Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare, referitor la doua amplitunere identice.

Postări Recomandate

Va salut, am doua amplitunere marca Harman/Kardon AVR20 respectiv AVR21, diferenta intre ele este caAVR21 are RDS. Sunt identice din punct de vedere constructiv.Acuma intrebarea mea este: de ce la modelul AVR20 se incalzeste radiatorul pe care sunt montate tranzistoarele finale?fata de AVR21 care nu se incalzeste decat foarte putin, in schimb la asta se incalzeste mai tare transformatorul de retea.Nu pot explica fenomenul, am masurat tensiunile sa fac o comparatie dar sunt la fel.Nu stiu ce ar fi diferenta, poate imi pot explica cei care se pricep la depanari sau nu numai.Astept cu interes raspunsurile date pe acest subiect.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• jakab

4

• zal

2

• __farad__

1

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspuns, intradevar ce am observat eu este, ca la modelul AVR21 la care se incalzeste traful de la retea,in schimb nu se incalzesc asa de tare finalii, are doua asa zise potentiometre semireglabile, pe cand la celalalt model AVR20 aceste semireglabile lipsesc si in locul lor este pus o rezistenta fixa.Oricum faptul ca se incalzeste mai tare traful de alimentare, nu ma deranjeaza ca pe ambele sunt montate pe carcasa cate un termistor. Si cum am inteles acest termistor cand ajunge la o anumita temperatura intrerupe alimentarea, si aparatul intra in standby.De curiozitate am sa masor la ambele trafuri impedanta sa vad daca sunt la fel, binenteles deconectat toate firele, si am un aparat Mavo-35 cu care am sa fac masuratorile.Am sa revin cu detalii.

Link spre comentariu

Deci am trecut in tabel valorile masurate la ambele aparate.Mentionez ca la modelul AVR21 are puse semireglabile, eu nu am umblat la ele,asa am cumparat ampliful. Nu ar trebui sa fie valori egale?Iar la modelul AVR 20 sunt puse rezistente fixe de 0,5 wati.La voltaje nu stiu ce sa zic, diferenta intre cele doua amplifuri este aproape 2 volti, desi la masurarea infasurarilor au iesit aceleasi valori.

Link spre comentariu

Poti inlocui rezistentele fixe cu semireglabili (daca fixa este de 10k pune semireglabili de 22k).Masoara curentul de mers in gol la ampliful care nu se incalzeste (intrarea de semnal in scurt sau potentiometrul la minim si MAVO in serie cu bara de plus )si apoi regleaza semireglabilii noi pusi pana obtii aceeasi valoare de curent si pe celalalt amplif.Atentie semireglabilii ii reglezi din pozitia de maxim si nu ii duce la minim ca se duc finalii.Mai sigur ar fi sa ii inseriezi cu rezistenta de 10k deja montata si in acest fel ai o plaja de reglaj mai mare si siguaranta ca nu "prajesti" finalii.Inserierea poti sa o faci in aer intr-o pozitie care sa iti permita un reglaj usor.Reglarea se face lent si cu ochii pe aparat un salt brusc poate distruge finalii

Link spre comentariu

Mersi pentru sfat, dar prefer sa il las asa, ar fi pacat sa-l stric.Oricum le am de 2 ani aceste aparate, si au fost folosite non-stop, atat acasa cat si la chefuri.Daca pana acuma nu s-au defectat nu imi bat capul cu ele.Vroiam sa aflu care este cauza ca unul se incalzeste si celalalt nu chiar asa.Cred ca aceste amplifuri lucreaza in clasa A, si atunci se intelege de ce atata caldura.Mai am un Pioneer A-616 care si ala se incalzeste la fel de tare si functioneaza fara probleme.Dar interesant este ca indiferent daca ascult la volum mic sau la volum mare, caldura tot aia e,adica nu se incinge mai tare.Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări