o banda de radioamator, dar fara rezultate grozave. Eu as alege banda de 3.5 MHz din considerente ce tin de stabilitatea oscilatorului local-mixer al RR Cosmos (nu prea grozava pentru frecventele "inalte" din gama US). Oricum, aici e "socializarea" intre statiile YO la vreme de seara.

Varianta cu un simplu BFO ce debiteaza pe circuitul de detectie nu o recomand nimanui. Rezultatele variaza de la "slabe" la "foarte slabe". Semnalul dat de BFO va fi perceput ca "semnal util" de catre circuitul de RAA al receptorului, care va micsora amplificarea etajelor AFI, scazand grav sensibilitatea acestuia (care oricum nu e stralucita). Se poate evita fenomenul prin inlocuirea reglajului automat al amplificarii cu un reglaj manual, cu potentiometru. Daca sensibilitatea e totusi prea redusa cu potentiometrul la "max", se poate adauga si un etaj ARF cu 1 trz. Depinde de antena disponibila in delegatii.

Problema extensiei de banda (3.5 ... 3.8 pe toata scala) se rezolva prin blocarea cv original al receptorului pe 3.8 (dupa ce in prealabil bobinele circuitelor acordate pentru US au fost modificate corespunzator). In paralel cu cv-ul original poti monta un cv dublu cu aer (miniatura) ce echipa gama UUS a unor receptoare vintage - de ex RR "Grundig Yacht-Boy", etc. Prin marirea capacitatii acestuia faci acordul in banda de 80m, pana la 3.5 MHz. Rezultatele depind de gradul de dotare al laboratorului personal si de precizia calculelor. Oricum, e mult de "bibilit".

Corectarea selectivitatii circuitelor acordate ale AFI e cea mai grava problema in cazul "Cosmos", sincer as renunta la idee, mai degraba un filtru audio 0 ... 3 kHz ar fi solutia realista si infinit mai usor de implementat  :) . Poate un filtru activ. Rezultatele sunt multumitoare.

Cu rabdare si insistenta se poate. Transformarea RR comerciale in receptoare cw/ssb a fost una din pasiunile mele, m-a bantuit inca de pe vremea cand eram elev, am facut zeci de experimente. Ultimul l-am postat la rubrica YO. Un RR "Gloria" transformat in receptor de trafic. "Gloria" e mai performant comparativ cu un "Cosmos", merge bine in 40m si 20m. 

Succes !

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări